County Donegal


 

Kincasslagh

Kincasslagh, Cruit Island
Kincasslagh, Cruit Island

County Donegal heeft een van de ruigste landschappen van Ierland. Het heeft een prachtige kustlijn met hoge kliffen en rotsachtige kapen.

Bloody Foreland is genoemd naar de rode gloed van de rotsen bij zonsondergang. In het noorden van deze streek heb je een mooi uitzicht op de verschillende eilandjes, zoals Tory Islands.


 

Leo's tavern ( tábhairne Leo )

Leo's tavern in Meenaleck is een van de meest bekende pubs van Donegal. Leo Brennan is de vader van Clannad en Enya en hun carrière is hier begonnen. Het is een zeer muzikale familie; vader Leo was een van de oprichters van de Ierse band "The Slieve Foy Band" en hun moeder was pianiste en muziekdocente. In de pub hangen gouden, zilveren en platina platen aan de muur. Veel bezoekers komen hier om te luisteren naar de muziek of gewoon gezellig iets drinken of eten. Met een beetje geluk zie je misschien een van de familieleden optreden, want ze komen nog steeds in Leo's pub.

Info: www.leostavern.com/about/  www.gweedor


 

Grianán/Ailigh

 Aan het begin van schiereiland Inishhowen ligt het historische monument Grianan. Het ronde stenen bouwwerk heeft een diameter van 23 meter en ligt op een 244 meter hoge heuvel  en biedt een fraai uitzicht over Lough Swilly en Lough Foyle. Twee deuropeningen in de 4 meter dikke muren leiden naar een arena van gras omgeven door drie terrassen. Het was eens het bolwerk van de koningen van Ulster.

Info: www.goireland.com/donegal/grianan-ailigh-centre-attraction-heritage-centres-id14358.htm


 

Donegal

Donegal betekent 'Fort van de vreemdelingen', naar de Vikingen die hier een vesting bouwden.

Donegal Castle ligt in het stadscentrum aan de oever van de rivier de Eask en werd in de 15e eeuw gebouwd door Hugh O'Donnell die later door de Engelsen werden verdreven. Het kasteel werd in de 17e eeuw door Sir Basel Brooke uitgebouwd.

Het kasteel is nu volledig gerestaureerd. 

  Info: www.heritageireland.ie/en/North-West/DonegalCastle/ 


 

Glenveagh National Park

Het Glenveagh National Park ligt in het centrum van de Derryveagh Mountains en bestaat uit bossen, meren en bergen. Het park is ± 16.500 ha groot. In het park, aan de zuidelijke oever van Lough Veagh, ligt het kasteel van Glenveagh, Glenveagh Castle. Het werd tussen 1870 en 1873 gebouwd door John George Adair. 

Info:  www.glenveaghnationalpark.ie