DUITSLAND


Oberstdorf

Oberstdorf - Nebelhorn
Oberstdorf - Nebelhorn

Oberstdorf is het zuidelijkste dorp in Duitsland, gelegen op een hoogte van 815 meter en omgeven door hoge bergen. De Nebelhorn is de hoogte  met 2224 meter en bekend om zijn uitzicht over 400 bergtoppen. Het is een wandelgebied bij uitstek met meer dan 200 km. wandelpaden. Tevens is het een zeer populaire wintersportplaats en bekend als locatie van het vierschansentoernooi.

Info: wikipedia

Info: beieren nu

                  

 

Breitachklamm

 

De Klamm is ontstaan door hrt wegsmelten van de Breitach-gletsjer in de late ijstijd. Het is een van de diepste kloven van de Beierse Alpen en de diepste rotskloof van Midden-Europa.

Het is een fascinerende belevenis om , via beveiligde paden , door de kloof te wandelen.

Vanaf parkeerplaats Tiefenbach P1 of Walserschanz P2 is het mogelijk om de wandeling door de Klamm te maken.

Het is dagelijks geopend van 09.00 - 17.00 uur

Info: Breitachklamm


Schloss Neuschwanstein

 Neuschwanstein is een 19e eeuws kasteel gelegen op een heuvel bij Hohenschwangau.

Het werd gebouwd in opdracht van Ludwig II van Beieren ( 5 september 1869 ) Zeven weken na de dood van koning Ludwig II in 1886 werd Neuschwanstein geopend voor het publiek.

Schloss Neuschwanstein info:


Schloss Linderhof

Schloss Linderhof
Schloss Linderhof

Slot Linderhof is een barokslot in Ettal bij Oberammergau. Het is het kleinste kasteel van de drie kastelen gebouwd in opdracht van Lodewijk II van Beieren en het enige dat vóór diens dood werd voltooid.

Info Wikipedia


Mittenwald

Mittenwald
Mittenwald

100 km. ten zuiden van München ligt tussen het Karwendel en het Wettersteingebergte het schilderachtige dorpje Mittenwald. 

Mittenwald is vooral bekend om zijn vioolmakerij en om de vele muurschilderingen. Het is gelegen aan de Oostenrijkse grens. Vanuit het dorp zijn prachtige wandelingen te maken o.a. naar de Lautersee en  Ferchensee.

Bezienswaardigheden zijn o.a.

Het Vioolmuseum

Leutaschklamm/Geisterklamm

St. Peter en Paul

Zie verder:  Tripadvisor.nl

                   Mittenwald info 


Garmisch-Partenkirchen

Altstadt Gapa ( Garmisch-Partenkirchen )
Altstadt Gapa ( Garmisch-Partenkirchen )

Garmisch - Partenkirchen  ( 720m. ) bestaat uit de vroegere marktgemeenten Garmisch en Partenkirchen.  Door toedoen van Adolf Hitler zijn de twee dorpen samengevoegd.( https://www.vn.nl/de-vergeten-spelen-van-adolf-hitler-2/  )  

                        ( www.duitslandinstituut.nl )

Het ligt aan de voet van de 2962 meter hoge Zugspitze, de hoogste berg van Duitsland. 

Gapa is een geliefd vakantieoord, zowel in de zomer als in de winter en een geweldige uitgangspunt voor het maken van de vele wandel en of bergtochten.

Een kleine greep uit de vele bezienswaardigheden zijn,

Partnachklamm

Zugspitze

Olympiastadion

Historische Bobbahn aan de Riessersee

Altstadt

Zie voor meer bezienswaardigheden o.a.

Tripadvisor www.tripadvisor.nl

Garmisch-Partenkirchen  www.garmisch travel

 


Rothenburg ob der Tauber

Rothenburg ob der Tauber is een van de mooiste stadjes van Duitsland, gelegen aan de Romantische Strasse in de deelstaat Bayern.

Het is een genot om door de middeleeuwse stadskern te slenteren en om duizendjarige historie te ontdekken.

Rothenburg is omringd door een stadsmuur uit de 14de eeuw waarover je een wandeling om de binnenstad kunt lopen. Er zijn een zestal mogelijkheden om via een steile trap naar boven te gaan, het is zeker de moeite waard en je ziet het stadje vanuit een heel ander perspectief.

De mooiste poort is de Rödertor en bestaat uit twee poorten, eentje voor auto's en de andere voor voetgangers. De Röderturm is de enige uitkijktoren in de stadsmuur die je nog kunt beklimmen.

 

Het hart van Rothenburg is de middeleeuwse Marktplatz. Op het plein staan veel historische gebouwen waaronder Das Rathaus.

Ieder uur tussen 10 en 22 uur wordt op de Astronomische klok ( 1683 ) van de "Ratstrinkstube", de gelagkamer van het Raadhuis, het verhaal getoond van de "Meistertrunk".

Ook wordt op het plein op woensdag en zaterdag wekelijks een markt gehouden.

 

Het Plönlein is een prachtig plekje in de stad waar veel toeristen foto's maken van twee straten die hier samen komen met de Siebenturm op de achtergrond. Kom vooral vroeg, of laat, want ze worden met bussen vol hier afgezet.

 

Ook een groot aantrekkingskracht bij de toeristen geldt zeker het Deutsches Weihnachtsmuseum met het Weihnachtsdorf van Käthe Wohlfahrt. Hier wordt de geschiedenis van het Duitse kerstfeest weergegeven.

 

Verder heeft Rothenburg o.a. nog het,

Reichsstadtmuseum

Mittelalterliches Kriminalmuseum

Alt-Rothenburger Handwerkerhaus

Historiengewölbe mit Staatsverlies

Grafiekmuseum im Dürerhaus

Topplerschlösschen


 

Nürnberg

Handwerkerhof
Handwerkerhof

Nürnberg is de tweede grootste stad van Bayern. De middeleeuwse Altstadt met het machtige keizerlijke kasteel is zeer de moeite waard om te bezoeken.  Tijdens een wandeling door de kronkelende straatjes zijn veel historische gebouwen te zien. De  vele bezienswaardigheden , musea , de winkelstraten met bijzondere winkels, maken Nürnberg tot een levendige stad met veel sfeer en flair.

 

Nürnberg - de stad van de bijeenkomsten van de nazipartij - de stad waar de processen tegen degenen die in de eerste plaats verantwoordelijk waren voor het nationaal- socialistische regime plaatsvonden.

 

Kaiserburg

Het keizerlijk kasteel in Nürnberg is een van de belangrijkste keizerlijke paleizen uit de middeleeuwen in Europa. De Staufers en hun opvolgers bouwden een groot kasteelcomplex over de oudere uit de Salische tijd , waarvan een van de oudste bewaard gebleven delen , de keizerlijke kapel is.

Info: schloesser-bayern.de

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Germanisches Nationalmuseum

Het Germaans Nationaal Museum is het grootste cultuurhistorische museum in het Duitstalige gebied. De Strasse der Menschenrechte van de Duitse kunstenaar Dani Karavan leidt naar de ingang van het museum. De straat dient als tegenwicht voor de rol die Nürnberg speelde tijdens het naziregime. In de jaren dertig vonden er grote nazibijeenkomsten plaats en werden de Nürnberger rassenwetten ingevoerd.

 

De museumcollectie bevat 25.000 tentoongestelde voorwerpen , die betrekking hebben op cultuur en kunst uit het hele Duitse taalgebied , van de prehistorie tot de moderne tijd. 

 

Behalve gesmede gouden voorwerpen als de Armilla ( armband ) uit de kringen van keizer Fredrik Barberossa behoren ook werken van beeldhouwers en schilderijen van o.a. Albrecht Dürer , Stefan Lochner , Lucas Cranach de Oude tot de topstukken van de collecties.

 

Een van de hoogtepunten van de bezichtiging van het museum is de speelgoedafdeling waar oude poppenhuizen uit Nürnberg te bewonderen zijn.

Info: beieren.nu

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Spielzeugmuseum

Nürnberg is al sinds de middeleeuwen de speelgoedstad , toen waren er al  speelgoedbedrijven in de kleine straatjes van de oude binnenstad en honderden in andere delen van de stad. In Nürnberg werden houten speelgoed , tinnen figuren , poppenkeukens , en vooral blikken speelgoed vervaardigd. Tegenwoordig is Nürnberg de zetel van 's werelds grootste internationaal speelgoedbeurs. Het museum toont ook oude speelgoedschatten en speelgoed uit de nieuwe wereld op 1400 vierkante meter: Lego , Barbie , Playmobil en Matchbox.

Info: museen-nuernberg

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Weissgerbergasse

Een van de meest fotogenieke voetgangersstraten van de stad is de sprookjesachtige Weissgerbergasse. De kleurrijke vakwerkhuizen domineren er het straatbeeld. Struin langs de winkeltjes en plof neer in een van de bars. 

Info: viatioga.nl

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Schöner Brunnen

De legende gaat dat als je één keer aan de gouden ring van de prachtige fontein draait , je drie wensen vervuld krijgt. Met zijn piramidevorm die taps toeloopt naar de top , symboliseert de prachtige fontein op de belangrijkste markt van Nürnberg het theocentrische wereldbeeld in de middeleeuwen.

Info: tourismus.nuernberg.de

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Handwerkerhof

Het voormalige arsenaal van de keizerlijke stad ligt onder de bescherming van de historische stadsmuur. Stap in een wereld waar vervlogen tijden tot leven komen. In de kleine vakwerkhuizen en smalle straatjes bieden ambachtslieden hun waar te koop aan , rustieke pubs nodigen uit om te eten en drinken.

Info: handwerkerhof.de

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Christkindlmarkt

De kerstmarkt van Nürnberg behoort tot de populairste van Duitsland. De kerstmarkt staat op de Hauptmarkt , het centrale plein in de oude binnenstad en op aangrenzende pleinen en straten. Elk jaar begint de kerstmarkt op de vrijdag voorafgaand aan de eerste zondag van Advent en eindigt op 24 december , tenzij die dag een zondag is.

Info: wikipedia.en

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Dokumentationszentrum Reichsparteitagsgelände

De nationaalsocialisten hielden van 1933 tot 1938 hun partijbeenkomsten in Nürnberg. Vandaag de dag getuigen de overblijfselen van de enorme bouwwerken , de manier hoe deze propagandashows werden opgevoerd. Het waren grote nazi-propaganda gebeurtenissen , een jaarlijks terugkerend evenement op het Reichsparteitagsgelände in Nürnberg. Er werden veel films gemaakt om ze te herdenken , waaronder Leni Riefenstahl's Triumph of the World.

Tussententoonstelling

Het Documentatiecentrum van de Reichsparteitagsgelände wordt sinds begin 2021 verbouwd. De oude permanente tentoonstelling wordt voor de duur van de bouwwerkzaamheden vervangen door een tussentijdse tentoonstelling in de Grote 

Tentoonstellingshal; daar staat de Reichsparteitagsgelände qua ruimte en inhoud centraal. Een groot media-installatie neemt de bezoeker mee op een reis door de tijd van 1918 tot nu en geeft een eerste oriëntatie op het uitgestrekte gebied.

In het Derde Rijk was Nürnberg de "stad van de Nazi Partijbijeenkomsten". De noordvleugel van de onvoltooide congreshal op het voormalig terrein van de nazi-partij , ontworpen door de nationaalsocialistischepartij om bijeenkomsten tot 50.000 mensen te bieden , wordt nu het Documentatiecentrum Reichsparteitagsgelände.

Info: wikipedia

Info: musee.nuernberg.de

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

StreetArt

Straatkunst Langwasser ( Alle muurschilderingen op één kaart ) 

Te voet duurt het ongeveer 75 minuten en met de fiets 45 minuten. Wees niet verbaasd als je onderweg nieuwe muurschilderingen ontdekt die nog niet op de kaart staan , het totale kunstwerk van Langwasser wordt voortdurend uitgebreid. De flyer is in de foyer van de gemeenschapcentrum van Langwasser of bij restaurant Esskultur te verkrijgen. Ook kun je de flyer downloaden.

Info:  www.neurnberg.de

Info: street art Map

Info: Komoot.de ( Betonliebe streetart tour per fiets )

 

Langwasser Süd - Feulnerstrasse 1

Een voorbeeld van een muurschildering uit bovenstaande tour is een inheemse dame met een rugzak met inhoud. Omdat veel naties samenkomen en leven , is besloten om hen te vertegenwoordigen door middel van een verscheidenheid aan typische elementen van hun naties die je kunt vinden in de rugzak van de wandelende dame.

Info: nasca1-com

 

Adressen van de tour:

Glogauerstrasse 50          Titel - Weltempfänger.

Glogauerstrasse 30/38    Titel - Geen    ( Beganegrond Frankencenter , tegenover Post )

Reichthalerstrasse           Titel - Restart. ( Parkeergarage Frankencenter ) 

Oppeinerstrasse 223       Titel - Wir sind Langwasser... ( Kaufland achterkant )

Görlitzer Strasse 51         Titel - Dürer trifft auf, Diversity... ( Arvena Park Hotel )

Glogauerstrasse 50         Titel - Essen ist kultur. ( Biergartenwand  Gemeinschaftshaus )

Ratiborstrasse 4              Titel - A.D.20.

Giesbertsstrasse 41        Titel - Wurzeln und Flügel.

Ratiborstrasse 21           Titel - Wall Writers. ( Ingang Parkeergarage ) 

Giesbertsstrasse 28        Titel - Langwasser. 

Giesbergsstrasse 41       Titel - Kunstplatz - von viele für alle. ( Stellwände )

Feulnerstrasse 1             Titel - Together. ( Ingang Parkeergarage )

Feulnerstrasse 1             Titel - Die Wanderin. 

Windthorststrasse 3       Titel - Loomit. 

Windthorststrasse 3       Titel - Diversity. ( Ingang Parkeergarage ) 

Windthorststrasse 9       Titel - Splashers Flowers. ( Doorgang Huis )

Feulnerstrasse 11/21     Titel - Erde-Vogel-Wasser-Luft. ( Doorgang Huis )

Giesbergsstr. 38/42        Titel - Erde-Vogel-Wasser-Luft. ( Doorgang Huis )

Imbuschstrasse 55         Titel - Gesellige Runde. ( Doorgang Huis )

Imbuschstrasse 61         Titel - 4 Elemente. ( Nah und Gut Eckerlein, achterwand )

Imbuschstrasse 70/72   Titel - Kinderrechte. ( Familienzentrum )

Georg Ledebour Str. 7   Titel - Man sieht nur mit dem ... ( Eingänge der Georg...Schule )

Imbuschstasse 70/72    Titel - Betonliebe Freewall. ( Achtermuur Familienzentrum )

Reinerzer Strasse 43     Titel - Urban Jungle. ( Trafo Station )

Salzbrunnerstr. 38/40  Titel - Sports meet Vielfalt. ( Vfl Nürnberg Sportzentrum )

 

Streetart voor een kleuterschool op het riviereiland Inselschütt. De muurschilderingen komen echt onverwacht op een muur naast een klein voetpad. er zijn ook enkele kleinere stukken in ee tunnel om de hoek ( richting Laufertorgraben ). Allemaal in  sprookjesstijl ( Fischergasse 11 )

 

Gostenhof lebt - de grootste muurschildering van Nürnberg , gemaakt door 17 kunstenaars ( Fürtherstrasse 63 ). Ook de gang naar het MUZ ( Musikzentrale ) gebouw is door internationale kunstenaars gespoten. 

Een geweldig stuk genaamd "Intruder" is ook te vinden in de wijk Gostenhof

( Glockendonstrasse 12 ). Het staat op een privémuur boven een balkon en is geschilderd in 2013. Het is het best te zien vanaf de achterkant van het complex aan de Preisslerstrasse . 

 

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------