Praagse Burcht en Hradcany


Praagse Burcht

Ingang Praagse Burcht
Ingang Praagse Burcht

De Praagse Burcht uit 880 is gelegen op de heuvel en burchtwijk Hradcany en is gesticht door prins Borivoj, de oudst bekende vorst van de Przemysliden ( Przemysliden waren de dynastie van heersers van Bohemen van de 9e eeuw tot 1306 ).

 

Het is een van de grootste gesloten paleizencomplexen ter wereld, alleen de voorzijde is al een halve kilometer lang. De burcht heeft een oppervlakte van ruim 70.000 vierkante meter.  

 

Het complex heeft meerdere entrees. De hoofdingang aan het Burchtplein wordt bewaakt door de Wachters in uniform. Ieder uur vindt er dagelijks een wisseling van de wacht plaats, maar om 12.00 uur is er fanfaremuziek bij. 

 

Na het Burchtplein komt men langs de Matthias-Poort op de tweede burchthof, aan dit plein bevinden zich de barokke presidentiële vertrekken. 

Vervolgens komt men op de derde burchthof met de beroemde Sint-Vituskathedraal, de Sint-Jorisbasiliek en het Oude Koninklijk Paleis.

 

Het Gouden Straatje is een smal straatje binnen de Praagse Burcht, met kleine gekleurde huisjes. De huisjes zijn gebouwd als onderkomen voor de kasteelwachters. Het straatje bestaat sinds de 16e eeuw toen arme winkeliers en handwerklieden een brand in de stad ontvluchten en zich hier vestigden. 

De beroemdste bewoonder van het gouden straatje was Franz Kafka. Hij woonde hier tussen 1916 en 1917 op nr. 22.

 

Ten noorden van de burcht liggen de Koninklijke Tuinen.

 

 

Gouden straatje
Gouden straatje

 

Strahov klooster

Strahov Klooster
Strahov Klooster

Het Strahovklooster is een groot complex dat staat bij de Petrinheuvel.

 

Na zijn pelgrimstocht naar het Heilige Land in 1138, kreeg Bisschop Jindrich Zdik het idee om een klooster te vestigen. Met de hulp van Praagse bischoppen en heersers werd een klooster opgericht  in de plaats Strahov,  maar het floreerde niet. In 1143 kwamen Premonstratensians naar Strahov en begonnen het leven van de religieuze gemeenschap te ontwikkelen. De Premonstranten bouwden eerst het houten kloostergebouw en begonnen daarna een romaanse basiliek te bouwen. Waarschijnlijk was er al in 1149  een stenen kerk of op zijn minst een koor. Na de bouw van de basiliek werd de bouwactiviteit voortgezet met de bouw van stenen kloostergebouwen. Na een brand in 1258 werd het klooster in Gotische stijl herbouwd, waar later barokke elementen aan werden toegevoegd.

 

De laatste grote bouwactiviteit in het klooster was de bouw van de nieuwe

 Bibliotheek ( Hal ), nu Filosofische Zaal genoemd.  De Hal werd in 1797 voltooid. Hij overleefde vele plunderingen door vijandelijke legers. 

 

De Filosofische Zaal  van de Strahov bibliotheek herbergt historische boeken in barokke plafondhoge kasten. Het heeft prachtige plafond beschilderingen en 17e eeuwse fresco's op de muren.

In het midden van de Theologische Zaal staan enkele sterrenkundige globes van de Nederlander Willem Blaeu en omvat verder voornamelijk bijbels. 

Het beroemdste en oudste manuscript is de 9e eeuwse, in edelstenen gevatte Evangeliarium van Strahov. Het duplicaat dat in de gang wordt tentoongesteld is minstens even indrukwekkend als het origineel. 

Lees www.m.praag-nu-nl

Lees ook, Strahov Monastery Website

Bibliotheek Strahov Klooster
Bibliotheek Strahov Klooster