PEST - VAROSLIGET ( Stadspark )


Vajdahunyad Kasteel

ijsbaan bij het Vajdahunyad vára
IJsbaan bij het Vajdahunyad vára
Anonymus
Anonymus

Vajdahunyad Vára werd gebouwd tussen 1896 -1908 als onderdeel van het duizendjarige milleniumfeest in 1896 en is ontworpen door Ignác Alpár. 

Het kasteel bevindt zich achter het Heldenplein op een eiland in de stadvijver en bestaat eigenlijk uit een verzameling aparte gebouwen. In totaal zijn er 21 gebouwen in het complex.

Het bevat delen uit verschillende periodes en toont dan ook stijlen zoals, Romaans, gotiek, renaissance en barok.

Oorspronkelijk werd het gemaakt van Karton en Hout, maar tussen 1904-1908 herbouwd uit steen en baksteen.

 

In het museum bevindt zich het Landbouwmuseum van Hongarije, de grootste agrarische museum van Europa.

Tegenover de ingang van het museum staat het standbeeld van Anonymous, die leefde in de 12e eeuw. Zijn ware identiteit is niet bekend, maar hij was een notaris van Bela III van Hongarije.

 

Info:  Vajdahunyad Vara

Info:  Anonymus


Széchenyi-Baden

Széchenyi fürdo
Széchenyi fürdo

 

Budapest heeft ongeveer 123 bronnen en 30 badhuizen.

Széchenyi Fürdó is het grootste badencomplex in Budapest en in Europa. Het werd gebouwd in 1913 in neo-barokke stijl. 

 

Oorspronkelijk waren de baden privé, met gescheiden stoombaden voor mannen en vrouwen. In 1927 werd het complex uitgebreid en tegenwoordig telt het vijftien binnenbaden en drie buitenbaden.

Naast de baden zijn er tien sauna's/stoommachines, verschillende massages, gezichtsbehandelingen enz.

 

Széchenyi Fürdó is populair bij zowel inwoners als bij toeristen. Vooral mannen treffen elkaar hier en spelen schaak in de buitenbaden.

De baden zijn geopend voor bezoekers tot 22.00 uur. maar men moet dan wel om 19.00 uur binnen zijn.

 

Het badencomplex ligt in het Stadspark en eenvoudig met het openbaar vervoer te bereiken.

Info:  www.szechenyi.hu

Info:  www.szechenyispabaths.com

Info:  http://budapestgyogyfurdoi.hu/en/szechenyi/contact#


HELDENPLEIN

Hosok tere
Hosok tere

 

Hósök tere is een van de belangrijkste pleinen van Budapest.

Het plein wordt gedomineerd door het Milleniummonument. De bouw van het monument duurde van 1896-1922. Het bestaat uit een 36 meter hoge zuil met op de top een 5 meter hoog standbeeld van aartsengel Gabriël die de nationale symbolen, de heilige kroon van Szent Istvan en een Apostolische kruis, van Hongarije vasthoudt. 

Voor deze zuil staat een groep ruiterstandbeelden van de zeven Hongaarse stamhoofden met aan het hoofd vorst Arpád. Voor dit standbeeld bevindt zich het monument ter ere van de gevallenen uit de Vrijheidsoorlog van 1848-1849.

Aan weerszijden van de zuil bevinden zich twee zuilengalerijen in een halve cirkel, met standbeelden van helden uit de Hongaarse geschiedenis.

 

Het Heldenplein ligt naast het Stadspark, aan het eind van de Andrassy ut en staat met inbegrip van de oevers van de Donau, de Burcht en Burchtheuvel en Andrássy ut, op de werelderfgoedlijst van de Unesco.

 

Info:  http://boedapest.nl/boedapest/informatie/bezienswaardig/pleinen/heldenplein

Info:  http://www.utv.hu/kamera/hosok_tere/kos_karoly_setany


Museum voor Beeldende Kunst

Szépmuveszeti Muzeum
Szépmuveszeti Muzeum

Het Museum voor Beeldende Kunst ligt aan het Heldenplein, tegenover de Kunsthal.

Naast Het Hongaarse Nationale Galerie heeft Het Museum voor Beeldende Kunst de belangrijkste en meest uitgebreide kunstcollectie in Budapest en

één van de grootste Galleries met werken van oude meesters in Europa. 

De uitgebreide collectie geniet een internationale reputatie.

 

Het museum is geopend in 1906 en werd gebouwd ter gelegenheid van het duizendjarig bestaan van de Hongaarse Staat. Tijdens de viering in 1896 werden de plannen voor het museum voorgesteld. Tien jaar later werd het nuseun, in aanwezigheid van Koning Franz Josef ( Koning van Oostenrijk en Hongarije ) geopend.

 

De tentoonstellingen tonen meesterwerken uit heel Europa waaronder werken van, Raphael, Pissaro, Frans Hals, van Dijck, Dürer. 

Ook heeft het een Egyptische en Grieks-Romeinse afdeling.

De Egyptische afdeling telt ± 4000 items met inbegrip van menselijke en dierlijke mummies.

 

Info:  www.VisitMuseums.com

Info:  www.planetware.com

 

http://www2.szepmuveszeti.hu/


Kunsthal

Mücsarnok
Mücsarnok

De Kunsthal is gevestigd in een neo-renaissance gebouw, dat werd gebouwd in 1896 ter ere van de Millenium vieringen van Hongarije. Het is ontworpen naar het voorbeeld van de Duitse Kunsthalle. De Kunsthal is een ontmoetingsplek en creatieve centrum voor hedendaagse kunst en cultuur die zich bezighoudt met de culturele en sociale omgeving. Het heeft 5-6 grote tentoonstellingen per jaar.

 

Het museum ligt aan het Heldenplein, tegenover het Museum voor Beeldende Kunst


Joods begraafplaats

Familiegraf Schmidl
Familiegraf Schmidl

De Kozma utca Joodse begraafplaats ligt aan de rand van Budapest, aan de Pest zijde, en is de belangrijkste en grootste Joodse begraafplaats in Budapest.

 

Sinds 1891 zijn hier meer dan 300.000 mensen van Joodse afkomst begraven. Naast de graftombes uit het begin van de 20e eeuw zijn er bijzondere monumenten te vinden. Veel monumenten werden in 1900-1920 ontworpen door dezelfde Joodse architecten die ook verantwoordelijk waren voor de belangrijkste Art Nouveau gebouwen in Budapest. Onder de monumenten is het monument ter herdenking van de slachtoffers van de Holocaust.

 

Op de begraafplaats liggen vele beroemde Hongaren van Joodse afkomst begraven waaronder, de eerste Hongaarse winnaar van een Olympische Gouden Medaille, Alfred Hájos ( 1875-1955 ) en de Joodse architect Bela Lajta.  ( 1873-1920 ).

Béla Lajta heeft de beroemde Schmidl crypte ( 1903 ) ontworpen die ook op deze begraafplaats te vinden is.