CHINA


Xian

Terracottaleger
Terracottaleger

Xian is de hoofdstad van de provincie Shaanxi en was ooit de hoofdstad van China. Het is het oostelijke eindpunt van de zijderoute en ligt aan de rivier de Wei He. Het centrum van Xian is ommuurd en is een van de best bewaarde stadsmuren van China.

De belangrijkste bezienswaardigheid van Xian is ongetwijfeld het Terracottaleger. Dit 2000 jaar oude leger is zeer goed bewaard gebleven. Het is gemaakt in opdracht van keizer Qin Shi Huangdi, om hem later te vergezellen in zijn graf. Het graf van keizer Qin Shi Huangdi en het bijhorende Terracottaleger is vlakbij de stad te bezichtigen. Info: www.worldheritagesite.org/sites/longmengrottoes.html

 


Luoyang

Longmen grotten
Longmen grotten

De Grotten van Longmen ( Drakenpoort ) zijn gelegen op 12 km. ten zuiden van Luoyang in de provincie Henan. Er zijn 2345 grotten en nissen aanwezig en meer dan 100.000 boedhistische beelden. De bouw van het complex is begonnen tijdens de Noordelijke Wei-dynastie, nadat in 494 de hoofdstad van deze dynastie van Datong naar Luoyang verplaatst was.  Het meest indrukwekkend is de 17 meter hoge Boedha Vairocana met begeleiders in het centrale gedeelte van het complex.

De Longmen grottentempels behoren tot de grootste en mooiste onder dergelijke monumenten in China. Info: worldhwww.eritagesite.org/sites/mausoleumofthefirstqinemporer.html


Shanghai

Bund
Bund

De Bund is het voorheen koloniale deel van Shanghai en nu wereldberoemd met zijn skyline.Vooral in de avond , als het verlicht is, trekt de Bund veel toeschouwers.

In het zuidoosten van de stad is de wijk die de Oude Chinese Stad wordt genoemd. Midden in de oude stad zijn rond de plek van de taoïstische Tempel van de Stadsgod de oude panden gerestaureerd en huisvesten nu  winkeltjes en restaurants. Hier staat ook het kenmerkende Huxing Theehuis. In het vijfhoekige paviljoen dat staat in een kunstmatig meer kun je genieten van thee en allerlei lekkere kleine hapjes. Hier is ook de toegang tot de Yuyuan tuin.

Via de Brug van de Negen Bochten bereik je de Yuyuan Tuin, deze brug moet de boze geesten buiten houden. In deze tuin is de Jade Rots een bezienswaardigheid. Het is een rots met 72 gaten waardoor het water naar buiten komt.

In het noordwesten van de stad staat de Jade Tempel. Hier staan twee witte jade boedhabeelden die aan het eind van de 19e eeuw uit Birma werden gehaald. De zittende Boedha is twee meter hoog, de liggende Boedha is bijn één meter lang.  Info: www.meet-in-shanghai.net

 


Suzhou

Suzhou wordt door zijn vele kanalen en boogbruggetjes ook wel "Venetië van het Oosten" genoemd. Ook hier kun je boottochten maken door de kanalen, zelfs inclusief zingende bootsmannen. Verder moet je Suzhou al wandelend ontdekken. Door te voet langs hofjes en door steegjes te lopen ontdek je meer van het alledaagse Chinese leven. Vanaf de Wumen-brug kun je het bootsverkeer over het kanaal gadeslaan.

Maar Suzhou is toch vooral bekend om zijn tuinen. Bekende tuinen zijn:

"Tuin van de Politiek der Simpelen", uit de 16e eeuw.

"Tuin van de Meester van de Netten", aangelegd in 1140.

"Tuin van de Nederige Bestuurder", aangelegd in 1513.

De grootste tuin is de tuin van de nederige bestuurder  en volgens velen ook de mooiste. In deze tuin is een museum gewijd aan de historie en filosofie van Chinese tuinen.

Verder is de zijdefabriek interessant om te bezoeken.

Suzhou was ooit één van de belangrijkste zijdeproducerende steden on de wereld. Vanuit Suzhou werd de Chinese zijde via de eeuwenoude zijderoute naar het westen vervoerd. In de zijdefabriek krijg je uitleg over het proces van rups tot zijde. Info: www.travelchinaguide.com/cityguides/suzhou.htm

 


Hangzhou

Hangzhou ligt op 180 km van Shanghai. Het meest bekend is de stad om zijn West Lake ( XI HU ), met een oppervlakte van zo'n 6.5 km. West lake wordt aan drie zijden omringd door bergen en de stad Hangzhou ligt aan de noordoostelijke kant van het meer.  Je kunt het meer rond lopen ( 12-15 km ) of de kortere route ( 8-10 km). Al lopend zie je vaak Tai Chi groepen of Kungfu studenten. Maar het is ook mogelijk om een boottocht te maken. In het meer liggen vier eilanden:

De Gushan ( Solitary Hill ), Dit is het grootste eiland in het meer. Hier is het Zhenjiang Provinciaal Museum. Het eiland is verbonden dmv. een brug met het vaste land. Vanaf de heuvel heeft men een mooi uitzicht op het meer en de stad.

Huxinting ( Midlake Pavilion ) is een eilandje midden in het meer. Het ontleent zijn naam aan het paviljoen uit 1552.

Vlak ernaast ligt het Ruan Gong eilandje.

Het Xiao Yingzhou Dao ( Lesser Yongzhou-Island ) is gevormd in 1607. Vanaf het Lesser eiland heeft men zicht op de drie pagodes in het water.

In Hangzhou staat ook het Nationaal Theemuseum. Hier komt het hele theeproces aan bod. Ook zijn er theeserviezen uit allerlei periodes, nagebouwde theehuizen en natuurlijk heel veel thee. Ook kun je er thee proeven en/of kopen. Info: www.en.gotohz.com/web/guest/enxhfg