HONGARIJE


Szentendre


Szentendre ligt ten noorden van de hoofdstad Boedapest in de Donauknie. De naam van Szentendre komt van de middeleeuwse Latijnse vorm Sankt Andrae.

Het is een prachtig toeristenstadje met veel bontgekleurde huizen. Op het Fö tér , de plein in het centrum , staat een smeedijzeren pestkruis uit 1752. 

Waar vroeger in de huizen rijke kooplieden en handwerkers gehuisvest waren , zijn nu boetiekjes , cafe's en winkels te vinden. Ook  is de stad bijzonder door zijn kunstenaars en musea.

Info: Wikipedia

 

Szentendre is een van de gezelligste steden in de buurt van Boedapest en van de hoofdstad uit gemakkelijk te bereiken. Je neemt de voorstedelijke HEV-spoorlijn die vanaf het Batthyany-plein vertrekt. In ongeveer 40 minuten bereik je Szentendre. Ook per veerboot is Szentendre te bereiken. 

Info: Szentendre per veerboot

Info: Metrolijnen Boedapest en HEV

 

Burchtheuvel.

Vanaf het plein gaan trappen omhoog naar de Varhegy , ( Burchtheuvel ) waar de oudste kerk , de 13e eeuwse parochiekerk staat. Vanaf het kerkplein heb je een prachtig panorama over de stad.

 

Retro Design Centrum.

Het Retro Design Centrum heeft een schitterende collectie items die dateren uit de jaren 70 , met een verzameling items van o.a. auto's , electrische apparaten , meubels en speelgoed.

Info: Retro Museum

 

 Szabo Marzipan Museum

Het marsepeinmuseum is een van de meest bezochte attracties van Szentendre. Het biedt bezoekers inzicht in de wereld van zoetwaren. Op de eerste etage is een klein , maar mooi museum , ( ingang in de winkel ) met mooie marsepeinreplica's van bekende toeristische attracties , historische persoonlijkheden , fantasiewezens en Disneyfiguren.

Je kunt vanaf achter het glas toekijken hoe er iets wordt gemaakt.

Info: Marsepeinmuseum

 

Etnografisch Museum.

Dit museum , ook wel Skanzen genoemd , is de grootste openluchtmuseum in Hongarije. Bijna honderd boerderijen en andere gebouwen zijn inmiddels geopend. Het museum geeft een goed beeld van de bouwstijlen op het Hongaarse platteland van de 18e tot de 20e eeuw. 

Een deel ervan is authentiek en weer andere zijn reconstructies. 

Info: Skanzen

 

Kovács Margit Keramiek Museum.

Het keramiek museum is exclusief gewijd aan het keven en werk van Kovacs Margit , een prominente Hongaarse keramiste en beeldhouwer.  In 1972 schonk zij haar werken aan het museum.

Adres: Vasta György utca 1

Info: Margit Kovács

 

 

 

 

 

 


Esztergom

Esztergom Basiliek
Esztergom Basiliek

 

Esztergom  ligt aan  het noordelijke punt van de driehoek , die de prachtige Donauknie vormt , is een kleine maar charmante stad met veel historisch belang. Het is de oudste stad van Hongarije en de plaats waar de Romeinen de nederzetting Solva stichtten , en de rivieren gebruikten om hun noordelijke veroveringsoorlogen te vergemakkelijken. Door de geschiedenis heen is Esztergom een belangrijk en strategische rivierhaven geweest en als zodanig was de stad 300 jaar lang de hoofdstad van het land.

Info: Destination360.com

 

De Esztergom-Basiliek.

De Esztergom-basiliek is de moederkerk van het aartsbisdom Esztergom-Boedapest , en sinds de 11e eeuw de zetel van de Katholieke kerk in Hongarije. De basiliek is gebouwd op het hoogste punt van de stad. De 100 meter hoge kathedraal , gebouwd in klassieke stijl , behoort tot de grootste basilieken van Europa en de grootste kerk van Hongarije. Als je de 400 treden naar de uitkijktoren beklimt , heb je een prachtig uitzicht over de stad en de Donau. Bij goed weer kun je de toppen van de Tatra-gebergte zien.

Info: visithungary.com

 

Koninklijk Paleis.

Aan de linkerzijde van de basiliek , ligt op de burchtheuvel ( Várhegy ) het Koninklijk paleis , dat van de 10e eeuw tot de 12e eeuw gebouwd werd. Het is blootgelegd en gerestaureerd nadat het in de 16e eeuw was vernietigd.

 

In de voorste zalen is een museum ingericht. Hier zijn nog de oorspronkelijke gewelven , de troonzaal met zetel en de kapellen uit de 11e en 12e eeuw. Door een lang , smal vertrek met Byzantijnse kapitelen kom je uit in de woontoren uit de 12e eeuw.

Info: Wikipedia


 

Visegrad

Visegrad

Visegrad is een kleine stad aan de Donau , 22 km. ten noorden van Szentendre gelegen. Het is bekend om de resten van een koninklijk paleis. 

 

Koninklijk Paleis

Het verkennen van het paleis op zich bevat veel ervaringen voor degenen die geinteresseerd zijn in geschiedenis.

Naast de permanente tentoonstellingen en projecten , kun je met een gids een volledige halve dag tussen de muren van de bijna 700 jaar oud complex doorbrengen.

Permanente tentoonstellingen zijn:

Steententoonstelling van het Anjou-tijdperk

De geschiedenis van het Koninklijk Paleis van Visegrad

Een kamer uit de tijd van Zsigmond

Koninklijke keuken

Corvin-suite

Info: visitvisegrad-hu

 

Salamonstoren.

Op de heuvel ten zuiden van het paleis staat het restant van de woontoren Szálamon torony ( Salamonstoren ) , gebouwd in de 13e eeuw door koning Bela IV . 

In de toren , 30 meter hoog met een doorsnede van 8 meter , worden tentoonstellingen gehouden en hij huisvest het Koning Matthias-museum. waar waardevolle vondsten uit het paleis zijn uitgestald.

De Salamonstoren is een van de meest bezochte bezienswaardigheden van Visegrad , waar je bijna elke dag van de week, in de periode lente tot de herfst , een toernooi kunt zien ( drumparade ) .

 

Een voetpad en een zogenoemde Panoramaweg gaan omhoog naar de vroegere burcht of citadel.

Info: Wikipedia

 


Hollókó

Hollóko en haar omgeving staat sinds 1987 op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het dorp ligt ongeveer 100 km ten noordoosten van Boedapest. Het is een mooi voorbeeld van een goed bewaard gebleven traditionele nederzetting. 

Info: UNESCO

 

Hollóko bestaat uit een oude en een nieuwe dorpsdeel. In het oude dorpsdeel is het werelderfgoed te vinden. De belangrijkste straat van het dorp ligt in de vallei , aan weerszijden staan de witte dorpshuizen en op een driesprong het charmante dorpskerkje. Boven aan de heuvel staat de burcht die een mooi overzicht biedt over de omliggende landschap. 

 

Met Pasen staat het dorp op tweede paasdag in het teken van de 'locsolas' . Dit is een gebruik dat in heel Hongarije wordt gevierd , maar in dit dorp nog op de traditionele manier.

Info: 'locsolas'

Info: Wikipedia


Eger

Eger ligt in het noorden van Hongarije en ten oosten van het Matragebergte.

Het centrum van de stad wordt dikwijls "de Barokke parel van Europa genoemd"  Je vindt hier het Dobóplein , de belangrijkste plein van de historische stad , omgeven met Barokke huizen.

 

Vallei van de prachtige vrouwen.

Een van de beroemdste delen van Eger en van het omliggende gebied is Szépasszonyvoly. Het gebied is het bekendst van de wijnkelders die zich hier op grote schaal bevinden. Men kan hier proeven en dierct van de wijnboer wijn kopen. Al eeuwen genieten de wijnen een grote bekendheid. De bekendste is wel de Egri Bikavér

( Stierenbloed ).

Info: Wikipedia

 

Egri Road Beatles Muzeum.

Het museum is gevestigd in de kelder van het Korona Hotel. Het werd op 15 mei 2015 geopend door János Bródy , een bekend Hongaars singer-songwriter. De naam Egri Road is gekozen vanwege de overeenkomst in klank met Abbey Road in Londen.

Info: Egri Road Muzeum

 

Burcht van Eger.

De burcht , met afwisseling van de wacht ,  heeft onderaardse gangen en een wapen museum. 

Info: hongarijevakantieland

Info: Wikipedia