COUNTY KILDARE


National Stud and Japanese Gardens

Arkle, steeplechase kampioen.
Arkle, steeplechase kampioen.

De National Stud is een in Tully gelegen en door de staat beheerde volbloed paardenfokkerij, en ligt ten zuiden van Kildare. Het werd in 1900 opgericht door kolonel Hall Walker. Kolonel Walker was een groot voorstander van astrologie en verkocht zijn veulens aan de stand van de sterren. Hij bracht dakramen aan in de stallen, zodat de maan en de sterren de fokkerij positief konden beinvloeden. De stud werd in 1940 overgedragen aan de Ierse staat en is sindsdien verder uitgebreid.

Op de deur van elke stal is een koperen plaatje bevestigd met details over het gewonnen prijzengeld.

Ook op het terrein staat ook het National Stud Horse Museum, met o.a. het skelet van Arkle, het beroemde renpaard uit de jaren 1960.

Op hetzelfde landgoed zijn de "Japanese and St. Fiachra's Garden". De Japanse tuinen zijn tussen 1906 en 1910 aangelegd. De tuinen symboliseren het leven van de mens van geboorte tot het graf, te beginnen met 'de poort van de vergetelheid' en eindigend met 'de poort van het eeuwige leven'.

St. Fiachra's Garden is aangelegd ter ere van het millenium. Het werd ontworpen door professor Martin Halliman, een bekroond landschapsarchitect.  De tuin omvat o.a. bossen en meren en  heeft een kleine onderaardse tuin. 

In het meer zit de heilige Fiachra op een rots.

Info:  www.irish-national-stud.ie/tourism/japanese-gardens/