Lake District

Het Lake District National Park is het grootste nationale park van Engeland  en is gelegen in County Cumbria in het noordwesten van Engeland. Het district telt 16 meren waarvan Windermere, Ullswater, Derwent water en Bassenthwaite Lake een paar van de bekendste zijn. Verder zijn er nog vele ondiepe meertjes, Tarn genoemd.

Het Lake District is een prachtig, ruig gebied en ideaal voor wandelaars of bergbeklimmers. De hoogste berg is de Scafell Pike, 978 m. hoog en hiermee ook het hoogste in Engeland. Verder zijn er o.a. nog de Hevellyn, 951m. en Skiddaw 931m.

Enige bekende plaatsen in het Lake District zijn.

Ambleside, gelegen in het hart van het district is een mooie , maar drukke plaats en ligt iets ten noorden van Windermere. Het is een ideale plaats om van hieruit het District te verkennen.

Grasmere, is een zeer populairedorp in Cumbria en erg toeristisch. Je vindt er veel souvenirswinkeltjes en gelegenheden om te kunnen eten. De meeste gebouwen dateren uit de 19e of begin 20e eeuw.

Windermere, is het grootste natuurlijke meer van Engeland en met Bowness on Windermeer is het het meest populaire watersport gebied in het Lake District.

Tussen het Lake District en de Yorkshire Dales ligt Kirkby Lonsdale, een prachtig historisch stadje. Het heeft een groot aantal 17e en 18e eeuwse gebouwen, die nu in gebruik zijn als herbergen of restaurants.

Vlakbij de A 65 bij Kirkby Lonsdale ligt de Devil's Bridge, die de rivier de Lune overspant. Het dateert waarschijnlijk uit de 12e of 13e eeuw en is een populaire ontmoetingsplaats voor motorrijders.

Info:  http://www.lakedistrict.gov.uk/   www.visitcumbria.com

www.visitcumbria.com/sl/kirkby-lonsdale.htm

 


Grange over Sands

Station Grange over Sands
Station Grange over Sands

Grange is gelegen op het zuidelijkste puntje van Cartmel peninsula, aan de kust van Cumbria en is een prima uitvalsbasis voor het Lake District.

Met de komst van de Furness Railway veranderde het kleine vissersdorpje in een populaire Victoriaanse/Edwardiaanse vakantieoord.

Het heeft een schitterende promenade en nog veel historische gebouwen, waar nu vaak cafe's en restaurants e.d. in gevestigd zijn.

Met de trein kan men vanaf de 19e eeuwse gerestaureerde Railway Station in een paar minuten naar Arnside, om vanaf daar, onder begeleiding van gidsen, via de zandbanken van de baai terug  lopen naar Grange over Sands.

Ook kan men met de trein naar het marktplaatsje Ulverston en daar b.v. het Laurel & Hardy Museum bezoeken, of het Glass Centre.

Info: www.yourguide2thelakedistrict.co.uk/things-to-do-in-grange-over-sands-c55.html   www.walkingincumbria.org.uk/grange-over-sands.htm

http://www.laurel-and-hardy.co.uk/


Levens Hall

Levens Hall & Gardens
Levens Hall & Gardens

Levens Hall is gebouwd rond een 13e eeuwse toren, die werd uitgebreid aan het eind van de 16e eeuw. Het is een Elizabethaanse landhuis met een fraaie collectie meubelen, in Jacobean Stijl en schilderijen.

De wereldberoemde tuinen zijn ontworpen door M. Beaumont en aangelegd in 1694.

De Topiary tuin heeft strakke vormen zoals, piramides en kolommen. Verder zijn er o.a. een rozentuin, borders met vaste planten, een fontein tuin en een park waar je heerlijk kunt rondwandelan.

Er is ook een restaurant en een tearoom.

Info:  www.levenshall.co.uk/  


Cartmel

Cartmel village shop
Cartmel village shop

Cartmel is een middeleeuws dorpje gelegen aan de rivier de Eea, ten noordwesten van Grange over Sands. Cartmel is bekend door zijn 12e eeuwse priory, een van de fraaiste kerken van het Lake District. Het is ook een gezellig plaatsje met rond het marktplein nog enkele 16e - 18e eeuwse gebouwen waaronder Cartmel Village Shop met zijn bekende Sticky Toffee Pudding. ( een Brits dessert dat bestaat uit zeer vochtige spons cake, gemaakt met fijngesneden dadels, bedekt met een toffeesaus en vaak geserveerd met vanille vla of vanille ijs. )

Info:  www.cartmelvillage.com   www.cartmelvillageshop.co.uk

www.videojug.com/film/how-to-make-sticky-toffee-pudding


Holker Hall & Gardens

Holker Hall Gardens
Holker Hall Gardens

Holker Hall & Gardens is eigendom van Lord en Lady Cavendish. Holker Hall is de moeite waard om te bezichtigen, het heeft prachtig ingerichte kamers zoals. de Library ( met zo'n 3.500 boeken ) de Drawing Room ( waarvan de muren nog zijn bedekt met het oorspronkelijke zijde ) en Queen Mary's Bedroom ( waar Queen Mary verbleef toen ze Holker Hall in 1937 bezocht. )

De tuinen van Holker Hall maken deel uit van een 25 ha. groot terrein die onderverdeeld zijn in een gedeelte bos en een gedeelte met formele tuinen. Het heeft verder nog  een 200 ha. parklandschap en  een hertenkamp.

Op het terrein is verder een restaurant, een courtyard café en een shop.

Info:  www.holker.co.uk/holker-hall-and-gardens.html


Lakeland Motor Museum

Het Lakeland motor museum ligt in de vallei van de Leven, in Backbarrow, Cumbria.

Hiervoor was het meer dan dertig jaar lang ondergebracht in Holker Hall, een statige landhuis met prachtige tuinen.

Het museum herbergt een gigantische collectie van meer dan 30.000 objecten,varierend van emaille reclameborden tot een copie van een garage uit 1920. Er staat ook een copie van de Bluebird  en de Jet Hydroplane, waarin Donald Campbell werd gedood in 1967, op Corniston-Lake,

terwijl hij probeerde om een snelheidsrecord te verbreken.

Verder vele auto's zoals Bemtley's, Buick's en Lagonda's enz. enz.

Ook zijn er etalages te zien, zoals het vroeger was, met authentieke artikelen van bv. een postkantoor, speelgoedwinkel en fietshandel.

Info:   http://www.lakelandmotormuseum.co.uk/