Noord Bohemen


Hrensko
Hrensko

Hrensko

Hrensko is een kleine Tsjechische gemeente in de regio Asti nad Labem en maakt deel uit van het district Decin. 

Het grensdorpje vormt de toegangspoort tot het Nationaal Park Boheems Zwitserland.

 

De rit van Hrensko naar Decin is adembenemend vanwege het prachtige landschap van een enorme kloof van zandsteenrotsen en de rivier de Elbe. De omringende rotsen rijzen honderden meters boven de rivier uit. Door de ligging aan de samenvloeiing van de rivieren Elbe en Kamenice is Hrensko met 115 meter boven zeeniveau de laagste plaats in Tsjechië. Bezoekers zullen gefascineerd zijn door de machtige Elbe-kloof, van waaruit de rivier de Kamenice zich door de rotsen omgeven vallei slingert. Een groot deel van het dorp Hrensko ligt in deze vallei, die aan weerszijden wordt omgeven door een hoge muur van rotswanden.

 

Hrensko is het startpunt voor uitstapjes naar de Pavcicka-poort, de grootste natuurlijke rotsbrug van ons continent en naar de kloven van de rivier de Kamenice, waar het mogelijk is een boottocht te maken met uitleg van de bootsman. 

De wandeling naar de Pravcicka poort is  een makkelijk begaanbare wandeling, maar met wel een hoogteverschil van 220 meter. Vanuit Hrensko volg je lopend het rode pad dat langs de weg gaat tot het kruispunt Tri prameny, sla hier linksaf de bosweg in en je komt na ongeveer 2,5 km. bij de poort uit. 

Info: www.hrensko.cz

Info: Pravcicka Brana en Kamenice & Edmund's Kloven

Info: ikreis.net ( wandelingen )

 


Terezin ( Theresienstadt )

Terezin was in de Tweede Wereldoorlog bekend als doorgangskamp voor joden die meestal naar Auschwitz-Birkenau of andere vernietigingskampen werden gestuurd. Later is de Tsjechische vestigingsstad Terezin veranderd tot een concentratiekamp en ghetto. 

 

Op deze locatie, waar feitelijk slechts plaats was voor 20.000 mensen, lieten de nazi's ruim drie keer zoveel mensen op onmenselijke wijze creperen. Het bleek achteraf dat van hieruit 150.000 joden op transport gesteld zijn. 

 

Hoewel propaganda anders deed vermoeden leefden de joden in Terezin onder erbarmelijke omstandigheden , naar schatting lieten 35.000 mensen ter plekke het leven.

 

de begraafplaats, het executieterrein, de barakken, de ruimtes van de kampleiders en de isoleercellen, iedere stap wijst je op het onvoorstelbare leed dat hier is veroorzaakt en geleden. 

Lees meer op, ceskysight.nl

Info: tracesofwar

Info: pamatnik-terezin.cz


Litomerice

Litomerice ligt in de regio Usti nad Labem, op de plaats waar de rivier Eger uitmondt in de Elbe. Het behoort tot een van de warmste en vruchtbaarste streken in Tsjechië en is daardoor een belangrijk wijngebied. 

Info: Litomerice wijnroute

 

De koninklijke stad heeft een historisch centrum, met aan het vredesplein ( Mirové namesti ) enkele prachtige renaissance gebouwen. 

Vanaf de oude stadsmuren bij Parkany José Rizala heb je een mooi uitzicht over de stad.

Toegang tot de parken is het beste vanaf de straat genaamd Máchovy schody, je komt er vanaf het Mirové námesti ( vredesplein ). Je gaat het park binnen via de poort achter het standbeeld van Karel Hynk Mácha.

 

The House at the Black Eagle ( Dum U Cerného orla ) 

Dit gebouw uit 1564 staat aan het vredesplein en heeft een gevel met Hebreeuwse bijbel verhalen. In het gebouw is een hotel gevestigd.

 

 

Kasteel van Litomerice ( Hrad Litomerice )

Op korte afstand van het historische vredesplein vind je het voormalig gotisch kasteel van Litomerice.

In het kasteel is een tentoonstelling genaamd, "Journey to Wine" ondergebracht. De tentoonstelling geeft een overzicht van de wijnbereiding van de oude geschiedenis, inclusief Griekenland en Rome, tot de middeleeuwen, de moderne tijd en de wijnbereiding in de 20e en 21e eeuw. Er wordt gebruik gemaakt van o.a. interactieve presentatiemiddelen, maar ook van audiovisuele games en projecties.

Open van maandag tot en met vrijdag van 09.00 - 12.30 en van 13.00 - 17.00 uur.

Info: Litomerice Castle

 

Dvojcé-huis

Het Dvojcé-huis is een van de twee bewaard gebleven gotische huizen in Litomerice.

Tegenwoordig herbergt het een filiaal van de "Gallery of Fine Arts". 

Het is toegankelijk via de doorgang van het huis 12/4 in de Jezuitská straat ( doorgang door het prachtige Renaissance-portaal naar de binnenplaats, of vanuit het José Rizala-park op de zuidelijke stadsmuren. 

De datering van het huis is onzeker, ergens tussen 1450 en 1550. De tweede is het pand van het huidige Bisschoppelijk Museum op het plein.

Info: Dvojce-huis

 

Kathedraal van St. Stepán

De kathedraal is een van de meest dominante kenmerken van de stad. Het oorspronkelijke Romaanse gebouw werd gesticht in 1057. Het werd echter in de tweede helft van de 17e eeuw afgebroken en onmiddellijk daarna werd de huidige kathedraal van St. Stepán gebouwd. Tegenwoordig heeft de kathedraal een vroegbarokke uitstraling. 

 

Achter de kathedraal bevindt zich de residentie van een bisschop, een paleisgebouw van het Italiaanse type.

 

Sinds 2010 is er vanaf de toren zicht op de stad en omgeving, vanaf een hoogte van 50 meter. Je moet echter 118 stenen en 83 houten trappen beklimmen. 

De toren is dagelijks geopend van 10.00-17.00 uur.

Adres: Domské námesti

Info: kathedraal St. Stepán

 

 

Veganistische en vegetarische restaurant

Kafé Doma - Mirové námestí,  ma - za  van 07.30 - 19.30 uur.  website: kafedoma.cz


Kasteel Ploskovice

Kasteel Ploskovice ( Zamek Ploskovice ) was het zomerverblijf van groothertogin Anna Maria Francis uit Toscane, echtgenote van Jean Gaston de Médicis, die het land erfde. Ze maakte er haar zomerresidentie tussen 1720 en 1725, en herbouwde het in barokstijl.

 

In 1849, na zijn troonafstand, werd het de residentie van Ferdinand V, en hij verhoogde en renoveerde het kasteel volledig. 

 

Keizer Frans Jozef erfde het bij de dood van Ferdinand V en in 1916 Karel V.

 

Na de val van de monarchie en de onafhankelijkheid van Tsjecho-Slowakije werd het kasteel genationaliseerd.

 

 

Het kasteel is nu als museum opengesteld voor het publiek.

Ook wordt het vaak gebruikt door filmmakers. Films als Amadeus, Honoré de Balzac, Virgin and the Beast en Scarlet Pimpernel II zijn hier opgenomen.

 

 Het kasteel bevindt zich in het midden van een 8 hectare groot park met fonteinen, een vijver en een populierenlaan.

Info: Zamek Ploskovice

 


Ustek

Vogelhuisjes ( Ptaci domky v Usteki )

De vogelhuisjes zijn houten bijgebouwen op de rotswand die lijken op zwaluwnesten die vastzitten aan de rand van een zandstenen rots. 

 

Op de meeste sites wordt vermeld dat de huisjes in het midden van de 19e eeuw zijn gebouwd door Italiaanse arbeiders, die de spoorlijn in Ustek aan het bouwen waren.

Op basis van oude Duitse kronieken moeten de huisjes hier veel eerder hebben gestaan. 

 

De huisjes werden door armere bewoners, die niet meer in het stadscentrum konden wonen, zelf gebouwd op de smalle zandsteenrotsen.

 

De vogelhuisjes, met meerdere verdiepingen, zijn het beste te zien vanuit de vallei vanaf de Kamenná - straat.

Vanaf de Máje-straat gezien hebben de huisjes meestal maar één verdieping.

Info: regiony-rozhlas.cz

Info: kudyznudy.cz