Grensgebied Zuid-Moravië


Zamek Valtice
Zamek Valtice

Kasteel Valtice en Lednice

Beide kastelen liggen in de regio Zuid-Moravië, tegen de Oostenrijkse grens. De kastelen horen bij "Cultuurlandschap van Lednice-Valtice", en staan sinds 1996 op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. 

 

Het kasteel Valtice is van oudsher verbonden met de naam van het vorstenhuis Liechtenstein. Sinds de 13e eeuw waren zij in het bezit van goederen rond Valtice en Mikulov na Morave. Begin 17e eeuw liet vorst Karel van Eusebius van Liechtenstein er een kasteel bouwen. Het vorstenhuis bleef tot 1945 eigenaar van de landgoederen, toen deze geconfisqueerd werden door de Tsjecho-Slowaakse regering. 

Tot 1920 viel Valtice bestuurlijk onder Oostenrijk, maar bij verdrag van Saint-Germain werd het aan Tsjecho-Slowakije afgestaan. 

 

Het kasteel Valtice is een van de meest indrukwekkende barokke residenties in Centraal-Europa. De prinsen van Liechtenstein lieten een aantal romantische bouwwerken in Valtice en omgeving bouwen, waaronder de Belvédere, de Tempel van Diana, en de Colonade.  In 1846-1850 bouwden de prinsen eveneens het kasteel Lednice, dat ze gebruikten als hun zomerverblijf.

Het kasteel Valtice en Lednice zijn verbonden door een zeven kilometer lange Avenue, beplant met Linden.

 

Valtice is ook bekend om de lande traditie van wijnmaken. In het kasteel is het National Wine Centre gevestigd, waar honderden kwaliteitswijnen uit Tsjechië worden 

opgeslagen. 

Info: zamek--valtice

Info; Werelderfgoedfotos.nl

 

Kasteel Lednice is staatseigendom sinds 1945 en wordt beheerd door het Ministerie van Cultuur. Het is een van de meest bezochte monumenten. De residentie is omringd door een van Europa's grootse parken, in Franse stijl aangelegd. In het park bevindt zich o.a. een Palmhuis, een Venetiaans Fontein, een Aquaduct, een Moorse Minaret en een Chinees Paviljoen. 

 

 

 

Zamek Lednice
Zamek Lednice

Mikulov
Mikulov

Mikulov

Mikulov is een prachtig stadje, gelegen te midden van wijngaarden en aan de rand van de heuvels van Parlov. De historische stad ligt dichtbij de Oostenrijkse grens en ongeveer 50 km van de stad Brno. De stad wordt gedomineerd door een kasteel uit de 17e eeuw dat gebouwd is op een rots en daardoor van kilometers afstand te zien is. Het kasteel is de zetel van het regionale museum van Mikulov , waar je de grootste binnenlandse expositie van wijnbouw zult ontdekken met een uniek gigantisch wijnvat, dat een inhoud heeft van 101.000 liter. 

De kasteelbibliotheek en de tentoonstelling, Romeinen en Duitsers in de regio onder Palava, mag niet aan de aandacht ontsnappen. 

De kasteeltuin in Mikulov is een van de grootste in zijn soort in Tsjechië. Het bestaat uit terrassen gebouwd op verschillende niveaus rond de heuvel waarop het kasteel staat. 

Mikulov en zijn omgeving behoren tot de traditionele wijncentra. De geografische ligging, het klimaat en de bodemdiversiteit van de Mikulov-wijnbouwsubregio met de kalkstenen hellingen beïnvloeden het onmiskenbare karakter van de lokale wijnen. De oude Romeinen waren zich hiervan bewust , die het gebied onder Palava beschouwden als een gebied dat geschikt was voor het verbouwen van wijnstokken. Naast Mikulov zijn Valtice en andere wijndorpen zoals Dolni Dunajovice, Dolni Vestonice, enkele wijnbouwcentra in de subregio.


Znojmo

Znojmo
Znojmo

Op een heuvel aan de rivier de Dyje ligt de oude koninklijke stad Znojmo, gesticht door Premysi Otokar I. De stad heeft een middeleeuws centrum met smalle straatjes en oude stadsmuren. Aan de stadsmuren is de geschiedenis van Znojmo als vestingstad nog goed te zien. De meeste van deze muren zijn uit de 13e eeuw. 

 

De geschiedenis van Znojmo gaat in ieder geval terug tot de 9e eeuw, toen op deze plaats al een burcht bestond. 

Znojmo is vaak het centrum geweest van burgeroorlogen, vetes en andere conflicten. 

Het heeft verschillende heersers gekend, waaronder Napoleon Bonaparte. 

 

 

 

 

 

Labyrint

Onder de stad ligt een labyrint aan oude gangen en kelders, die met elkaar zijn verbonden. De Znojmo-catacomben zijn uit de 14e en 15e eeuw, met luiken, vluchtwegen en schoorstenen die zijn aangesloten op de woningen er boven. De catacomben zijn het grootste systeem van ondergrondse gangen en kelders in de republiek. De gangenstelsel zijn 27 km lang en tot vier niveaus diep. Je kunt het labyrint met een gids verkennen.

 

 

Rotunda 

De romaanse St. Catherina Rotunda werd in de 11e eeuw gebouwd en was oorspronkelijk een kapel, gewijd aan de maagd Maria. Het is het meest waardevolle monument van de stad en bevat een van de oudste fresco-composities in Tsjechië.  De schildering is in opdracht van Konrad II gemaakt ter ere van zijn huwelijk met Marija, dochter van Uros van Servië in 1134. 

De klimatologische omstandigheden in de rotunda worden continu bewaakt door een systeem van temperatuur-vochtigheids-en lichtsensoren. Op basis daarvan worden de waarden gemeten en de toegang tot de Rotunda geregeld. Bij regenachtig weer  is het verboden het gebouw te betreden. 

 

 

Kasteel van Znojmo

Dankzij de buitengewone ligging van de plaats waar het kasteel van Znojmo zich bevindt, vestigden de eerste mensen zich hier al in de 4e eeuw voor christus. 

 

Het oorspronkelijke kasteel van Znojmo, gebouwd in de eerste helft van de 11e eeuw op een rotsachtig voorgebergte boven de rivier de Dyje, was de zetel van de prinsen van Znojmo van Premyslid en het fort dat de zuidelijke grens van de Tsjechische landen bewaakte.

In de 18e eeuw bouwden de heren van Deblin een barok kasteel op zijn fundamenten, alleen uitgaande van de grondplan van de noordelijke en oostelijke vleugels. De ruime binnenplaats op de plaats van de zuidelijke en westelijke vleugels van het oorspronkelijke kasteel, is ontworpen als Erehof. De ovale entree van het kasteel - bekend als "Ancestor Hall", trekt de aandacht door de plafondschilderingen van de Oostenrijkse Habsburgers. 

 

In 1865 werd de stad eigenaar van het kasteel  In 1922 werd het omgebouwd en aangepast voor een museum. 

 

St. Nicholaskerk

Indrukwekkend is de middeleeuwse gotische Sint Nicholaskerk aan de rand van het oude centrum. Van buiten is hij mooi, van binnen nog veel mooier. Je vindt hier een unieke barokke preekstoel in de vorm van een wereldbol. Deze Rooms-Katholieke kerk is uitbundig versierd. 

Buiten heb je een geweldig uitzicht op de vallei.

 

Info: oosteuropavakanties.nl/znojmo

Info: moraviantravelers.cz

Stadhuistoren

Het oorspronkelijke stadhuis met toren van Znojmo bevond zich waarschijnlijk op het huidige Wenceslasplein, ongeveer op de plaats van huis nr. 2. Het bestaande stadhuis werd gebouwd in de eerste helft van 1540, en de bouw van de stadhuistoren begon op 17 juli 1447, zoals blijkt uit de Latijnse inscriptie aan de noordkant van de toren, en werd voltooid in 1457. De toren heeft een hoogte van 66.58 meter. Het bakstenen deel van de toren van het stadhuis is in laatgotische stijl. De meeste steunbalken onder het dak van de toren zijn nog origineel, en meer dan 500 jaar oud. 

De raadhuistoren was in het verleden ook van belang, vroeger stond er een bewaker op, om de stad en omgeving in de gaten te houden. De wachtdienst op de toren werd uitgevoerd tot 1924. 

Momenteel doet de galerij van de toren dienst als uitkijkpunt, waar je een mooi zicht hebt op de omgeving. 

Info: znojemskabeseda.cz

 

Wijngebieden en Wijnkelders

Znojmo staat bekend om zijn heerlijke witte aromatische wijnen van Grüner Veltiner, Muller Thurgau, Riesling en Sauvignon Blanc. Bij vele wijnhuizen kun je een proeverij doen, zoals in de Loucka-klooster, waar zich een enorme wijnkelder bevindt en het museum van de wijnbouw. Wijntoeristen kunnen ook een bezoek brengen aan het Modré sklepy ( Blauwe Kelders ) complex in Novy Saldorf, waar de kelderstraat een van de meest pittoreske in de regio Znojmo is. 

Info: znovin.cz

Info: Loucky-Klooster

Info: anderewijn.nl

 

Loucka-Klooster ( Loucky-klaster )

Het Loucka-klooster is een nationaal cultureel monument. Dit klooster werd in 1190 gesticht door prins Konrád Otto van Znojmo en zijn moeder Maria. Het klooster in Loucka is al eeuwenlang een van de belangrijkste kloostercomplexen in Midden -Europa. 

 

Dankzij het uitzonderlijke gunstige spirituele klimaat in het klooster werden door reconstructies, aangevuld met een aantal andere artistieke artefacten, ongebruikelijke voorbeelden van architectuur gecreëerd- en ook verdwenen door de eeuwen heen. Zoals de unieke kloosterbibliotheek, die na de opheffing van het klooster als onderdeel van hervormingen naar het premonstrantenzerklooster in Strahov, Praag, verhuisde.

 

Tegenwoordig heeft het Loucka-klooster een bezoekerscentrum, fotogalerij, wijnkuiperij, wijnwinkel en een wijnmuseum. Het bezoekerscentrum bevindt zich op de historische begane grond van het klooster. Hier krijg je naast informatie over het wijntoeristenprogramma, ook informatie over de werking van de Moravische Kelder, informatie seizoensgebonden wijnproeverijen in de Sobes-wijngaard, in de Krizový-sklep in Prímetice, en verder informatie over het toeristentreintje. 

 

Parkeren is mogelijk op de parkeerplaats voor de ingang van het Loucka-zwembad, 100 meter van het klooster. Wil je nader kennismaken met de geschiedenis van het klooster en plekken waar gewone bezoekers niet kunnen komen , dan kun je deelnemen aan een georganiseerde rondleiding. Het programma omvat een ontvangst in het bezoekerscentrum , een rondleiding door de fotogalerij, de romaanse crypte, het wijnmuseum, stucwerken en kelders. Tijdens de rondleiding proef je zes monsters van Znovin-wijn. Elke bezoeker ontvangt een stijlvol souvenir - een "wijnglas". Chauffeurs en geheelonthouders krijgen een fles wijn met inhoud van 0,187 liter. De rondleiding duurt twee uur. 

Info: znovin.cz/loucky-klaster-ve-znojme 

  RESTAURANTS / KOFFIE ADRESSEN ZNOJMO

 

  1. Viet House,                               Adres: Dukelskych Bojovniku 2941/133
  2. Mlaskavec,                                Adres: Riegrová 1204/47 Straat 
  3. Procitni Chechtejse                 Adres: Horni Namesti 10
  4. Balans Coffee and Wine         Adres: Velká Mikulásská 10
  5. Everest                                      Adres: Horni Namesti 9 ( Vegan opties )
  6. Na Vecnosti                              Adres: Velká Mikulásská 11
  7. Indiaas/Nepalees rest. Om    Adres: Mikulásské Námesti 7 ( Vegan Kaart )

Bezienswaardigheden vanuit Znojmo


 

Nový Saldorf - Sedlesovice

Het dorp is een van de belangrijkste wijndorpen in de regio Znojmo en in Moravië als geheel. Je vindt er twee wijnroutes, de langere heet Blauwe kelders en is te vinden in Nový Saldorf, de kortere is in Sedlesovice. 

Het complex van Blauwe kelders, bestaande uit meer dan 180 kelders, is een van de grootste en meest pittoreske keldersteegjes in de regio Zmojmo. In plaats van een klassieke wijnstraat, is het een complex van kelders, genaamd de Blauwe Kelders         

( Modre Sklepy ). De naam komt van de blauwgrijze kleur van de lokale zandsteen die doordrongen is van lagen blauwgrijze klei. De steen lijkt de kleur van azuurblauw te hebben. 

 

De steden Nový Saldorf en Sedlesovice, niet ver van Znojmo, ontstonden kort na de oprichting van het Loucka-klooster in 1190. 

Info: sklepni-ulicky-cz

Info: vinobus-cz

Info: vinarske.sterzky.cz

 


Kasteel Moravsky Krumlov

Moravsky Krumlov ( In the footsteps of Alfons Mucha in South Moravia )

In het Moravsky Krumlov Chateau is van 2021- 2026 de tentoonstelling te zien genaamd,

The Slave Epic. The Slave Epic is uitgeroepen tot Cultureel Monument.

 

Alfons Mucha is geboren in 1860 in Ivancice, Zuid-Moravië. 

Mucha wijdde de helft van zijn doeken aan de geschiedenis van de Tsjechische geschiedenis - religie en cultuur, en wijdde de andere helft aan Slavische scenes. Het hele epos begint met de scenes van de slaven in de regio, introductie van Slavische liturgieën, de broederlijke school in Ivancice, de afschaffing van de slavernij in Rusland, het gaat verder met de prediking van Jan Hus in de Bethlehem-kapel, Petr Chelciký en Jan Amos Komenský naar de slag bij Vitkov, schilderij Apotheose uit de geschiedenis van Slavdom.

Lees verder op,

Info: www.kudyznudy.cz

Info: wikipedia.nl

Info: south-moravia.com

 

Afstand Znojmo naar Moravsky Krumlov is 33,7 km via weg 413 en 53

www.south-moravia.com
www.south-moravia.com

Kasteel Moravsky Krumlov is de belangrijkste bezienswaardigheid van de stad. In 2016 werd het in slechte staat verkerende kasteel door de gemeente aangekocht en wordt geleidelijk hersteld. Het complex van het renaissancekasteel omvat stallen uit 1593, een kasteelkapel uit 1762 en een kasteelpark dat aan het eind van de 18e eeuw werd aangelegd.  tot 2011 was het kasteel de thuisbasis van de serie schilderijen van Alfons Mucha, bekend ook van The Epic Slave. Sinds 2021 is de Epic Slave opnieuw te zien in het nieuwe gereconstrueerde deel in het kasteel. 

Info: www.en-m-wikipedia-org

Info: toulejse-cz


Oostenrijk - Weinviertel


Retz

Het symbool van de wijnstad Retz is een Windmolen, een van de laatste operationele in oostenrijk. Oorspronkelijk stond op de plaats van de windmolen een houten paalmolen, een molen die op een dikke houten pilaar stond. 

De huidige windmolen werd gebouwd door Johannes Tobias Bergmann. Na tientallen jaren werd het in 1924 stilgelegd. In 2010 is het door Nederlandse windmolenbouwers gerestaureerd en draait en maalt hij tegenwoordig weer- als de enige operationele, volledig uitgeruste windmolen in oostenrijk.  een technisch monument van grote culturele en historische waarde.

 

Een rondleiding duurt ongeveer 50 minuten. eerst bekijk je de buitenkant van de molen en zie je hem in werking, doordat de gids via een touw, de wieken van de molen laat draaien. Daarna kom je meer te weten hoe de molenstenen werken en hoe het proces van graan naar meel werkt. 

 

Daarna gaat het naar de kelder, waar je wijn kunt proeven van de omliggende Bergmann-Wijnmakerij. Voor geheelonthouders en/of chauffeurs is er eventueel druivensap.

 

Vanuit het prachtige centrale plein van Retz kun je in ongeveer 20 minuten , via de Kellergasse en door de wijnbergen, naar de "Windmühle" wandelen.

 

Vanaf Znojmo is het 15,8 km naar Retz.

Info: www-retzer--land-at

Info: 1000things.at

Info: www-retz-gv-at

 

Wandelroute Retz

Kellergassenrundwanderweg, vertrek van Retz-Hauptplatz,  8.71 km

Info: niederoesterreich.at/a-kellergassenrundwanderweg

Wandelroute Retz

Golitschweg, vertrek Hauptplatz, 3,86 km

Info: niederoasterreich.at/a-golitschweg