OUDE STAD 


Het oude centrum van Riga staat sinds 1997 op de werelderfgoedlijst van de Unesco. De oude stad is omringd met veel groen en daarbinnen ademt  de stad met zijn bakstenen kerken, gilden en pakhuizen nog altijd een hanzeatische sfeer. Zijn unieke monumenten hebben twee wereldoorlogen overleefd. De meeste gebouwen in de oude stad zijn tussen 1860 en 1914 gebouwd.

Info:  www.baltictraveling.lv/img/old_riga_map.jpg   ( Plattegrond )

         http://www.eatriga.lv/riga/riga-public-transport/  ( allerlei info. )


Huis van de Zwarthoofden

Huis van de Zwarthoofden
Huis van de Zwarthoofden

Het huis van de Broederschap van de Zwarthoofden ( Melngalvu Nams ) is oorspronkelijk gebouwd in 1344 voor de Broederschap, een Gilde voor ongehuwde Duitse kooplieden in Riga. Het is een prachtig voorbeeld van  Baltische baksteengotiek. Grote werkzaamheden werden uitgevoerd in de jaren 1580 en 1886, zoals het toevoegen van versieringen. Op 28 juni 1941 werden de gebouwen gebombardeerd, de resten werden afgebroken door de Sovjets in 1948. De huidige reconstructie werd van 1995-1999 uitgevoerd met aandacht voor de oorspronkelijke structuur en buitenversiering.

Tegenwoordig doet het dienst als museum en soms als concertzaal.

Hier bevindt zich ook de toeristeninformatie.

 

Op het Raadhuisplein, voor het Huis van de Zwarthoofden, staat een 6.3 meter hoog standbeeld ( kopie ) van Roland, neef van Karel de Grote. Het originele standbeeld is beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog en is bewaard in de St. Pietereskerk.

Beelden van Roland worden traditioneel geplaatst op marktpleinen en bij raadhuizen in Noord-Duitse steden en zijn symbolen van vrede, vrijheid en onafhankelijkheid.

Roland's zwaard was het punt van waaruit verschillende afstanden in Riga en in Letland werden gemeten.


Dom

Dom ( Maria Kathedraal )
Dom ( Maria Kathedraal )

De Dom ( Doma Baznica ) van Riga is de grootste kathedraal van de Baltische Staten en heeft een van de grootste orgels in Europa met 6768 pijpen. Hij werd gebouwd in 1211, in opdracht van Bisschop Albert.  Doordat de Dom later een aantal malen is gebombardeerd en herbouwd bestaat hij uit meerdere bouwstijlen zoals, Gotiek en Barok. 

Info:  http://www.doms.lv


Grote en Kleine Gilde

Kleine Gilde
Kleine Gilde

Tijdens de eeuwen van de Duitse economische overheersing waren de Gilden van Riga de machthebbers. De uit 1384 daterende Grote Gilde ( Liela Gilde ) was het huis van de kooplieden en de Kleine Gilde ( Maza Gilde ) van de ambachtslieden. Thans is de Grote Gilde de thuisbasis van het Letse Symphonie Orkest en in de Kleine Gilde worden o.a. conferencies gehouden en af en toe een disco.

Info:  http://www.gilde.lv/maza/ANGHistory.html


St. John's kerk.

St. John's Kerk
St. John's Kerk

De St. John's kerk ( Jana Baznica ) werd voor het eerst genoemd in 1297 toen zij diende als de kapel van een Dominicaanse Abdij. Tijdens de reformatie in 1523 werd de kerk gesloten.  Zij werd voor een tijd gebruikt als Arsenaal van de stad, totdat het in 1582 werd overgenomen door een Lutherse gemeente. Tijdens de bouw werden twee monniken vrijwillig ingemetseld in de zuidelijke muur en verbrachten daar hun verdere leven, ze werden gevoed via een rooster in het raam.


Kruittoren

Kruittoren
Kruittoren

De Kruittoren ( Pulvertornis )  dateert uit het begin van de 14e eeuw. Bij  de invasie van het Zweedse leger in 1621 werd de kruittoren verwoest. De toren werd herbouwd in 1650 met 2.5 meter dikke muren om de waardevolle inhoud te beschermen. Aan het eind van de 19e eeuw kocht een Duitse studentenvereniging het gebouw, maar tegenwoordig is het een deel van het oorlogsmuseum.


Drie Gebroeders

De Drie Gebroeders
De Drie Gebroeders

De Drie Broeders ( Tris Brali ) zijn de drie oudste stenen residentiële gebouwen in de stad en vertegenwoordigen verschillende stadia in de architectonische ontwikkeling van Riga, van Middeleeuwen tot Barok. De oudste van de drie is nr.17 en dateert uit de 15e eeuw. De andere twee werden gebouwd in de 17e en de 18e eeuw. Het Riga Museum of Architecture is gevestigd in nr. 19.


St. Pieterskerk.

Toren van de St. Pieterskerk
Toren van de St. Pieterskerk

Van de St. Pieterskerk ( Petera Barzica ) wordt in 1209 voor het eerst melding gemaakt. Tijdens de Middeleeuwen was het de belangrijkste kerk van Riga.  De kerkgemeente bestond voornamelijk uit bevoorrechte Gilde Kooplieden en Ambachtslieden van kleinere Gilden. Zij was tot 1523 een kathlieke kerk en tijdens de Reformatie werd het een Lutherse. Door de eeuwen heen kreeg de kerk zijn huidige uiterlijk. Aan het eind van de 17e eeuw kreeg het aangezicht van de kerk een barokke uitstraling. De toren van de kerk werd meerdere malen verwoest, de laatste keer was in 1941, als gevolg van brand. Van 1954 tot 1973 is de kerk gerestaureerd.

Via een lift bereikt men het 72 meter hoge platform in de toren van de kerk, voor een schitterende uitzicht over Riga.

 

Naast de St. Pieterskerk staat een bronzen sculptuur van de Bremer Stadsmuzikanten, een geschenk van de Duitse stad Bremen. de zusterstad van Riga. De sculptuur is gebaseerd op een sprookje van de Gebroeders Grimm.