Noord Bohemen


Hrensko
Hrensko

Hrensko

Hrensko is een kleine Tsjechische gemeente in de regio Asti nad Labem en maakt deel uit van het district Decin. 

Het grensdorpje vormt de toegangspoort tot het Nationaal Park Boheems Zwitserland.

 

De rit van Hrensko naar Decin is adembenemend vanwege het prachtige landschap van een enorme kloof van zandsteenrotsen en de rivier de Elbe. De omringende rotsen rijzen honderden meters boven de rivier uit. Door de ligging aan de samenvloeiing van de rivieren Elbe en Kamenice is Hrensko met 115 meter boven zeeniveau de laagste plaats in Tsjechië. Bezoekers zullen gefascineerd zijn door de machtige Elbe-kloof, van waaruit de rivier de Kamenice zich door de rotsen omgeven vallei slingert. Een groot deel van het dorp Hrensko ligt in deze vallei, die aan weerszijden wordt omgeven door een hoge muur van rotswanden.

 

Hrensko is het startpunt voor uitstapjes naar de Pavcicka-poort, de grootste natuurlijke rotsbrug van ons continent en naar de kloven van de rivier de Kamenice, waar het mogelijk is een boottocht te maken met uitleg van de bootsman. 

De wandeling naar de Pravcicka poort is  een makkelijk begaanbare wandeling, maar met wel een hoogteverschil van 220 meter. Vanuit Hrensko volg je lopend het rode pad dat langs de weg gaat tot het kruispunt Tri prameny, sla hier linksaf de bosweg in en je komt na ongeveer 2,5 km. bij de poort uit. 

Info: www.hrensko.cz

Info: Pravcicka Brana en Kamenice & Edmund's Kloven

Info: ikreis.net ( wandelingen )

 

 


Terezin ( Theresienstadt )

Terezin was in de Tweede Wereldoorlog bekend als doorgangskamp voor joden die meestal naar Auschwitz-Birkenau of andere vernietigingskampen werden gestuurd. Later is de Tsjechische vestigingsstad Terezin veranderd tot een concentratiekamp en ghetto. 

 

Op deze locatie, waar feitelijk slechts plaats was voor 20.000 mensen, lieten de nazi's ruim drie keer zoveel mensen op onmenselijke wijze creperen. Het bleek achteraf dat van hieruit 150.000 joden op transport gesteld zijn. 

 

Hoewel propaganda anders deed vermoeden leefden de joden in Terezin onder erbarmelijke omstandigheden , naar schatting lieten 35.000 mensen ter plekke het leven.

 

de begraafplaats, het executieterrein, de barakken, de ruimtes van de kampleiders en de isoleercellen, iedere stap wijst je op het onvoorstelbare leed dat hier is veroorzaakt en geleden. 

Lees meer op, ceskysight.nl

Info: tracesofwar

Info: pamatnik-terezin.cz