Leipzig

 

Völkerslachtdenkmal

Völkerslachtdenkmal Leipzig - Monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers bij de Slag van Leipzig.
Völkerslachtdenkmal Leipzig - Monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers bij de Slag van Leipzig.

Het "Völkerslachtdenkmal" is een monument dat is opgericht ter nagedachtenis aan Napoleons nederlaag bij de Slag van Leipzig in oktober 1813.

Het monument is na een bouwtijd van 15 jaar voltooid in 1913 en door Keizer Wilhelm II  ingewijd in aanwezigheid van o.a. de Koning van Sachsen.

De legers van o.a. Rusland, Oostenrijk, Zweden en Pruisen stonden hier tegenover het leger van Napoleon.  Meer dan 120.000 mensen verloren hier, binnen vier dagen, hun leven.

Dit jaar bestaat het "Völkerslachtdenkmal" precies 100 jaar. ( oktober 2013 )

 In de "Rumeshalle" staan 16 figuren van 3 meter hoog, staande voor 5 meter hoge zuilen met gezichten. Tenminste 500 treden leiden naar het uitzichtsplatform vanwaar men een fantastisch uitzicht heeft over de stad en de omgeving.

Het complex is in totaal 4 hectare groot. 

Info:   http://www.stadtgeschichtliches-museum-leipzig.de/site_deutsch/voelkerschlachtdenkmal/index.php

http://www.napolucom/mirror/napoleonistyka.atspace.com/Leipzig_battle.htm#leipzigbattle33

Slag bij Leipzig
Slag bij Leipzig

Panorama-museum Leipzig 1813

Vanaf 3 augustus 2013 is in Leipzig het Panorama-museum Leipzig 1813 geopend. Te zien is de stad Leipzig aan het einde van de volkerenslag in 1813.

Het geheel is ongeveer 3.500 m² en daarmee één van de grootste ter wereld. 

 

Panorama Leipzig 1813
Panorama Leipzig 1813

Het adres van het museum is,

AsisiPanometer Leipzig

Richard-Lehmann Strasse 114

Leipzig

Info:  

http://www.asisi.de/index.php?id=7#asisi_index_id_58

http://asisi-panometer.lvz-online.de/lvzs.site,postext,startseite,artikel_id,46944.html?PHPSESSID=b6dbd0089edb2e5d760cc483075b0f6c

http://de.wikipedia.org/wiki/Yadegar_Asisi

Tickets zijn ook online te boeken.

Het is open van 10.00 - 19.00 uur en op maandag gesloten.

 

Kijk voor de zekerheid wel even op de website van het museum, soms gaat Panorama Leipzig 2013 naar een andere locatie en is er in Leipzig een andere panorama te zien!

 

 


Torhaus Dölitz - Zinnfigurenmuseum

 

Tijdens de Slag bij Leipzig vonden  hier op 16 oktober 1813, bij de toenmalige Herrensitz Dölitz, hevige gevechten plaats tussen Poolse en Oostenrijkse troepen.

 

In het Tinnenfigurenmuseum wordt o.a. de Slag bij Leipzig met tinnenfiguren uitgebeeld. Men vindt hier ± 20.000 figuren in 50 Dioramas.

Info: 

 http://www.leipzig1813.de/sehen/torh.htm

 www.zinnfigurenfreunde-leipzig.de/

 http://www.bauplattform.de/vs/sehen/torh.htm

 


 St. Alexei Gedächtniskirche zur Russischen Ehre

 Gedächtniskirche Leipzig
Gedächtniskirche Leipzig

De Russische Orthodoxe Kerk werd opgericht in 1912-1913 ter herinnering aan de 22.000 Russische soldaten die in de Volkerenslag van 1813 vielen.

Het is gebouwd naar het voorbeeld van de Hemelvaartkerk Kolomenskoye in Moskou en vernoemd naar Alexei, de enige zoon van Tsaar Nikolaus II.

Info:  http://www.russische-kirche-l.de/


Markt und Altes Rathaus

  Het Oude Raadhuis werd in 1556/1557 door Hieronymus Lotter gebouwd en is een van de belangrijkste en oudste renaissance gebouwen van Duitsland. Sinds 1909 is het "Stadtgeschichtliches Museum Leipzig" ( Stadshistorisch Museum ) hier ondergebracht en heeft het een permanente tentoonstelling.

Bezienswaardig zijn o.a. de 43 x 11 meter "Große Festsaal", "Gerichtsaal", "Ratsstube", "Mendelssohn-Zimmer", "Rustkammer" und "Schatzkammer".

Ten westen van het raadhuis ligt het Marktplein ( Marktplatz ) en aan de oostkant de Oude Beurs ( Alte Börse ) gebouwd van 1678-1687. Aan de voorkant van de Oude Beurs staat een standbeeld van de grote dichter Johann Wolfgang von Goethe, als student. Hij studeerde van 1765-1768 in Leipzig. 

 Info:  www.stadtgeschichtliches-museum-leipzig.de

           http://www.leipziginfo.de/kunst-kultur/sehenswuerdigkeiten/alte-boerse/


 Museum Runde Ecke ( Stasi Musum )

Geruchten gaan dat het gebouw in de tijd van het Nationaalsocialisme door de Gestapo werd gebruikt. Na de bevrijding van Leipzig trok het Amerikaanse leger voor een paar maanden in het gebouw en aansluitend de Russische geheime dienst NKWD. Vanaf 1950 werd het gebouw een onderkomen voor de "Staatssicherheitsdienst" en bleef het tot en met 1989.

Op de avond van 4 december 1989 bezetten burgers van Leipzig het hoofdkwartier van de geheime dienst om te voorkomen dat Stasi-agenten dossiers vernietigden.

Tegenwoordig is in de "Runden Ecke" een doorlopende tentoonstelling

"Stasi - Macht und Banalität" te zien. De tentoonstelling gaat over hoe de SED ( Socialistische Eenheidspartij van Duitsland ) hun burgers overal en altijd in de gaten hielden en van hun grondrechten beroofde.

Info: http://www.runde-ecke-leipzig.de/index.php?id=223


Thomaskirche

Thomaskirche en Thomaner-Chor
Thomaskirche en Thomaner-Chor

"Marktgraf Otto der Reiche von Meissen" verleende de Burcht, Lipzi ( Het huidige Leipzig ) in 1160 stadsrechten.

Ongeveer uit de zelfde tijd stammen de funderingsmuren van de "Thomaskirche", die bij opgravingen zijn gevonden.

De huidige "Thomaskirche", bekend van de Leipziger Thomaner-Chor", stamt uit 1212, maar kreeg bij uitbreidingen van 1482-1496 haar huidig aanzien.

De kerk werd ingewijd op 10 april 1496 door de bisschop van Merseburg, Thilo van Trotha.

Johann Sebastian Bach was koordirigent in de "Thomaskirche" van 1723 tot aan zijn dood in 1750. Sinds 1950 liggen de stoffelijke resten van Bach in de "Thomaskirche".

 

Bij een bombardement, door de geallieerden op 4 december 1943 op Leipzig, werd de toren van de "Thomaskirche" beschadigd.

 

Na de eenwording van Oost en West-Duitsland werd de kerk volledig gerestaureerd. De werkzaamheden konden tijdens het "Bachjahr", 250 jaar na het overlijden van Bach, op 28 juli 2000 afgerond worden.  De kerk nam ook een  nieuwe Bach-Orgel in gebruik doordat op de Sauer-Orgel de werken van Bach slechts beperkt konden worden gespeeld.

 

Het Thomaskoor bestaat sinds 2012 en is daarmee een van de oudste jongenskoren in Duitsland. Het koor bestaat uit ongeveer 100 jongens in de leeftijd van 9 - 18 jaar. Zij wonen in een internaat, de "Thomasalumnat", en gaan naar de "Thomasschule", een gymnasium.

 

De kerk heeft een lengte van 76 meter, waarvan het Schip een lengte heeft van 50 meter, een breedte van 25 meter en een hoogte van 18 meter.

De Toren is 68 meter hoog.

Info:  http://www.thomaskirche.org/r-bauwerk.html


Bach-Museum

Johann Sebastiaan Bach is in 1685 geboren en opgegroeid in Eisenach ( Thüringen ). Op 9 jarige leeftijd stierven zijn ouders en trok hij bij zijn oudere broer Johann Christoph in, van hem leerde hij orgel spelen en componeren.

 

In het Bach-Museum, dat gelegen is bij het "Thomaskirchof", kan men via een interactieve multimedia tentoonstelling alles te weten komen over Bach en zijn familie.

Hoogtepunt van het museum is de schatkamer, hierin kan men originele manuscripten en andere kostbare voorwerpen van de componist bezichtigen.

Info:  http://www.bach-leipzig.de/index.php?id=41