Geschiedenis Tallinn


Rond 1050 werd het eerste fort gebouwd op Toompea. 

Als belangrijkste handelshaven tussen Rusland en Scandinavië werd het een doelwit voor de uitbreiding van de Duitse Orde en het Koninkrijk Denemarken tijdens de periode van de Noordelijke kruistochten in het begin van de 13de eeuw, toen het christendom met geweld werd opgelegd aan de plaatselijke bevolking.

De Deense regering van Tallinn en Noord-Estland begon in 1219. In 1284 werd de stad, toen bekend als Reval, het Noordelijkste lid van de Hanze, een handels en militaire alliantie van in Duitsland gedomineerde steden in Noord-Europa. De Denen verkochten Reval samen met hun andere landbezit in het noorden van Estland aan de Duitse Orde in 1346. 

 

Het middeleeuwse Reval genoot een strategische positie op het kruispunt van handel tussen west en noord-Europa en Rusland. De stad was zeer goed versterkt met stadsmuren en 66 verdedigingsmuren. 

De stad groeide door een handelsmonopolie met Novograd, de Russische handelsstad die in 1478 door Moskou werd veroverd. Sindsdien probeerde men ook in Estland vaste voet te krijgen en wat een periode van invallen en verwoestingen inleidde. 

 

In 1558 werd een blijvende vrede gesloten met als beschermheer de Zweedse koning die in 1561 werd verzocht om de soevereiniteit op zich te nemen. 

Inmiddels was de Lutherse hervorming ingevoerd die in 1525 officiële godsdienst werd. Het politieke spannigsveld verlegde zich naar een strijd tussen Rusland en Zweden om de controle over de toegangen tot de Oostzee. In de grote Noordse Oorlog bleek Rusland definitief de winnaar.

 

 

De 19de eeuw bracht de industrialisatie van de stad en de haven in stand. Voor de kust van Reval, in juni 1908, ontmoetten Tsaar Nicolaus II en Tsarina Alexandra van Rusland, samen met hun kinderen, hun wederzijdse oom en tante, de Britse koning Edward VII en koningin Alexandra. Een ontmoeting die werd gezien als een koninklijke bevestiging van de Anglo-Russische Entente van het voorgaande jaar, en die de eerste keer was dat een regerend Brits Monarch Rusland bezocht.

 

Op 24 februari 2018 werd het Manifest van de Duitse onafhankelijkheid afgekondigd in Reval, binnenkort Tallinn, gevolgd door de Duitse imperialistische bezetting en een onafhankelijkdsoorlog met Rusland. Op 2 februari 1920 werd het Vredesverdrag van Tartu ondertekend met Sovjet-Rusland, waarin Rusland de onafhankelijkheid van de Estse Republiek erkende. 

Tallinn werd de hoofdstad van Estland.

 

Na de start van de Tweede Wereldoorlog is Estland in 1940 toegetreden tot de Sovjet-Unie en later bezet door Nazi-Duitsland ( 1941-1944 ). 

Toen Duitsland binnenviel waren er ongeveer 1000 joden in de stad, die bijna allemaal zouden sterven in de Holocaust door toedoen van de Nazi's voor het einde van de oorlog. Na de terugtocht van de nazi's werd het door de Sovjet-Unie geannexeerd. Na de annexatie in de Sovjet-Unie werd Tallinn de hoofdstad van de Estse SSR.

 

In augustus 1991 werd een onafhankelijke, democratische Estse staat opgericht en volgde een periode van snelle ontwikkeling naar een moderne Europese hoofdstad.

Tallinn werd op 20 augustus 1991 opnieuw de hoofdstad van een onafhankelijk land.