Potsdam


Potsdam is de grootste stad en hoofdstad van de Duitse deelstaat Brandenburg. Het ligt ten zuidwesten van Berlijn en behoort tot het Berlijnse grootstedelijk gebied. De stad is vooral bekend om zijn historische erfenis als een voormalige residentie van het koninkrijk  van Pruisen  met talrijke paleizen en parken. Ook is de stad bekend om de voormalige UFA-Babelsberg -Filmstudio's. 

 

De paleizen en de historische parken van Potsdam staan sinds 1990 op de werelderfgoedlijst van de Unesco.

Klik op foto voor vergroting
Klik op foto voor vergroting

 Park Sanssouci

In 1744 besloot Frederik de Grote om op de "Wüsten Berg" een wijnberg aan te laten leggen. Een jaar later werd op het bovenste terras van de wijnberg begonnen met de bouw van een "Lusthaus" ( Schloss Sanssouci ), dat in 1747 voltooid werd. "Schloss Sanssouci" ( zonder zorgen ) werd het favoriete zomerpaleis van Frederik de Grote, waar hij het liefst verbleef.

 

De jaren daarna werden er uitgestrekte parken aangelegd en in 1763 werd opdracht gegeven tot de bouw van het "Neues Palais" aan de westkant van het park. Het paleis werd voltooid in 1768. Bij dit kolossale paleis valt "Schloss Sanssouci" in het niet.

 

Verder zijn in het park o.a. een Orangerie, een "Drachenhaus", "Schloss Charlottenhof", "Römische Bäder" en een "Chinesisches Teehaus".

 

Sinds 1990 staan "Schloss Sanssouci" en "Park Sanssouci" op de werelderfgoedlijst van de Unesco.

Schloss Sanssouci
Schloss Sanssouci

 

Schloss Sanssouci

Het op verhoogde terrassen gelegen "Schloss Sanssouci" was het buitenverblijf van Frederik de Grote. Het werd gebouwd tussen 1745-1747 en werd ook wel aangeduid als "Pruisische Versailles".

Het gebouw telt één verdieping en bestaat uit een middengedeelte met een vestibule en een marmeren hal met uitzicht op de tuin.

In het oosten van het gebouw bevinden zich een audiëntiezaal, concertzaal, werk en slaapkamer, een bibliotheek en een galerij en in het westen liggen vijf gastenkamers.

 

De terrasvormige wijngaarden aan de voet van het slot maken deel uit van het gelijknamige Park Sanssouci.

Frederik wilde begraven worden in een graf op het bovenste terras van de wijngaard. Zijn wens is uiteindelijk in 1991 uitgekomen.

 

 

Neues Palais

Neues Palais

Het "Neues Palais" telt 400 kamers, 428 bedden, 322 ramen en heeft een lengte van 213 meter.

Het werd in 1763 gebouwd om te bewijzen dat Pruisen na de zevenjarige oorlog niet bankroet was.

In het paleis is o.a. een marmeren zaal in rococostijl met een plafond dat is opgeluisterd met drie schilderingen die de Nacht, de Ochtend en de Middag voorstellen.

Orangerie Schloss

Orangerie in park Sanssouci
Orangerie in park Sanssouci

 

De Orangerie is in Renaissance-stijl gebouwd tussen 1851 en 1864, naar voorbeeld van de Villa Medici in Rome en de Uffizi in Florence,  en heeft een 300 meter lang front. Het middengedeelte met zijn twee torens is het eigenlijke paleis. De koninklijke appartementen bevonden zich in het hoekpand aan het eind van de Orangerie-Hal. Ze waren in rococo-stijl ingericht en waren bedoeld als gastkamers voor tsaar Nicolaas I en zijn vrouw Alexandra Fjodorovna. De tsarina was de favoriete zuster van Frederik Wilhelm IV.

 

De tuinen werden in Italiaans Renaissance-stijl aangelegd.

Info:  www.spg.de/Orangerieschloss.html

Schloss Charlottenhof

Schloss Charlottenhof
Schloss Charlottenhof

Paleis "Charlottenhof" was het zomerverblijf van Kroonprins Frederik Willem en vanaf 1840 van koning Frederik Willlem IV ( 1795-1861 ).

Het paleis ligt ten zuidwesten van "Schloss Sanssouci".

 

Het overgrote deel van de tien kamers is nog in originele staat, de meest originele kamer van het paleis is ontworpen naar voorbeeld van een tent van een Romeins generaal.

Plafond en muren zijn bedekt met blauw en wit gestreept behang. Hetzelfde patroon is terug te vinden in de gordijnen en de baldakijn-achtige overhangen boven de bedden. De kamer diende als gastenkamer.

Blauw en wit is ook de kleur van de luiken van het paleis en is een verwijzing naar de "Beierse Crown Princess Elisabeth".

Info:  http://www.spsg.de/index.php?id=165

Chinesisches Teehaus

Chinese paviljoen en park Sanssouci
Chinese paviljoen en park Sanssouci

Het Chinese paviljoen is prachtig gelegen in het park "Sanssouci" en werd in opdracht van Frederik de Grote gebouwd. De bouw begon in 1754 en duurde vanwege de oorlog negen jaar, voordat het werd votooid en ingericht.  Frederik had hier zijn porseleinverzameling ondergebracht.

Rondom het paviljoen staan vergulde beelden

Römische Bäder

 Romeinse baden
Romeinse baden

De Romeinse baden liggen ten noordoosten van het paleis Sanssouci en werden gebouwd tussen 1829-1840 naar de wensen van kroonprins Frederik Willem.

Het complex omvat o.a. een Tuinhuis en een Theepaviljoen, een Arcadenhal en een Romeins bad.

De badkamer bevindt zich op de binnenplaats, in de vloer is een kopie van de Alexandermozaiek uit Pompei te zien.

 

Het gebouw werd vroeger gebruikt als pension.

Samen met het omliggende park , de vijver en het eiland, geven de baden

het gevoel van een Italiaans landschap.

Drachenhaus

Drachenhaus
Drachenhaus

Het "Drachenhaus" werd in opdracht van Frederik de Grote van Pruisen gebouwd tussen 1770-1772 op de zuidelijke helling van de Klausberg aan de noordelijke rand van park Sanssouci. Het is gebouwd naar voorbeeld van de Ta-Ho pagode in Canton ( China ) en kreeg zijn naam door de zestien draken op de hoeken van de daken.

De pagode heeft vier verdiepingen en is bedoeld als woonruimte voor de wijnbouwers die op de naburige wijnberg werkten. De wijnbouwers hebben er echter nooit gewoond.

 

De pagode ( Drachenhaus ) herbergt nu een gezellig café-restaurant, waar men o.a. koffie met zelfgemaakte gebak serveert.

Friedenskirche

De protestantse kerk van de vrede ligt in de paleistuinen van Sanssouci.

Op verzoek van de Pruisische koning Fredereik Willem IV , werd de kerk ontworpen door Ludwig Persius. De eerste steen werd gelegd op 14 april 1845 en de inwijding van de kerk was op 24 september 1848.

Het complex is gebouwd naar voorbeeld van Italiaanse kloostergebouwen.

 

Het schip en de 43 meter hoge klokkentoren zijn omgeven door kloosterachtige  gebouwen met o.a. een kruisgang, binnenplaats, residentieel kasteel, school en pastorie.

Het interieur van de kerk is na voorbeeld van een origineel Venetiaans ikonen-mozaïk uit de 13e eeuw ingericht.

 

In de kerk liggen de lichamen begraven van Frederik Willem IV van Pruisen en zijn vrouw Elisabeth Ludovika. Ze werden volgens hun wens met de hoofden tegen elkaar geplaatst. Ook liggen keizer Frederik III en keizerin Victoria en hun 2 zoontjes Sigismund en Waldemar er begraven.

 

Info:  http://rundfunk.evangelisch.de/kirche-im-tv/zdf-gottesdienst/zdf-gottesdienst-aus-potsdam-3191/geschichte-der-friedenskirche-potsda