Wittenberg

Lutherstadt Wittenberg
Lutherstadt Wittenberg

Lutherhaus

De 95 stellingen gegraveerd in de deur van de "Schlosskirche"
De 95 stellingen gegraveerd in de deur van de "Schlosskirche"

Lutherhaus was oorspronkelijk onderdeel van het Augustijnerklooster dat vanaf 1504 werd gebouwd als onderwijsruimte en overnachtingsplek voor monniken die studeerden aan de in 1502 opgerichte universiteit van Wittenberg. Meer dan 35 jaar was het de belangrijkste plaats van Maarten Luther. Hij woonde hier sinds zijn komst in Wittenberg in 1508 om als Augustijnen-monnik theologie te gaan studeren aan de universiteit. Hij promoveerde in 1512 aan de universiteit tot doctor in de theologie en werd benoemd tot hoogleraar bijbelse theologie.

In 1914 werd Luther predikant aan de "Wittenberger Schlosskirche".

Op de deur van deze "Schlosskirche"zou Luther in 1517 zijn 95 stellingen genageld hebben. ( de meningen zijn hierover verdeeld ) De publicatie van zijn stellingen op 31 oktober 1517 was het begin van het protestantisme.

Luther stierf in 1546.

 

Sinds 1883 is het "Lutherhaus" geopend als museum voor de geschiedenis van de reformatie en is de grootste in de wereld. Het heeft ca. 1000 voorwerpen uit het leven van Maarten Luther met o.a. veel schilderijen, boeken en gekalligrafeerde handschriften. Ook is de "Lutherstube" te zien met een handtekening van Tsaar Peter de Grote op de deur.

Info: http://www.lutherstadt-wittenberg.de/lutherhaus.html

Standbeeld Maarten Luther op marktplein
Standbeeld Maarten Luther op marktplein

Halbterstad


Wernigerode

Schloss Wernigerode
Schloss Wernigerode

Quedlinburg


Magdeburg

Hundertwasser
Hundertwasser