Riga Oude Stad en overige wijken


Bastionsheuvel

Brug met Liefdessloten
Brug met Liefdessloten

Bastionsheuvel ( Bastejkalns ) is een mooi en rustig park in het centrum van Riga. Het werd aangelegd in 1857-1859, om de oude verdedigingswerken te vervangen. In het midden van het park stroomt het kronkelende Pilsetas kanaal, met pittoreske bruggen. Het is mogelijk om roeiboten te huren of  te varen met een plezierboot.

 

 Er staan op het terrein gedenkstenen voor de vijf mensen die werden gedood tijdens de rellen in januari 1991 door Sovjet-kogels. Een van hen was een cameraman die de gebeurtenissen wilde vastleggen. Beelden hiervan werden wereldwijd vertoond, tot grote ergenis van de Sovjets.

 

Het is traditie in Riga om op je trouwdag een hangslot ( Liefdessloten ) op een brug, hek of poort vast te maken en de sleutel weg te gooien. Het hangslot kan niet meer worden geopend, net als een huwelijk niet meer kan worden gescheiden. De oorsprong van deze traditie is niet helemaal duidelijk.

Men vindt deze hangsloten onder meer aan de bruggen in het park van de Bastionsheuvel.


Stalin's verjaardagstaart

Academie van Wetenschappen.
Academie van Wetenschappen.

De Academie van Wetenschappen is gebouwd na de tweede wereldoorlog tussen 1953-1956 en was een geschenk van arbeiders en boeren van de andere Sovjet-Republieken aan het Letse volk en is versierd met een aantal Hamers en Sikkels en Letse Folk Ornamenten en Motieven. Het gebouw is 108 meter hoog en was de eerste wolkenkrabber in de Republiek. Het is ontworpen door Led Ruchev. De architectuur van het gebouw lijkt op vele andere gebouwen in de Sovjet-Unie  uit dezelfde periode.

Vanaf het balkon op de 17e verdieping ( 65 meter hoog ) heeft men een fantastisch uitzicht op Riga.

Omdat het gebouw op een taart lijkt wordt het in de volksmond Stalin's Verjaardagstaart genoemd.


 

Art Nouveauwijk en Museum

Art Nouveau/Jugendstil
Art Nouveau/Jugendstil

De Art Nouveau kende zijn hoogtepunt in de vroege 20e eeuw, toen in Riga de meeste Art Nouveau huizen werden  gebouwd, te beginnen in 1899.

De Art Nouveau in Riga kon worden opgesplitst in twee richtingen, decoratief en romantisch nationalistisch Art Nouveau.  Riga is één van de grootste centra van de  Art Nouveau, met meer dan een derde van de gebouwen van het Central District dat in deze stijl is gebouwd. De belangrijkste straat voor Art Nouveau is de Elizabetes Iela, die de Brivibas Bulvaris snijdt en de Alberta Iela en Strelnieku Iela. Aan de Elizabetes Iela nr. 10B staat een zeer karakteristiek pand, ontworpen door Michail Eisenstein. De schitterende reusachtige hoofden zijn uniek. Alberta Iela ligt in een prachtige wijk in Kronvaldpark, die zich onderscheidt door de eenheid van bebouwing. De huizen aan de Alberta Iela zijn fascinerende architectonische kunstwerken met prachtige versierde gevels. De nrs. 2-2A-4-6-8 en 13 werden tussen 1903 en 1906 gebouwd. De gevels met Maskers en Leeuwenfiguren zijn prachtige voorbeelden van de vroege Decoratieve Art Nouveau. Het huis op nr. 11 dateert uit 1908 en werd geheel in de stijl van de Nationale Romantiek gebouwd. Het hoekhuis vertoont vormen van de Renaissance en van de Middeleeuwen, vooral het Trappenhuis is de moeite van het bekijken waard.

In totaal zijn er 800 Art Nouveau gebouwen in Riga.

 

Art Nouveau Museum

Het museum werd geopend in 2009 en is ondergebracht in het appartement van de Letse architect Peksens, die er tot 1907 woonde. Het werd gebouwd in 1903  als privewoning van Peksens. Bij binnenkomst ziet men een van de meest indrukwekkende wenteltrappen van Riga en waarschijnlijk van Europa.

Info: Art Nouveau Musem

 


KIPSALA

Balasta Dambis
Balasta Dambis

Net over de Vansu-brug ligt op de linker oever van de Daugava het  ± 3 km. lange eiland Kipsala. De voormalige visserswijk heeft enkele fraaie gerestaureerde oude houten huizen. Aan de Balasta Dambis nr. 60 ligt de Portugese Ambassade ( let op het dak ). Aan het eind van deze straat staat een leuk restaurant met uitzicht op de haven.


MEZAPARKS

Retro-Tram
Retro-Tram

Mezaparks dateert uit het begin van de 20e eeuw en heette oorspronkelijk Kaiserwald.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bevond zich een concentratiekamp in dit park en veel Joden , Communisten, Zigeuners en andere tegenstanders van de Nazi-heerschappij werden vermoord in het bos.

 

Mezaparks groeide uit tot een van de meest prestigieuze wijken van de stad en een populaire plek om te joggen, fietsen of te rolschaatsen. Diverse picknickplaatsen zijn aangelegd, niet ver van de pier.

Het park is ook de thuisbasis van Riga Zoological Garden, de oudste dierentuin in Noord-Europa.  http://www.rigazoo.lv   Ook is er een groot Openluchttheater waar o.a. eens in de vier jaar een groot Song en Dance Festival wordt gehouden.

Mezaparks is gemakkelijk te bereiken vanuit het centrum met tram nr. 11.

Ook kan men met de Retro-tram naar Mezaparks.

Vertrek vanaf  Radio Iela, tegenover het Letse National Opera. Het is een uur durende rit met de Retro-Tram naar de wijk Mezaparks. Men kan uitstappen bij de halte bij de Riga dierentuin. De tram rijdt van 10 tot 17 uur, iedere dag, behalve op maandag. Info:  www.bestriga.com/en/page/expanded/article/101

 

 


Moskouse Voorstad

De Moskouse Voorstad ( Maskavas Forshtate ) is een oude gedeelte van Riga, gelegen aan de rechter oever van de  rivier de Daugava. Deze wijk ligt aan de weg tussen Riga en Moskou, waaraan de naam Moskouse Voorstad is afgeleid. Er woonden veel Joden en Russen in de wijk. De architectuur in de wijk vertoont nog steeds veel Russische elementen.

Tijdens de nazi-bezetting is de wijk veranderd in een getto voor de Joden. Bij de Synagoge  en de Oude Joodse begraafplaats staan gedenkstenen.

Men kan in Maskavas een onveilig gevoel hebben door de sfeer van de oude houten huizen die nog niet zijn gerestaureerd. Volgens sommige bewoners van Riga wordt het afgeraden om deze wijk alleen te bezoeken.

Info:   http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/vjw/Riga.html


Motormuseum

Auto van Stalin
Auto van Stalin

Riga Motor Museum is de grootste antieke automuseum van de Baltische Staten. Het museum is opgericht in 1989 en is sinds 1992 een staatsmuseum dat valt onder het Ministerie van Vervoer. In dit museum is o.a. een verzameling voertuigen van Sovjet-leiders zoals, de gepantserde ZIS 115 van Stalin, of de gecrashte Rolls Royce van Brezjnev. In de voertuigen zijn wassenbeelden van de leiders te zien.

Het museum ligt ongeveer 20 min. van het centrum en gemakkelijk per openbaar vervoer te bereiken.

Bus 5 en 15 stoppen bij bushalte Motormuzejs

Het museum beschikt over een cafe.

Info:  http://www.motormuzejs.lv/pub/?lang=eng