Dresden ( Altstadt )


Brühlsche Terrasse

Brühlsche Terrasse
Brühlsche Terrasse

Vanaf de "Brühlsche Terrasse" heeft men een prachtig uitzicht over de Elbe en de tegenoverliggende Neustadt. Het terras is ruim 500 meter lang en 200 meter breed. Vanaf het terras ( ook wel Balkon Europas genoemd ) leidt een 41 treden tellende trap naar het "Schlossplatz". Langs de treden staan beeldengroepen van de vier dagdelen ( Vier Tageszeiten ), Van onderaf gezien staat linksboven de Morgen, rechtsboven Middag, linksonder Avond en rechtsonder Nacht. De figuren zijn sinds 1908 bronzen afgietsels, de originele zandstenen figuren staan tegenwoordig in een park in Chemnitz.

De "Brühlsche Terrassen" zijn vernoemd naar Heinrich Graf von Brühl ( 1700-1763 ). Keurvorst Friedrich August II schenkt Graf von Brühl in 1740 de ten oosten van de "Augustbrücke" gelegen deel van de vestingsmuren. ( later kwam de "Jungfernbastei" erbij ). Hij liet o.a. "das Belvedere", den "Brühlschen Garten", die "Brühlsche Bibliothek" und "das Palais Brühl" bouwen.

Info:   http://www.besuchen-sie-dresden.de/index.php?act=bruehlsche-terrasse

 

Augustusbrücke

Augustusbrücke
Augustusbrücke

De huidige "Augustusbrücke" is gebouwd tussen 1907 en 1910 en is de oudste brug van Dresden. Het verbindt de "Innere Neustadt" aan de rechter Elboever met het historiche "Altstadt" aan de linker Elboever.

 

Met een totaal van 24 bogen en een totale lengte van 521 meter was de "Augustusbrug" de langste brug in de middeleeuwen in Duitsland. Als gevolg van sterke toename van het verkeer werd de brug onder "August der Starke" herbouwd.

In de vroege 20ste eeuw bleek de ruimte tussen de pijlers een belemmering voor de scheepvaart en moest de brug worden verwijderd en opnieuw worden opgebouwd. De brug is gemaakt van gewapend beton, maar ziet er nog steeds uit als ervoor. In plaats van 18 bogen zijn het er nu nog maar 9, om de grotere raderboten doorgang te kunnen bieden.

Tussen 1945 en 1990 droeg de brug de naam "Georgij Dimitroff - Brücke", vernoemd naar de Bulgaarse communist Georgi Dimitrow.

Info:  http://www.metropole-dresden.de/augustusbrucke-714/


Fürstenzug

Fürstenzug
Fürstenzug

De "Fürstenzug" is een 101.90 meter lange en 957m² grote tegelwand aan de buitenkant van de "Langer Gang"en telt als het grootste porseleinen - afbeelding ter wereld. Op de tegelwand staan 93 personen, waaronder 35 Markiezen, Hertogen, Prinsen en Koningenen  van het Huis van Wettin te paard. De optocht van de vorsten begint met "Konrad dem Grossen" en eindigt met "König Georg II". 

Info:  http://www.dresden-und-sachsen.de/dresden/fuerstenzug.htm

Info:  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dresden-Fuerstenzug3.jpg


Raddampferflotte ( Weisse Flotte )

Raddampferflotte
Raddampferflotte

Onderaan de "Brühlsche-Terrasse" ligt aan de "Terrassenufer" de vertrekplaats van de "Raddampferflotte" ( ook wel Weisse Flotte genoemd, vanwege de witte verf van de schepen ) van Dresden. Net als in 1900 varen ze de Elbe af richting "Sächsische-Schweitz" of in de tegenovergestelde richting langs de "Sächsische Weinstrasse".

 

In 1836 kregen 12 kooplieden toestemming dat ze gedurende vijf jaar met raderboten in het Koninkrijk Sachsen mochten varen. Een jaar later vonden de eerste openbare boottochten van Dresden naar Rathen plaats met de "personenraddampfer Königin Maria". 

Vanaf 1910 vertrokken de raderboten van de "Sächsische-Böhmische Dampfschiffahrts-Gesellschaft" vanaf een vaste ligplaats aan de "Terrassenufer". 

 

De "PD Diesbar", gebouwd in 1884, is de enige raderstoomboot gestookt op steenkool. De raderboot wordt nu beschouwd als de oudste en nog steeds in gebruik zijnde stoomboot ter wereld.

Info:  http://www.tourdresden.de/highlights/die-aelteste-raddampferflotte-der-welt/

Info:  http://www.saechsische-dampfschiffahrt.de/deutsch/fahrtenangebote/fahrten-vorschlaege.html?d=13.09.2012&v1=7


Dresden ( linker oever van de Elbe, buiten de Altstadt )


Zigarettenfabrik Yenidze

De voormalige "Orientalische Tabak und Cigaretten-Fabrik Yenidze" ligt iets voor de "Marienbrücke",  aan het spoor. De naam Yenidze stamt af van een Turks gebied waar tabak werd verbouwd. ( later noord-Grieks gebied )

Hugo Sietz wilde een nieuwe sigarettenfabriek bouwen, maar omdat er volgens bouwvoorschriften geen hoge schoorstenen gebouwd mochten worden kwam hij tijdens een reis door de orient op het idee om het in de vorm van een moskee te doen, met de schoorsteen als minaret.

 

Het heeft als eerste gebouw in Duitsland een skelet van gewapend beton. Verder heeft het  een 20 meter hoge Gotische koepel van gekleurd glas die s'avonds van binnenuit is verlicht -  600 verschillende gevormde ramen - en schoorstenen en ventilatieschachten gebouwd als minaretten.

Het gebouw is in Art Nouveau stijl met Moorse elementen.

Bovenin de koepel bevindt zich een restaurant.

 

De sigarettenmerken toen waren o.a. Mogul, Marad en Salem

Dresden was in de jaren '30 de tabakscentrum van Duitsland en tevens de grootste sigarettenfabriek.

Info:  http://www.wtbc.de/yenidze.htm

Info:  http://www.kuppelrestaurant.de/index1.html


Palais Großer Garten

Palais Großer Garten
Palais Großer Garten

"Palais Großer Garten" is aan het einde van de 17de eeuw door Johann Georg Starke gebouwd en was ooit de zomerresidentie van het Saksische hof.

Het speelde een belangrijke rol tijdens de gelegenheid van het huwelijksfeest van de zoon van "August der Starke", keurvorst "Friedrich August von Sachsen" en de "Östereichischen Erzherzogin Maria Josepha" in 1719.

Tussen 1730 en 1747 werd er de Antiekverzameling van Ghigi en Albani tentoongesteld.

Bij de bombardementen in februari 1945 brandde het Palais volledig uit.

Tegenwoordig zijn er Barokke Sculpturen te zien.

Info:  http://www.palais-grosser-garten.de/

Info:  http://www.dresden-und-sachsen.de/dresden/grosser_garten_palais.htm

Info:  http://www.schloesserland-sachsen.de/de/schloesser_burgen_gaerten/gaerten_und_parks/grosser_garten_dresdner_parkeisenbahn/

 

De "Großer Garten" is de grootste ( 180 ha. ) en het oudste park in het centrum van Dresden. De latere keurvorst Johann Georg II liet het park vanaf 1676 door Martin Göttler en Johann Friedrich Karcher aanleggen.

Oorspronkelijk was het in Barokstijl aangelegd maar in 1764 is het veranderd in een Engelse landschapstuin. Sinds 1814 is het voor het publiek toegankelijk.

In 1945 vluchtten duizenden inwoners wegens de luchtaanvallen naar het park, maar de bommen vielen ook in het park en richten een bloedbad aan.

 

In de "Großen Garten" bevindt zich tevens het "Palais Großen Garten",  de "Zoologischer Garten", de "Botanischen Garten", het "Freilichttheater", de "Carolasee", een "Minieisenbahn" en de "Gläserne Manufaktur" ( Volkswagen concern ).

Info:  http://www.grosser-garten-dresden.de/de/startseite/

Info:  http://www.zoo-dresden.de/

Info:  http://www.grosser-garten-dresden.de/de/tagen_feiern_mieten/detailseite/raum_anzeigen/freilichtbuehne_grosser_garten/

Info:  http://tu-dresden.de/die_tu_dresden/zentrale_einrichtungen/bg

Info:  http://www.glaesernemanufaktur.de/de/information/fuehrungsangebotehttp://www.glaesernemanufaktur.de/de/information/fuehrungsangebotehttp://www.glaesernemanufaktur.de/de/information/fuehrungsangebote


Panorama-museum Dresden

In het museum
In het museum

Het museum toont een 360 graden panorama van de barokstad Dresden. Het laat het leven zien aan het Saksische-hof evenals het dagelijkse leven van de burgers, handelaren, vissers en kooplieden tijdens de periode van ± 1695 - 1760.

Te zien zijn ook o.a Tsaar Peter 1 en Johann Sebastian Bach.

Info: 

http://www.asisi.de/index.php?id=7#asisi_index_id_55

http://vimeo.com/56750754

http://de.wikipedia.org/wiki/Yadegar_Asisi

 

Het adres van het museum is,

asisiPanometer Dresden

Gasanstaltstrasse 8b

Dresden.

 

Te bereiken o.a. met buslijn 64 tot halte Nätherstrasse/Panometer

Halte ligt direct bij het asisiPanometer.

 

Ook kan men de S-Bahn nemen. Lijn 1 en Lijn 2 tot Dresden Reick/asisiPanometer nemen, dan voetpad links naar de Gasanstaltstrasse nemen. ( 5 min. )

 

Het museum is open van 10.00 - 17.00 uur en is op maandag gesloten.

Tickets zijn ook online te boeken.

 

In het museum
In het museum

Dresden ( Innere Neustadt )


Goldene Reiter

Standbeeld August der Starke
Standbeeld August der Starke

De "Goldene Reiter" op de Neumarkt is een vergulde ruiterstandbeeld van "August der Starke" en stelt de keurvorst "Frederik August I van Saksen" , die tevens koning August II von Polen was, voor. Oorspronkelijk was het de bedoeling om de "Goldene Reiter
 op de "Augustusbrücke" te plaatsen maar daarvoor bleek het standbeeld te zwaar te zijn.

 

In 1944 werd het beeld opgeslagen in een grot in de Pillnitzer rotsen en is daarmee onbeschadigd gebleven tijdens de bombardementen op dresden in februari 1945.

Tijdens het 750 jarig bestaan van Dresden in 1956 is het standbeeld op zijn oude plaats op de Neustädter Markt terug geplaatst.

Info:  http://www.besuchen-sie-dresden.de/index.php?act=goldener-reiter

 


Japanischer Palais

Japanischer Palais
Japanischer Palais

Het Japanse Paleis ligt tussen het "Palaisplatz" en "Neustädter Elbufer". Het is nu een museum en herbergt het "Landesmuseum für Vorgeschichte" - het museum "für Völkerkunde" - en de "Senckenberg Naturhistorischen Sammlungen". 

 

Vanaf 1715 - 1716 werd het verhuurd aan de Nederlandse ambassadeur en kreeg het de naam "Holländisches Palais". In 1717 komt het in bezit van "August der Stark", die hier in 1722 zijn collectie Oost-Aziatische en Meissner porselein tentoonstelde.

Ook bracht hij er gasten onder b.v. gasten van het huwelijk van de kroonprins.

August had plannen om het kasteel om te laten bouwen tot een "Porzellanschloss". Architect Pöppelman ontwierp een uitbreiding van het paleis met vier vleugels, met de "Holländische Palais" als Elbvleugel.

De bouw duurde van 1728-1737.

"August der Starke" kwam in 1733 te overlijden zodat de geplande binneninrichting van zijn "Porzellanschloss", o.a. een Troonzaal uit porselein, een Kapel uit porselein en een porseleinen Klokkenspel, niet meer werden uitgevoerd.

Na zijn dood werd het Japanse paleis een museum, ook is de bibliotheek er gevestigd geweest en een boekenmuseum. 

Tijdens de bombardementen op Dresden in februari 1945 brandde het Japanse paleis uit. De wederopbouw begon in 1951 en duurde tot 1987.

Info:  http://www.skd.museum/de/museen-institutionen/japanisches-palais/index.html

 


Dresden ( rechter oever van de Elbe )


Simultankirche St. Martin ( Garnisonkirche )

De "Simultankirche St. Martin" was ooit de Garnizoenskerk van de "Dresdner Albertstadt", dat gebouwd is als een militaire stad voor een groot deel van het Saksische leger. De dubbele kerk ( Simultaankerk ) werd gebouwd op een  centrale locatie van het kazerne-complex, van 1893-1900. Het werd opgesplitst in twee aparte hallen, een grote hal voor de protestantse christenen en een kleinere voor de katholieken.

Er wordt beweerd dat de kerkklokken gegoten zijn uit Franse kogels. St. Martin is tevens de parochiekerk van de St. Franciscus Xaverius parochie Dresden-Neustadt.

De kerk is gelegen aan de Stauffenbergallee, een voormalige militaire weg in de buurt van het centrale Arsenaal gebouw.

Sinds 2004 is er een poppenverzameling ondergebracht van de "Staatlichen Kunstsammlungen Dresden", die daarvoor in Radebeul ondergebracht was.

Info:  http://www.dresden.de/de/02/080/04/01/c_05.php

Info:  http://www.skd.museum/