Zuid - Tunesie


Oase van Gabès

De Oase van Gabès bestaat uit twee delen: het ene deel ligt tussen de stad en de woestijn en de andere tussen de stad en de zee. Het is de enige oase ter wereld dat aan de kust ligt. Het heeft 150 waterputten welke 650 liter water per seconde geven.

Er groeien hier meer dan 300.000 dadelpalmen, maar ook andere soorten vruchten groeien hier zoals, vijgen , granaatappels en planten die gebruikt worden voor kleurstoffen zoals voor de beroemde "Henna van Gabès".

Delen van de oase worden gebruikt voor de landbouw.


 

Matmata

Grotwoningen
Grotwoningen

Matmata is een kleine Berber sprekende stad in het zuiden van Tunesië. Sommige lokale bewoners leven nog in traditionele ondergrondse grotten welke zijn gebouwd in de tijd van de Feniciërs, meer dan 3000 jaar geleden. Ze werden gemaakt door het graven van een tot 10 meter diepe krater in de grond met daarin kunstmatige grotten als kamers, welke onderling zijn verbonden door smalle gangen. De meeste kraters hebben twee verdiepingen met daarin deuren, trappen en openingen naar het nabij gelegen grot. Toegang tot de woningen verkreeg men door een hellende tunnel of ladder, welke bij gevaar verwijderd kon worden.


Douz

Grand Erg Oriental
Grand Erg Oriental

Douz is een stad in het zuiden van Tunesië, ook wel bekend als de "Poort van de Sahel" en ligt ten zuidoosten van het zoutmeer Chott el Djerid.

De stad was een belangrijke tussenstop op de Karavaanroutes tussen de Sahara en het noorden van Tunesië.

Momenteel is Douz vooral in trek bij toeristen die een bezoek brengen aan de Grand Erg Oriental ( 4 km. ten zuiden van Douz ligt de grote El Hofra), vanaf de top heeft men een prachtig uitzicht over de schijnbaar eindeloze zandwoestijn van de Grand Erg Oriental. Ook kan men in Douz de Grand Dune bekijken. Vanuit de hotels is het gemakkelijk te voet of op de rug van een kameel te bereiken. Om het eindeloze duinlandschap te kunnen zien moet men het duin beklimmen, wat niet al te moeilijk is omdat men niet wegzakt in het zand.

Vanaf Douz worden Kameeltochten georganiseerd naar de woestijn, waarbij overnacht word in Bedoeïnententen.

Iedere donderdagmorgen is er een markt waar o.a. ezels en kamelen worden verhandeld.

De Nationale Saharafestival  word jaarlijks in december gehouden. Er worden dan o.a. Paarden en Kamelenraces, culturele activiteiten, traditionele huwelijksceremonies en poeziewedstrijden gehouden. Dit folkloristische evenement duurt vier dagen.

Info:   http://www.planetware.com/tunisia/douz-tun-ke-ked.htm


Chott el Djerid

Zoutmeer
Zoutmeer

Chott el Djerid is de grootste zoutvlakte van de Sahara met een oppervlakte van meer dan 5000m². De onderkant van de zoutvlakte ligt tussen de 10 en 25 meter boven zeeniveau. In de zomer is als gevolg van het extreme klimaat, met een jaarlijks regenval van slechts 100 mm en temperaturen tot 50 graden celcius, het water in het meer bijna volledig opgedroogd en treden er tal van Fata Morgana's op. ( Luchtspiegelingen ontstaan doordat de zon op het zoute oppervlakte schijnt en er daardoor temperatuurverschillen ontstaan tussen de verschillende luchtlagen  die voor optische effecten zorgen ).

Het zout word aan de randen van het meer verzameld voor productie.

Omdat de zoutkorst niet altijd even stevig is, is het zeer gevaarlijk om de zoutvlakte te doorkruisen, in de winter als het meer vol is kan deze met de boot bevaren worden.

Chott el Djerid was enkele duizenden jaren geleden een deel van de Middellandse Zee. De Chott el Djerid is gemakkelijk te bereiken via een verhoogde dam dat is gebouwd van Kebili naar Tozeur.


 

Tamerza

Tamerza ( Tameghza ) is de grootste en misschien wel de mooiste bergoase aan de Algerijnse grens, temidden van een droge en dorre woestijn. Ten tijde van de Romeinen stond Tamerza bekend als Ad Turres. Oud Tamerza werd in 1969 verlaten toen na een 22 dagen durende zware regenval de rivier overstroomde en modder en huizen met zich meesleurde. Op ongeveer een kilometer van Oud Tamerza is er een nieuwe stad opgebouwd.

 

De bergoase ligt dichtbij Tamerza, op enkele kilometers van de Algerijnse grens. Het is alleen per Jeep of met een georganiseerde tour te bereiken. Het heeft een enorme kloof dat zich uitstrekt over meerdere kilometers en is gevormd door de rivier.  De belangrijkste waterval is 5 meter hoog en stroomt het hele jaar door.

Er is een wandeling mogelijk van Mides naar Tamerza door een prachtige 4.5 kilometer lange kloof ( gids kost ongeveer 50 dinar p.p ). 

 

Elk jaar in april of mei komen bezoekers naar de stad voor het Tamerza festival. Hier kan men kennismaken met vele lokale gewoonten en vaardigheden van de Berbers zoals, evenwichtsoefeningen te paard, buikdanseressen, muziek, dansen en veel kraampjes met eten en drinken, aardewerk, tegels en tapijten.

 

Info:  http://www.letsgo.com/videos/82014

 

 


 

Tozeur

Tozeur ligt ten noordwesten van Chott el Djerid. Met zo'n 250.000 palmbomen is Tozeur een grote oase aan de rand van de Sahara. Aan de rand van de woestijn staan 200 waterbronnen die de dadelpalmen van water voorzien.

 

De geschiedenis van Tozeur gaat terug tot het derde millenium voor Chr. De stad was achtereenvolgens, Numidisch, Romeins en Arabisch. Gedurende het grootste deel is Tozeur autonoom geweest en buiten de direkte controle van de Tunesische machthebbers gebleven. Het heeft zich hevig verzet tegen de komst van het Franse protectoraat met hun nieuwe levensstijlen.

 

De oude binnenstad ( Ouled Hadef ) is een wirwar van smalle straatjes en mooie oude huizen met decoratieve bakstenen gevels in traditionele stijl. De geometrische patronen van de gevels zijn vergelijkbaar met de ontwerpen van veel Berber tapijten. Ouled Hadef is door de eeuwen heen ongewijzigd gebleven, sommige huizen dateren uit de 14e eeuw.

Het Dar Cherait Museum is representatief voor de Tunesische cultuur en historisch erfgoed en is gevestigd in een authentieke oude Tunesische huis van een middenklasse familie. 

Vanaf Belvedere heb je een prachtig uitzicht over de oase. In de rotsen zijn 3 gezichten uitgehouwen.

Vanuit Tozeur kan men de Sahara per kameel verkennen.


Info:  http://old.tunisia.com/tunisia/tozeur

www.routard.com/guide_voyage_lieu/3101-tozeur.htm

  

Nefta

Nefta
Nefta

Een Qued ( Wadi of Vallei ) snijd Nefta in twee delen. Ten oosten ligt de nieuwe stad en ten westen, op de helling van een heuvel, ligt de oude stad. De belangrijkste weg vanaf Tozeur loopt door de nieuwe stad als, Avenue Habib Bourguiba, om dan de vallei te doorkruisen richting de oude stad.

In het noordelijke uiteinde van de vallei is een zwembad gebouwd en dient als bad/zwembad voor zowel mannen als vrouwen. Er loopt een pad, via de tuinen, naar beneden en als men deze pad helemaal volgt komt men uiteindelijk in de oase. De oase bestaat uit zo'n 300.000 dadelpalmen en fruitbomen welke door honderden bronnen van water worden voorzien.

 

Volgens Archeologen waren herders uit de Napata Koninkrijk de vroegste bewoners van Nefta.

Later bouwden de Romeinen ( Nefta stond in  de Romeinse tijd bekend als, Aggarsel Nepte ) en Byzantijnen, forten in de oase om bescherming te bieden tegen overvallers. In de Byzantijnse rijk waren Nefta en Tozeur Bischoppelijke zetels.

In het midden van de 7e eeuw werd Nefta een belangrijke tussenstop op de karavaanroutes tussen de Sahara en het noorden van Tunesië.

In de 15e eeuw raakte de stad, doordat de karavaanhandel wegviel, in verval. Ook werd het aangevallen door Nomadische stammen. 

Met de komst van de Fransen in 1881 werd de stad nieuw leven ingeblazen.

 

Nefta heeft veel kleine moskeeën en is een belangrijk soefi-centrum, waar heiligdommen en graven van vele heilige figuren zich bevinden. ( Soefi is een mystieke tak, binnen de voornamelijk soennitische Islam. zie: http://www.brittanica.com/EBchecked/topic/401503/Nefta  ).

 

 Ouled Ech Cherif ligt in het zuidoostelijke deel van Nefta en hier staan de best bewaard gebleven traditionele huizen. de stijl is hier veel eenvoudiger dan van de huizen in Tozeur, hoewel dezelfde steensoort werd gebruikt.

In de wijk El Bayadha staan de meeste religieuze gebouwen van Nefta, het is dan ook de meest heilige wijk in de stad. De meest heilige gebouwen zijn Zawiyyas, graven van heilige mannen. Sommige Zawiyyas dienen ook als moskee.

De Moskee van Sidi Salem wordt ook wel de Grote Moskee genoemd. Het is een eenvoudige maar mooie moskee.

 

In Nefta is de film opgenomen van de English Patient