Wenen

 

Wenen is de hoofdstad van Oostenrijk en ligt in het noordoosten van het land , aan de rivier de Donau. De stad staat bekend om zijn muziek , denk alleen maar aan het nieuwjaarsconcert  van de Wiener Philamoniker , dat jaarlijks plaatsvindt in de Goldener Saal van het Wiener Musikverein , maar ook om zijn historische gebouwen , Paleizen , Koffiehuizen...

Sinds 2001 staat de historische binnenstad van Wenen op de UNESCO werelderfgoedlijst

 

In 15 voor Christus stichtten de Romeinen op de plaats van de huidige binnenstad een militaire post tegen de Germanen. De post lag aan de rivier de Wien en droeg de naam Vindobona. In 1221 kreeg Wenen stadsrechten , in 1438 werd zij rijkshoofdstad , in1469 bisschopszetel en in 1526 Keizerstad.

 

 

Stephansdom.

De Stephansdom is een rooms katholieke kathedraal en tevens de zetel van het Oostenrijkse aartsbisdom Wenen. De dom is 107 meter lang en 34 meter breed en is daarmee de grootste kathedraal van het land. Het behoort tot de belangrijkste gotische bouwwerken in oostenrijk. Met zijn 18 altaren en meerdere kapelletjes is de kathedraal indrukwekkend.

Info: Wikipedia

 

 

Hofburg

De Hofburg was vanaf de dertiende eeuw tot 1918 de residentie van de Habsburgse aartshertogen van Oostenrijk. Sinds 1945 is hij de officiële residentie van de bondspresidentie van Oostenrijk. 

In de Alte Burg vind je de volgende bezienswaardigheden,

 

Het Albertine  ( Museum annex prentenkabinet )

Augustijnenkerk  ( Het interieur stamt uit de late 18e eeuw en is een vroeg voorbeeld van neogotiek )

De Hofbibliotheek  ( nu de Oostenrijkse nationale bibliotheek , met een verzameling van bijna 8 miljoen boeken )

Het Sisi museum  ( met een collectie van 300 objecten , die een inzicht geven in het leven van keizerin Elizabeth )

De keizerlijke appartementen  ( Tijdens een rondgang door de keizerlijke appartementen krijg je een inkijkje in het leven van de keizer en keizerin.  Je krijgt o.a. de slaapkamers , badkamers en gemeenschappelijke ruimtes te zien )

De Schweizertor  ( dit is een rood-zwarte renaissancistische poort in de Hofburg. De poort verbindt de grote binnenplaats met de kleinere binnenplaats , het Schweizerhof , het oudste deel van de Hofburg. )

De Schatzkammer  ( Hier worden de juwelen en andere schatten bewaard. het is de belangrijkste schatkamer ter wereld. Hier zijn kostbare schatten uit duizend jaar westerse geschiedenis. Hier vind je niet alleen de kroon van de Heilige Romeinse Rijk  ( rond 962 )  en de kroon van keizer Rudolf II , de latere oostenrijkse keizerskroon ( 1602 ) maar ook overblijfselen van de Bourgondische schat uit de 15e eeuw , de schat van de Orde van het Gulden Vlies en legendarische schatten uit het bezit van de Habsburgers.

Info: Wikipedia

Info: Schatzkammer

 

Schloss Schönbrunn

In de oorspronkelijk ingericht keizerlijke staatskamers en woonkamers krijg je inzicht in hoe Maria Theresa , keizer Franz Joseph en keizerin Elisabeth , ook wel bekend als Sisi , ooit hebben gewoond. 

De voormalige zomerresidentie van de Habsburgers werd oorspronkelijk aan het einde van de 17e eeuw als jachthuis gebouwd en vijftig jaar later in rococostijl opnieuw ontworpen als Maria's Theresa's zomerverblijf.

 

Tot de speciale attracties ( tegen betaling ) in het Schönbrunn-paleispark behoren de Kroonprinstuin-de Oranjetuin-het doolhof- de dierentuin van Schönbrunn-het palmhuis en het woestijnhuis.

De parken zijn dagelijks geopend vanf 06.30 uur en is gratis te bezoeken.

Info: Schönbrunn.at

Info: Wikipedia

 

Schloss Belvedere

Het Slot Belvedere is een barok paleizen-complex. Het bestaat uit het Obere Belvedere , en het wat oudere Untere Belvedere , die worden verbonden door een tuin. Het Untere Belvedere fungeerde als zomerverblijf  van Eugenius van Savoie. Het werd gebouwd tussen 1714-1716. De Obere Belvedere volgde in 1721-1722. Dit gedeelte was bestemd als onderkomen voor de bibliotheek en kunstcollectie van Eugenius. Daarnaast was het ook bestemd voor vorstelijke ontvangsten en hofceremonies.

De gebouwen van het Belvedere huisvesten sinds 1903 de Õstereichische Galerie Belvedere , met werken van schilders als Gustav Klimt en Egon Schiele.

Info: Belvedere.at

Info: Wikipedia

Info: Wien info

Prater

Het Prater is een groot park , gelegen ten oosten van het stadscentrum. Het 65 meter hoge reuzenrad is een van de symbolen van de stad en biedt een geweldig uitzicht over de stad aan de Donau. Het is een modern pretpark met meer dan 250 attracties. 

Daarnaast is het ook een prachtig stadspark met een oppervlakte van zes km². 

Ook zijn er verschillende musea te vinden zoals , 

Het Prater Museum , dit museum toont herinneringen aan het oude pretpark

Würstlprater , dat in 1945 werd verwoest tijdens de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog.

Verder herbert de Prater een Chocolade Museum en het wereldberoemde Madame Tussauds , met meer dan 80 wassenbeelden.

Info: Wien-info

Info: Wikipedia


 

Hundertwasserhaus

Het Hundertwasserhaus is een wooncomplex van de gemeente Wenen , gebouwd van 1983 tot 1985 en is gelegen op de hoek van de Kegelgasse 34-38 en Löwengasse 41-43 in het 3e district van Wenen. 

Het wooncomplex in Wenen is een architectonische hoogtepunt van Oostenrijk. De buitengevel is versierd met felle kleuren. Degene die er wonen hebben ook het recht om de gevel rond de ramen naar eigen smaak te ontwerpen.

Meer dan 200 bomen en struiken op de balkons en dakterrassen maken het een groene oase midden in de stad.

 

Direct tegenover het Hundertwasserhaus ligt het Hundertwasserdorp , dat bezocht kan worden. De kunstenaar ontwierp hier zijn enige winkelcentrum met een  'dorpsplein' een bar en talrijke winkels in de typische Hundertwasserstijl.

In het koffiehuis 'Kunst und Cafe' op de begane grond van het Hundertwasserhaus kun je gratis een film bekijken waarin Hundertwasser je door "zijn' huis leidt.

 

De Oostenrijkse kunstenaar Friedrich Hundertwasser ( echte naam Friedrich Stowasser ) hield zich al sinds de jaren vijftig bezig met architectuur.

Hij overleed op 19 februari 2000.

Info: Wikipedia

Info: Wien info

 

 


Salzburg

 

Salzburg is de stad van Mozart , de Sound of Music , Festspiele , maar ook van Paleizen , Musea , Kerken.....

Als toeristische bestemming is Salzburg de tweede stad na Wenen.  De historische binnenstad ( Altstadt ) staat in haar geheel op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.  De drukke Altstadt strekt zich uit rond de Getreidegasse , een smalle voetgangersstraat met winkels waar klederdaracht en antiek worden verkocht.

 

DomQuartier

In het Domkwartier staat onder andere de 17e eeuwse Dom van Salzburg met zijn koepeldak en het barokke Residenz-Paleis met kunstwerken van Rembrandt en Rubens. De geschiedenis van de Dom van Salzburg gaat terug tot 774 , toen de eerste basiliek werd voltooid. 

Info: Domkwartier

 

Vesting Hohensalzburg

Op een heuvel , 120 meter boven de stad , domineerd de vesting Hohensalzburg.

 De bouw van de vesting begon in 1077. Ze werd slechts één keer belegerd  ( 1525 / 1526 ) en is in goede staat bewaard gebleven. Sinds 1900 is het complex met een kabeltram te bereiken. 

Vesting Hohensalzburg

 

Mozarts Geburtshaus

Het geboortehuis van Mozart is een museum in de Getreidegasse. Het is gewijd aan Wolfgang Amadeus Mozart ( 1756 - 1791 ) die hier op de derde verdieping werd geboren.

Info: Geboortehuis Mozart

 

Stift St. Peter ( Benediktijnabdij )

Dit prachtige Benediktijnenabdij is mogelijk de oudste klooster van Oostenrijk. Het werd gesticht in het jaar 696.  De binnenkant is adembenemend mooi

Info: Stift St. Peter

Info: Wikipedia

 

Schloss Mirabell

De Mirabelltuinen  liggen rondom Schloss Mirabell in Salzburg. In 1606 werd dit kunstwerk aangelegd door aartsbisschop Wolf Dietrich Raitenau. In 1854 werd het door keizer Franz Joseph geschonken aan de stad en verheven tot Residenz.

Info: Salzburg-nu.nl

Info: Salzburg.info

 

Schloss Hellbrunn

Op een prachtige landgoed aan de zuidelijke rand van Salzburg ligt het schitterend mooie Schloss Hellbrunn. Het zeer ruime park heeft een aantal unieke waterpartijen , waarvan sommige zijn verborgen in grotten.

Bij de ingang van het Schloss vind je het beroemde paviljoen waar kapitein von Trapp zijn liefde betuigt aan Maris ( Sound of Music )

Info: Hellbrunn.at

Info: Salzburg-nu.nl