Beijing


Hutongs
Hutongs

Beijing is de hoofdstad van het dichtst bevolkte land ter wereld en betekent 'noordelijke hoofdstad. Het is een stad vol historie. De Verboden Stad was het middelpunt van het rijk en de residentie van de keizers. Hier bestuurden ze geheel afgesloten van de buitenwereld hun rijk.

Het hedendaagse oude Beijing vind men nog in de Hutongs. De smalle straatjes en steegjes,met woningen meestal rond een binnenplaats ,worden echter in rap tempo afgebroken om plaats te maken voor brede straten met hoogbouw. In de hutong zelf is geen toilet, maar er zijn openbare toiletgebouwen.

Info: www.ebeijing.gov.cn    www.beijingpage.com

www.chinatouristmaps.com/attractions/beijing/hutong-andcourtyards.html


Tiananmen-plein

Plein van de Hemelse Vrede
Plein van de Hemelse Vrede

Tiananmen-plein ( Plein van de hemelse Vrede ) is gelegen in het centrum van Beijing en is 880 meter lang en 500 meter breed. Het dateert uit 1417 en heette toen de Poort van het keizerrijk. Aan de noordkant van het plein is de Poort van de Hemelse Vrede, welke uitkijkt op het Monument voor de Helden van het Volk, het Mausoleum van Mao Zedong, de Grote Hal van het Volk en het Chinees Nationaal Museum.

De Poort van de Hemelse Vrede was van hout en brandde tot twee keer af. Na de brand in 1465 werd de poort herbouwd, ditmaal van steen. De tweede keer werd de poort herbouwd in 1651.

Mao Zedong riep hier op 1 oktober 1949 de Volksrepubliek China uit. Op de voorkant van het gebouw hangt nog steeds het portret van voorzitter Mao.


Grote Hal van het Volk

Grote Hal van het Volk
Grote Hal van het Volk

De Grote Hal van het Volk werd in 10 maanden tijd door vrijwilligers gebouwd en in 1959 geopend. Hier vinden de wetgevende en ceremoniële activiteiten van de Volksrepubliek en de Communistische Partij van China plaats. Het gebouw heeft een vloeroppervlakte van 171.800 vierkante meter, is 356 meter lang en 206.5 meter breed.

De Grote Hal van het Volk is het politieke centrum van Beijing en de thuisbasis van het Nationale Volkscongres. Elk jaar in maart vinden in de Grote Hal van Het Volk, in het Auditorium, twee bijeenkomsten ( Liang Hui ) plaats, waar zowel de Chinese People's Political Consultative ( CPPCC ) en het Nationale Volkscongres ( NPC ) elkaar ontmoeten, in sessies van twee tot drie weken.  Ook de Chinese Communistische partij ( CPC ) heeft om de vijf jaar haar Nationaal Congres in de Grote Hal van het Volk.

Het gebouw is open voor het publiek, wanneer de nationale conferentie geen zitting heeft.


Mausoleum Mao Zedong

Voorzitter Mao Zedong
Voorzitter Mao Zedong

Het Mausoleum van Mao Zedong ( Maozhuxi Jinian Tang ) is de rustplaats van Mao, voorzitter van het Politbureau van de Communistische Partij van China van 1943 en de voorzitter van het Centraal Comite van de Communistische Partij van China van 1945 tot aan zijn dood in 1976.

Het Mausoleum heeft een oppervlakte van 57.200 vierkante meter, is 220 meter van oost naar west en 280 meter van zuid naar noord.

De North Great Hall is de ingang van het Memorial Hall. Een 3.45 meter hoge marmeren standbeeld van Mao, zittend op een stoel, staat in het midden van de hal.

De centraal gelegen Memorial Hall is de plek waar het opgebaarde lichaam van de grote roerganger Mao Zedong ligt, in een kist met een transparant kristallen deksel. Hij is gekleed in een blauwe Sun Yat Sen uniform en zijn lichaam is bedekt met de vlag van de Communistische partij van China.

Het is verboden om stil te staan en of  te praten als men langs het opgebaarde lichaam van Mao gaat. Vanuit de Memorial Hall komt men automatisch in een shop terecht met Mao prullaria, alvorens men weer naar buiten gaat.


Beihai-Park

Beihai is een van de oudste, grootste en best bewaard gebleven oude keizerlijke tuinen van China en ligt in het centrum van Beijing. Het park grenst aan Zhongnanhai ( centrale en zuidelijke zee/meer ) in het zuiden en Shichahai ( tien tempel zee/meer ) in het noorden en aan de beboste Jingshan ( Kolenheuvel ) in het oosten. Het beslaat een gebied van 71.4 hectare, waarvan de helft water.

Deze oude tuin heeft meer dan 1000 jaar geschiedenis. De tuin is gebouwd onder vijf dynastieën, De Liao-dynastie ( 916-1125 ), Jin-dynastie ( 1115-1234 ), Yuan-dynastie ( 1271-1368 ), Ming-dynastie ( 1368-1644 ) en de Qing-dynastie ( 1644-1911 ).

 

Het park kan onderverdeeld worden in vier gebieden:

Het Jade Eiland ( Qianghua )  De Ronde Tuin ( Circulaire City )  de Oostelijke Oever en de Noordelijke Oever.

 

Het Jade eiland heeft rotspartijen en paviljoens en ligt midden in het park. De Yongan Tempel ( Tempel van de Eeuwige Vrede ) is er het grootste gebouwen complex en heeft verschillende hallen, een klokkentoren en een trommeltoren. De tempel wordt gebruikt als plaats van aanbidding voor de keizer en keizerin.

Een Witte Pagode op de top van het eilandje is het symbool van het park. Deze pagode is 35.7 meter hoog en is gebouwd in 1651.

Ten westen van de tempel zijn hallen en paviljoens waar de keizers uit de Qing-dynastie kwamen voor officiële zaken, om zich te amuseren of om te rusten. In het noorden van het Jade eiland is een gang met een weids uitzicht.

 

Ten zuiden van Jade eiland ligt de Circulaire stad, omgeven door een ronde muur met daarbinnen een prachtige tuin.

De Chengguang Hal heeft geel geglazuurde tegels en groen geglazuurde dakranden. Sinds de Qing-dynastie is de Chengguang Hal veranderd in een boeddhistische kapel. Er staat een standbeeld van pure jade in de grote hal.

 

Op de noordelijke oever staat de Negen Draken Muur ( Nine Dragon Screen ) uit 1756. De muur is ongeveer 27 meter lang en heeft geglazuurde tegels in zeven verschillende kleuren. Aan beide zijden van de muur staan spelende draken afgebeeld en er staan tientallen kleintjes boven op de muur.

De Paviljoens van de Vijf Draken ( The Five Dragon Pavilions ), staan aan de noordelijke oever,  hiervan wordt gezegd dat het de plek was waar de keizers gingen vissen en genieten van de heldere maan. De paviljoens zijn onderling met elkaar verbonden. De geglazuurde paviljoen is een religieus gebouw.

Info: www.beihaipark.com.cn/en/

http://www.beijingguide2008.com/beihai_park_beijing_autumn.html

www.beijingholiday.com/beijing-map/beihai-park-map.html


 

Tempel van de Hemel


Het Altaar van het Gebed voor een Goede Oogst
Het Altaar van het Gebed voor een Goede Oogst

De Tempel van de Hemel ( Tiãntán ) ligt in een uitgestrekt park in het zuiden van Beijing en is nu een zeer populair park voor het sporten.  Sinds 1998 is het opgenomen in de Unesco World Heritage lijst en werd beschreven als een "meesterwerk van architectuur en landschapsdesign". De Tempel van de Hemel is qua oppervlakte ( 2.700.000 m² ) veel groter dan de Verboden Stad, maar kleiner dan het Zomerpaleis. De bouw van de Tempel van de Hemel begon tijdens het bewind van Keizer Yongle en werd voltooid in 1420. De tempel is later nog vele malen gerenoveerd en uitgebreid.

 

Hall of Prayer for Good Harvest: ( Qíniándiàn )

Het Altaar van het Gebed voor een Goede Oogst was de plek waar de keizers naar toe gingen om te bidden voor een goede oogst. De hal is in drie lagen gebouwd en het dak is bedekt met donkerblauwe geglazuurde tegels, welke de hemel moet symboliseren. Het gebouw is 38 meter hoog en heeft een doorsnee van 32 meter en het geheel staat op een marmeren platform, welke uit drie verdiepingen bestaat.

 

Vanuit het Altaar bereikt men via een 360 meter lange verhoogde marmeren weg ( Imperial Stairway Bridge ) het Keizerlijk Gewelf van de Hemel ( Imperial Vault of Heaven ), waar men de heilige relikwieën bewaarde, zoals de stenen tabletten ter verering van de zon en de maan.

Het keizerlijk gewelf is omgeven door een gladde ronde muur ( Echo Wall ), waar een fluistering aan de ene kant van de muur gehoord kan worden aan de andere kant van de muur.

 

Verder naar het zuiden ligt de Circulaire Mound Altar ( Huanqiutan ). Hier werd jaarlijks tijdens de winterzonnewende het offerritueel gehouden. De Ronde Altaar of ook wel Altaar van aanbidding van de Hemel heeft drie terrassen van wit marmer. Het onderste terras is 70 meter in doorsnee, het middelste 50 meter en het hoogste is 30 meter. Bovenop het hoogste terras ligt een ronde steen, met daar omheen negen stenen en steeds een veelvoud van negen stenen. Negen staat voor oneindigheid, dat het kenmerk is van de hemel. Als men in het centrum op de ronde steen gaat staan en rustig met een lage stem praat, kan men in 0,07 seconden de echo horen.

Info: www.sacred-destinations.com/china/beijing-temple-of-heaven

www.kinabaloo.com/temple_of_heaven.html

www.chinatouristmaps.com/travel/beijing/temple-of-heaven/layout.html


 

Lama Tempel

Lama Tempel
Lama Tempel

 De Lama-Tempel ligt in de noordoostelijke hoek van Beijing in het Dongcheng-district. Het is één van de grootste en belangrijkste boeddhistische tempels in China.

De tempel werd gebouwd in 1694 als residentie van Prins Yin Zheng ( Yong ). Toen de prins in 1723 keizer werd verhuisde hij naar de Verboden Stad. In 1744, tijdens de Qing-dynastie, veranderde de residentie officieel in een lama-tempel.

Na de burgeroorlog in 1949 werd de tempel gesloten en uitgeroepen tot Nationaal Monument. Het bleef dertig jaar lang gesloten, tot het in 1981 weer is geopend, maar nu vooral als een toeristische attractie.

 

Via de Zhaotai -Gate komt men in de tweede tuin, met een Drum-Tower aan de westzijde en een Bell-Tower aan de oostzijde. Aan de voorkant van deze towers staan twee achthoekige paviljoens. 

 

De Hal van de Hemelse Koningen ( Devaraja ) is het meest zuidelijke van de belangrijkste hallen en diende oorspronkelijk als de hoofdingang van de tempel ( Yonghe-Gate ). In het midden van de hal staat een standbeeld van Maitreya Boeddha, van 1.8 meter hoog. Langs de wanden staan beelden van de hemelse koningen.

 

De Hal van de Harmonie is het hoofdgebouw van de tempel. Het heeft drie bronzen boeddhabeelden. Gautama Boeddha ( Boeddha van het Heden ) in het centrum die geflankeerd wordt door Kasyapa Matanga ( Boeddha van het verleden ) aan de rechterkant en de Maitreya Boeddha ( Boeddha van de Toekomst ) aan de linkerkant.

 

De Hal van de Eeuwige Bescherming was de woonruimte van Keizer Yongzheng als prins en de plaats waar zijn kist werd geplaatst na zijn dood. Nu staat er een standbeeld van Bhaisajya-goeroe ( Helende Boeddha ).

 

De Hal van het Wiel van de Wet fungeerde als plek voor het lezen van teksten en het uitvoeren van religieuze ceremonies. Hier staat een groot standbeeld van Je Tsongkhapa, stichter van de Geluk School..

 

In het Wanfu Paviljoen staat een 26 meter hoog beeld ( 18 meter boven en 8 meter onder de grond ) van de Boeddha Maitreya en is uit één stuk witte Sandelhout gesneden. Het is één van de drie kunstwerken in de tempel, die werden opgenomen in de Guiness Book of Records in 1993  Info:  www.kinabaloo.com/yonghegong.html

www.sacred-destinations.com/china/beijing-yonghe-gong-lama-temple.htm

 

 


Confucius Tempel

Confucius standbeeld
Confucius standbeeld

 De Tempel van Confucius ( Kong Miao ) is de plek in Beijing waar Cofucius, de grootste denker en pedagoog in het oude China, werd geeerd tijdens de Yuan-dynastie ( 1271-1368 ), Ming-dynastie ( 1368-1644 ) en tijdens de Qing-dynastei ( 1644-1912 ). Het werd oorspronkelijk gebouwd in 1302, maar tijdens de Ming en Qing dynastieën is het uitgebreid. De Tempel van Confucius is gelegen in het noorden van Beijing aan de Guozijian straat, in de omgeving van de Lama Tempel. Het heeft een oppervlakte van 22.000 m² en is daarmee de tweede grootste tempel die voor Confucius is gebouwd, de grootste staat in Qufu,de geboorteplaats van Confucius in de provincie Shandong.

 

Poort van de Eerste Leraar: ( Xianshi Gate )

Hier bevindt zich de kassa en de veiligheidscontrole.

 

Poort van de Grote Prestatie: ( Dacheng Gate )

Deze poort wordt ook wel de Halberd Gate genoemd, omdat hier binnen 24 Halberd wapens zijn ondergebracht.

 

Hal van de Grote Prestatie: ( Dacheng Hall )

Dit is het hoofdgebouw in de tempel, de plek waar Confucius werd aanbeden door de keizers.

 

Adoratie Hal: ( Chongshenga )

Deze hal werd gebouwd onder het bewind van Keizer Jiajing tijdens de Ming-dynastie. De hal werd gebruikt voor het aanbieden van offers aan de vijf generatie voorouders van Confucius.

 

Aan de rechterkant van de tweede binnenplaats staat een gebouw waar het leven en de geschiedenis van Confucius wordt getoond.

Aan de linkerkant van de binnenplaats is een ruimte waar informatie te krijgen is over de ontwikkeling en de staat van het confucianisme in China en de wereld, in heden en verleden.

 

In de tempel, aan weerszijden van het voorplein, staan op 198 stenen tafelen examenresultaten uitgehouwen met 51.624 namen van Jinshi uit de Yuan, ming en Qing dynastie.

Jinshi zijn wetenschappers die met succes het examensysteem doorgeven in Keizerlijk China.

www.beijingconfuciustemple.com

www.beijingguide2008.com/confucius_temple_beijing/confucius_temple_beijing.html


Ethnic Culture Park

Het Chinese Ethnic Culture Park ligt ten westen van het Beijing National Olympic Park en wordt ook wel het Chinese Nationaliteiten Museum genoemd. Het park draagt bij aan de levendige cultuur van China. Hun doelstelling en beginselen zijn, Etnische cultuur te tonen, om etnische relieken te bewaren, etnische kennis te verspreiden, om etnische erfgoed te bestuderen en om de etnische cultuur te verbeteren en de eenheid van de Chinese nationaliteiten te bevorderen. De meeste Chinezen zijn Han-Chinezen ( 95% ), maar er zijn in het park nog 56 etnische groepen.

De bouw van het museum begon in 1992. Het noordelijke gedeelte werd geopend in 1994 en de zuidelijke in 2001. De bouw is voortgezet tot en met 2008. Het is 50 hectare groot en telt meer dan 56 etnische dorpjes en 200 etnische gebouwen.

Elke dag zingen Tibetaanse Lama's uit de Tar-Klooster boeddistische soetra's.

Verder worden er regelmatig culturele activiteiten gehouden.

Info: http://www.emuseum.org.cn/

www.beijingholiday.com/attractions/chinese-ethnic-culture-park.html

http://www,kinabaloo.com/chinese_ethnic_culture_nationalities_park.html


Marco Polo-Brug

Lugou brug
Lugou brug

De Lugou-brug, ook bekend als de Marco Polo-brug, is een beroemde stenen brug die gelegen is op 15 km. ten zuidwesten van het centrum van Beijing over de rivier de Yongding. Bekend geworden is de brug door de Venetiaanse reiziger Marco Polo tijdens zijn bezoek aan China in de 13e eeuw. Citaat van Marco Polo: Er is in deze rivier een prachtige stenen brug, zo mooi, dat er weinig gelijken zijn in de wereld.

De bouw van de oorspronkelijke brug is begonnen in 1189 en voltooid in 1192 en in 1698 werd de brug gereconstrueerd.

De Lugou brug is 266.5 meter lang en 9.3 meter breed. Honderden unieke stenen leeuwen uit verschillende tijdperken staan aan weerszijden van de brug.

Info: www.china.org.cn/english/features/beijing/31253.htm

Bij de Marco Polo Brug was in 1937 de Marco Polo Brug Incedent. Japanse troepen van de Japanse Keizerlijke Leger bezetten een spoorwegknooppunt buiten Wãnping. Japanse soldaten en soldaten van de Chinese Nationale Revolutionaire Leger begonnen te schieten en dat gaf Japan genoeg excuus om aan te vallen en Beijing te bezetten. ( 1937-1945 ). Info: http://cultural-china/en/34H7558H12594html


Han Tomb Museum Dabaotai

Het Dabaotai Han Tomb Museum is een zeer belangrijke museum dat gaat over de Han periode van zo'n 2000 jaar geleden.

De opgravingen begonnen in 1974 en eindigden in 1975. Archeologen hebben maar liefst 1000 historische overblijfselen van o.a. aardewerk, brons, jade. agaat, lak en zijde opgegraven.

Tomb nr.1 is de enige goed bewaard gebleven graf uit de Han-Dynastie ( 206BC-220AD ). Het bestaat uit een groot ondergronds houten paleis van 23.2 meter lang, 18 meter breed en 4.7 meter hoog. Het hele paleis is gebouwd van enkele honderden kubieke meters cipressen  en Chinaberries. In het graf zijn overblijfselen gevonden van 11 paarden en drie rijtuigen. Men is in 1979 begonnen met het bouwen van dit museum en in 1983 is het voor het publiek geopend.

Info: http://www.itourbeijing.com/beijing-tour.dabaotai-tomb-museum.htm


Tanzhe Temple

Pagodes bij de Tanzhe Tempel
Pagodes bij de Tanzhe Tempel

De Boedistische Tanzhe Temple ligt in een bergachtig gebied in de westelijke heuvels van Beijing. Deze in de Jin-dynastie ( 265-420 ) gebouwde tempel was eens de belangrijkste van het land en is één van de oudste in Beijing. Tanzhe betekent letterlijk , Tempel van de Vijver en de Zhe-boom, genoemd naar de Drakenvijver die aan de achterkant van de tempel ligt en naar de Zhe boom, waarvan er niet veel meer over zijn.De meeste van de bestaande gebouwen in de tempel zijn uit de Jin, Ming en Qing dynastieën, en er zijn pagodes uit verschillende historische periodes.

Info: www.history.cultural.china.com/en/169History3817.html

www.travelchinaguide.com/attraction/beijing/tanzhe-temple.htm


Beijing World Park

The World Park Beijing is gelegen in het Fengtai district, 17 km. van de stad Beijing en is één van de grootste miniatuurparken van Azië. Het heeft ± 106 replica's van de meest bekende gebouwen uit ongeveer 40 landen zoals de Eifeltoren, Taj Mahal, de toren van Pisa en de Piramiden van Egypte.

Het park heeft een oppervlakte van 46.7 hectare dat is onderverdeeld in vijf gebieden, Azië, Afrika, Europa, Amerika en Latijns-Amerika.

Van mei tot oktober worden er culturele activiteiten gehouden uit diverse landen en bezoekers kunnen dan hapjes proeven uit verschillende landen.

Sinds de opening in 1993 zijn er jaarlijks 1,5 miljoen bezoekers geweest.

Ieder jaar komen er weer nieuwe attracties bij.

Info:  www.beijingfeeling.com/beijing-guide/park/

www.squidoo.com/WorldParkBeijing

www.china.org.cn/english/travel/126712.htm

 

 


Ming Tombs

De Heilige Weg
De Heilige Weg

Aan de voet van Mount-Yan, 50 km. ten noordwesten van Beijing, liggen de  graven van 13 keizers uit de Ming-dynastie. ( 1368-1644 ). De plaats van de graven werd zorgvuldig gekozen op basis van het Feng-shui principe. Elk keizerlijk graf werd gebouwd aan de voet van een aparte kleine heuvel. De hoofdingang naar de vallei is de Grote Rode Poort ( Da Hong Men ) met drie bogen en is gebouwd in 1540 en is een van de grootste stenen poorten in China. Daarachter staat een groot gedenkteken en daar weer achter ligt de Heilige Weg.  

Langs de Heilige Weg, welke zeven kilometer lang is, staan allerlei stenen beelden van ambtenaren, dieren en mythische figuren, welke een soort erewacht vormen. 

Slechts drie van de Ming-graven zijn gerestaureerd, Changling, Dingling en Zhaoling , en alleen Dingling is volledig opgegraven.

De Changling ( Chang Tombe ) is de grootste en oudste van de graven, de bouw begon in 1409 en duurde vier jaar.

Dingling is de eerste graf dat volledig is uitgegraven. Met de bouw is begonnen in 1584 en het mausoleum was in 1590 gereed.

Zhaoling is gebouwd in 1538 en ligt ten zuidwesten van de Ding Tombe en is volledig gerestaureerd.

Sinds 2003 staan de Ming-graven op de werelderfgoedlijst van de Unesco

 Info:  www.kinabaloo.com/ming_tombs.html


 

Chinese Muur

The Great Wall
The Great Wall

De Chinese Muur bestaat uit vele passen, wachttorens, garnizoen steden, bakens, torens en bunkers en werd door meer dan  een miljoen soldaten bewaakt. Hij strekt zich uit van Shanhaiguan in het oosten, tot aan Jiayuguan in de Gobi woestijn in het westen. De muur slingert zich door woestijnen, graslanden, bergen en plateau's en is een van de grootste staaltjes bouwkunst van de oudheid. De bouw begon in 221 voor Christus onder Qin- Keizer Shi Huangdi met de bedoeling om de noordgrens van China te beschermen.

 

De meeste bezoekers aan Beijing gaan naar de muur bij Badaling, zo'n 65 km. ten noorden van de stad. De muur is hier uitvoerig gerestaureerd en krijg je een zeer goed beeld van hoe de muur er uit moet hebben gezien. Het is hier erg toeristisch , met veel kraampjes met souvenirs.

  Sinds 1988 is het gedeelte bij Mutianyu ook te bezichtigen, ook deze is gerestaureerd. Het is hier veel rustiger dan in Badaling, de muur is hier een stuk steiler en ligt in een prachtig bosgebied.

  De muur bij Simatai is sinds 1989 geopend. Hier zijn, om de vijand te misleiden, ook dubbele muren te zien. Het is hier een stuk rustiger dan in de andere plaatsen, maar het ligt dan ook op ongeveer 130 km. van Beijing, waardoor je hier veel minder toeristen toeristen ziet. Ook is het hier veel zwaarder om de muur te beklimmen.

 

De muur is in 1987 opgenomen door de Unesco op de werelderfgoedlijst  en op 7 juli 2007 is hij tot een van de zeven nieuwe wereldwonderen gekozen.

 Info:  www.kinabaloo.com/great_wall.html

www.kijkopchina.nl/reisgids/beijing-2/chinese-muur/


Tempel van de Azuurblauwe Wolken

Vergulde houten beelden van Arhat
Vergulde houten beelden van Arhat

De Tempel van de Azuurblauwe Wolken ( Biyunsi )is een boeddhistische tempel dat in het oostelijke deel van de westelijke heuvels ligt, is gebouwd  op zes verschillende niveaus met een hoogte van bijn 100 meter. Het werd oorspronkelijk gebouwd ten tijde van de Yuan-dynastie ( 1271-1368 ).

In de tempelcomplex is o.a. een Sun Yat Sen Memorial Hall, The Five Hundred Arhats Hall en The Varja Throne Tower.

 

In de Sun Yat Sen Memorial Hall bevindt zich een lege kristallen kist dat geschonken is door de Sovjet-regering in 1925 ter nagedachtenis aan Sun Yat Sen. Omdat het lichaam van Sun Yat Sen al begraven was, staat er een lege kist in de memorial hall.

De schitterende wit marmeren Varja Troon Pagode is met zijn 35 meter het hoogste gebouw in het complex. Op het platform staan twee Dagoba's en vijf 13 verdiepingen tellende Stoepa's.

De Vijfhonderd Arhats Hal ( Luohatang ) ligt aan de westkant van de tempel en herbergt 500 vergulde houten beelden van Arhat, 11 Bodhisattvats en een boeddha van Jigong. Elk van deze levensgrote beelden, uit de Qing-dynastie, heeft zijn eigen gezichtsuitdrukking.