COUNTY DUBLIN


Dublin

 

Molly Malone

Dublin is de hoofdstad van Ierland en van County Dublin. De stad werd gesticht door de Vikingen in ± 988. Het wordt doorsneden door de rivier de Liffey, met zijn gietijzeren voetgangersbrug de Ha'penny Bridge, in een zuidelijk en een noordelijk deel. De naam Ha'penny Bridge heeft te maken met de tol die er vroeger werd geheven, een halve penny. Hier in de buurt vind je ook de uitgangswijk Temple Bar die bekend staat om zijn culturele activiteiten. Het zijn vooral toeristen die hier in de pubs en discotheken komen.

Henry Street en Grafton Street zijn de belangrijkste winkelstraten. In Grafton Street vind je een monument van Molly Malone, een vishandelaarster uit het liedje Cockels and Mussels, die haar waar probeert te verkopen.

 

Trinity College is de oudste universiteit van Ierland. Het was van oorsprong een protestantse universiteit, gesticht door Elizabeth 1 in 1592. Bekende leerlingen zijn o.a. Samuel Beckett en Oscar Wilde. De attractie van Trinity College is de oude bibliotheek uit 1732. Hier zijn naast 200.000 oude teksten ook schatten zoals het beroemde Book of Kells en de oudste harp van Ierland bewaard.

 

In het Guinness Storehouse kun je niet alleen zien hoe de Guinness wordt gebrouwen maar kan men het ook proeven. Boven in de Gravity Bar heeft men een mooi uitzicht over Dublin.

 

De stad heeft ook prachtige parken, o.a. St Stephens Green en Phoenix Park. In dit laatste park staat het paleis van de president van Ierland, en treft men er de Dublin Zoo aan.

Info: www.visitdublin.com