Geschiedenis Budapest

De bevrijding v. Boeda in 1686
De bevrijding v. Boeda in 1686

De geschiedenis van Budapest begon met een Keltische nederzetting langs de hellingen van de Gellért Heuvel ( eerste eeuw voor Christus ). De stad werd aan het begin van de Christelijk jaartelling bezet door de Romeinen. De inwoners verhuisden in de eerste eeuw naar de Donau-vlakte, naar een stad met de Keltische naam Aquincum. In het jaar 106 werd de stad de hoofdstad van de provincie Pannonia Inferior. Het hoofdkwartier van de gouverneur en belangrijke militaire macht werden hier gestationeerd. De Romeinen vertrokken in de 5e eeuw na Christus, na hevige gevechten met de Hunnen o.l.v. Atilla. De Hunnen bleven hier ongeveer 500 jaar.

 

De Hongaren kwamen in de 9e eeuw.  In 1241 vielen de Mongolen Hongarije binnen. Het leger van Bela IV verloor de strijd met de Mongolen bij de slag van Mohi op 11 april 1241. Bela vluchtte naar Oostenrijk. De Mongolen vernietigden steden en dorpen en de helft van de bevolking werd gedood. Nadat de Mongolen hoorden dat de Grote Ögedei Khan was overleden trokken ze zich terug.  De inmiddels teruggekeerde Bela vreesde echter voor een nieuwe aanval en  nam in 1255 het besluit om een Burcht, stadsmuren en woonwijk te bouwen op de heuvel tegenover Pest voor de inwoners van het vernietigde Pest. ( Buda )

 

Het was onder koning Matthias Corvinus dat Buda een bloeitijd doormaakte.

 

Na de nederlaag bij Mohács in 1526 kwam Buda in 1541 onder Ottomaanse heerschappij. De stad raakte in verval tot het in 1686 in Oostenrijkse handen kwam. In 1787 kwam Hongarije onder Habsburgs bewind.

In de 18e eeuw ontwikkelde de stad zich, zowel in Buda als in Pest, al snel was de historische binnenstad omringd door snel groeiende buitenwijken. In 1838 veroorzaakten overstromingen een aanzienlijke schade. De overeenkomst met de Oostenrijkse Habsburgers in 1867 zorgden voor een politieke stabiliteit, welke een nieuwe impuls gaven aan de economie. In 1870 werden nieuwe hoofdwegen aangelegd en een drievoudige ring van boulevards. Drie jaar later werden de voorheen afzonderlijke steden Buda, Pest en Obuda geintregeerd in een bestruurlijke eenheid; Budapest.

 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden veel gebouwen verwoest of beschadigd. Ook tijdens het neerslaan van de Hongaarse opstand in 1956 door de Sovjet-Unie werd er veel schade aan de gebouwen aangericht.

In de jaren 60 werd er een nieuw impuls aan modernisering van de stad gegeven; grote woonwijken werden gebouwd en metrolijnen aangelegd.

 

Sinds 1989 is in Budapest de Republiek Hongarije uitgeroepen.

Arpad
Arpad