Kleine Zijde ( Mala Strana )


Lennon muur

De muur in 1993
De muur in 1993

Een kleine muur in het centrum van Praag is een herinnering en eerbetoon aan John Lennon.

Sinds de moord op John Lennon in 1980 werd de muur beschilderd met teksten en afbeeldingen van de zanger. 

De muur werd een symbool voor vrede en vrijheid en tegen het communistische regime. Na de Fluwelen Revolutie in 1989 werd de muur een toeristische attractie. 

In 2014 werd de muur door een groep kunststudenten wit geverfd. Ze deden het omdat het de 25e verjaardag was van de Fluwelen Revolutie, die een einde maakte aan het communistische bewind in Tsjechoslowakije. De bedoeling was om ruimte te maken voor boodschappen van de huidige en de volgende generatie, aldus de studenten. Het enige wat op de muur bleef staan was de tekst 'Wall is Over', een woordspeling op 'War is Over".  

De muur in 2015
De muur in 2015

De John Lennon muur bevindt zich aan de Velkoprevorské namesti,  Mala Strana.


Kampa eiland

Reuzenbaby's naast Museum Kampa
Reuzenbaby's naast Museum Kampa

Tijdens de middeleeuwen was Kampa-eiland een grote tuin die door de plaatselijke inwoners vaak gebruikt werd om het wasgoed te bleken. 

 

Aangezien het eiland regelmatig overstroomde duurde het nog tot de 16e eeuw voordat de eerste huizen werden gebouwd aan de noordelijke zijde van het eiland.

 

Aan de zuidkant van het eiland ligt het kleine en rustige Kampa-Park. Het werd in de jaren 1940 aangelegd door enkele paleistuinen samen te voegen. 

Lees verder, www.aviewoncities.com

Lees ook www.praag-nu.nl