Geschiedenis Riga

Riga in de 17e eeuw
Riga in de 17e eeuw

Riga is de hoofdstad van Letland en is de grootste stad van de Baltische staten.

 

 

In 1201 werd een klein dorpje gebouwd op de rechteroever van de rivier Daugava.  Dat  jaar wordt beschouwd als het officiële jaar van de oprichting van Riga, met bisschop Albert als grondlegger. De locatie bezat alles wat nodig was voor een haven, een plek waar de schepen konden schuilen tegen de wind, het lossen van goederen en het uitstappen van passagiers. Het Liv dorp ( handige natuurlijke haven ) op de rechteroever van de Daugava werd een gunstige locatie voor de handel tussen zeelieden  uit Scandinavië, Duitsland, Nederland en andere landen met de  Russische handelaren.

In de 13e eeuw werden afspraken gemaakt over de internationale handel van goederen met de Hanze steden, waardoor Riga een belangrijke haven werd en lid van de Hanze van Noord-Duitse Handelaren.

Als gevolg van de oorlog in de 14e eeuw tussen Riga en de Lijflandse Orde, kwam de stad onder het bewind van de Orde.

In 1581 kwam Riga onder Pools bewind, nadat Polen en Zweden met elkaar in oorlog waren en Riga, na felle weerstand, bezet werd door Zweden. In 1700 verklaarde Tsaar Peter de oorlog aan Zweden om de toegang tot de Baltische Zee. Na een langdurige belegering en een pestepidemie gaf Riga zich over aan Peter de Grote en werd het in 1710 een deel van het Russische Rijk.

Aan het eind van de 18e eeuw was Riga, door een snelle industriële groei, de belangrijkste havenstad in het Russische Rijk. Tegen het einde van de 19e eeuw was Riga na St. Petersburg de tweede grootste stad in het westelijke deel van het Russische Rijk. Toen de revolutie uitbrak in Rusland in 1905, was Riga één van de belangrijkste centra van deze opstand.

Aan het einde van de Eerste Wereldoorlog werd op 18 november 1918 in Riga de Onafhankelijke Republiek Letland uitgeroepen . Na de Eerste Wereldoorlog ontwikkelde Riga zich snel, echter door de Tweede Wereldoorlog werd de groei onderbroken. Tijdens deze periode heeft de Oude Binnenstad van Riga hevig geleden. Na de oorlog werd Riga één van de grootste industriële centra van het westelijke deel van de Sovjet-Unie.

In januari 1991 kwamen de inwoners van Letland in opstand tegen het Sovjet-Regime, waarna ze het recht kregen om de onafhankelijkheid van Letland te herstellen. Nu is Riga weer de hoofdstad van het onafhankelijke Letland.

Info:  http://www.virtualriga.com  ( Klik daarna op historische video's )

The Great Northern War ( 1700-1721 )  Riga werd in 1710 deel van het Russische Rijk
The Great Northern War ( 1700-1721 ) Riga werd in 1710 deel van het Russische Rijk