Moravië


Brno

Brno is de grootste stad van Moravië en in grootte de tweede stad van Tsjechië. De zuidelijk gelegen grens ligt op ongeveer 55 km afstand van de stad. Brno ligt in de vlakte rond de rivier de Svitava en Svratka. Het hoogteverschil in de stad is groot: in het zuiden ligt de stad op 190 meter boven de zeespiegel en in het noordwesten op 479 meter. De stad heeft een historisch centrum en is bekend om zijn modernistische architectuur, met name de villa Tugendhat ( 1930 ) van Mies van der Rohe.

 

Al in de vroege middeleeuwen was Eburodunum een marktplaats die zich in het Groot-Moravische Rijk, dat toen ook het westen van Slowakije omvatte, ontwikkelde tot bestuurscentrum. 

Moravië werd rond 900 schatplichtig aan Hongarije, daarna aan Polen en kwam pas na het midden van de 12e eeuw tot verdere ontwikkeling. 

In 1189 werd Brno voor het eerst genoemd en in 1243 werd het koningsstad onder gezag van de Boheemse koningen. Ter bevestiging werd een nieuwe burcht ( Spilberk ) op een hoge rots aan de rand van de stad gebouwd. De stadsburgers kwamen uit het zuiden van Duitsland, Oostenrijk en de zuidelijk Nederlanden. In 1349 werd Brno, toen uitgegroeid tot 10.000 inwoners, de residentie van de Markgraaf van Moravië.

Lees verder op: nl.wikipedia.org

Kasteel Spilberk

Al meer dan zeven eeuwen domineert het kasteel de stad Brno, een herinnering aan veiligheid en bescherming die het bood. Er zijn echter ook tijden in de geschiedenis geweest dat het fort angst in boezemde onder de bevolking. In de loop der eeuwen is het belang van Spilberk en de rol die het heeft gespeeld beïnvloed. Van een groot koninklijk kasteel en de zetel van de markgraven van Moravië, in een enorme barokke vesting, de zwaarste gevangenis van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk ( de beruchte "Kerker van de Naties" ), en vervolgens een kazerne. 

 

Kazematten

De kazematten werden gebouwd in de zijgrachten van het kasteel, noord en zuid. Het was een gewelfde gang met twee verdiepingen. De noordelijke kazematten vormden op beide verdiepingen dubbele gangen van ongeveer 109 meter. De zuidelijke waren iets korter, circa 102 meter en enkelvoudig. Een bakstenen afvoerkanaal liep door de benedenverdieping. In het midden van de gang op de zuidelijke verdieping van de kazematten waren vier ovens ingebouwd, waar voor maximaal vijfduizend mensen brood kon worden gebakken. De kazematten waren voorzien van dakramen die toegang gaven tot licht en lucht, evenals een open haard met schoorstenen en tegelkachels.

Info: www.spilberk.cz

 

Tegenwoordig herbergt Spilberk het stadsmuseum van Brno en is het een van de belangrijkste culturele centra van Brno. Het werd in 1962 gecertificeerd als rijksmonument.

Info: www-spilberk-cz

 

Vanaf  de uitkijktoren heb je een schitterend uitzicht over de stad. Vanuit het centrum wandel je er in ongeveer 15 minuten door een mooi aangelegd park naar het kasteel. Zonder toegangsbewijs kun je over de vestingmuren rondlopen en genieten van de uitzicht. Binnen kijken is alleen mogelijk met rondleiding.

Info: bezoekersinfo 

 

Jakubské-plein en de kerk van St. Jacob in Brno.

Tot de 18e eeuw was het Jakubské-plein een begraafplaats, die grensde aan de kerk van St. Jacob. Toen het zijn capaciteit bereikte en verder ging als gevolg van de groei van de stad, werden de grafresten in het ossuarium gelegd. 

 

Deze crypte met drie kamers, die zich direct onder de vloer van de St. Jacobskerk bevindt, werd waarschijnlijk in de 17e eeuw gebouwd. Het aantal skeletresten hier maakt het St. Jacob-ossuarium het op één na grootste van Europa, direct na de catacomben in Parijs. De kerk van St. Jacob is 54 meter lang en dateert uit begin 13e eeuw. De monumentale toren is 94 meter hoog. 

Info: visitczechrepublic.com

 

Labyrint onder de Groentemarkt

De groentemarkt is een van de oudste pleinen in Brno en werd aan het begin van de 13e eeuw voor het eerst genoemd als de Bovenmarkt. Het is altijd een drukke plek geweest, waar vooral vers voedsel werd verhandeld. De kelders, die onder de afzonderlijke huizen zijn gemaakt, dienden niet alleen hun eigenaren, maar ook voor het marktleven en als onderdak tijdens de oorlogen. Hun geheimen bleven lange tijd verborgen en alleen moderne onderzoeken onthulden het hele labyrint, dat in 2009 een uitgebreide gebouwaanpassing onderging. Zo ontstond een uniek systeem van historische kelders en gangen. 

 

In een tour van 45 minuten dwaal je door ondergrondse tunnels en kelders, die wel tot 12 meter onder het plein gaan. Tijdens de rondleiding krijg je verhalen over de geschiedenis van deze labyrint.

Info: www-brnenske-podzeni.cz

 

Vrijheidsplein

De driehoekige vorm van het plein, bijgenaamd Svobodák, werd bepaald door oude handelsroutes. Deze plaats, die ooit Dolni trh en toen Velké námesti ( Benedenmarkt en Groot Plein ) heette, werd voor het eerst genoemd in het archief uit de 13e eeuw.

Tegenwoordig wordt het plein omringd door verschillendende gebouwen, een daarvan is het renaissancegebouw Dum panu z Lipé ( Huis van de Heren van Lipa ) , met mythologische en Bijbelse taferelen en wijnrankenversieringen die de gevel sieren. 

 

Op het plein staat een astronomische klok in de vorm van een moderne zwarte pilaar.

Door middel van een ingewikkelde intern mechanisme heeft deze klok nog een speciale eigenschap, waardoor je elke dag om 11.00 uur mensen ziet rondhangen bij de klok. Dagelijks verschuift met een ingewikkeld mechanisme van alles binnenin de klok. In één van de gaten van de pilaar valt een glazen bol die de mensen proberen te vangen en als souvenir meenemen.

 

Moravische Plein

Op het Moravische Plein, vroeger het Plein van Jost, staat een standbeeld van Jobst van Moravié , lid van het Huis van Luxemburg en Markgraaf van Moravié. Het is een acht meter hoog beeld van een paard met ruiter in harnas. De kunstenaar Jaroslav Rona noemt het een standbeeld van moed. Het standbeeld wordt bekritiseerd, maar ook geprezen. 

Info: docplayer.nl

 

10-Z Shelter

10-Z Shelter is een atoomschuilkelder en de codenaam van de meest geheime schuilplaats voor de elite van Brno en de regio. Het werd tijdens de nazi-regime gebouwd als schuilplaats tegen Amerikaanse en Sovjetbombardementen op Brno, maar de bouw was pas in 1959 gereed. De capaciteit is 500 mensen die het drie dagen kan beschermen. De temperatuur is constant 14 graden celcius en daarom kun je tijdens een 60 minuten durende rondleiding een soldatenjas dragen. Aan het einde van de tour kun je genieten van een typische socialistische snack in de stijlvolle zuivelbar.

Info: visitczechrepublic

 

St. Petrus en Paulus kathedraal

De Sint Petrus-en-Paulus Kathedraal bevindt zich op de Petrov Heuvel.

 

De kathedraal dateert oorspronkelijk uit de 11eeuw, toen een romaanse kapel werd gebouwd op de top van de heuvel. Aan het einde van de 12e eeuw werd er een kleine kerk met een apsis en een crypte gebouwd, en in de 13e eeuw werd het uitgebreid tot een romaanse basiliek, waarvan de overblijfselen werden ontdekt tijdens een archeologische studie van de kathedraal aan het eind van de 20e eeuw. 

 

De kerk werd vervolgens in de 18e eeuw herbouwd in de neogotische stijl. Het huidige hoofdaltaar ontstond aan het eind van de 19e eeuw. 

 

Traditioneel worden de klokken van de kathedraal om 11.00 uur geluid in plaats van 12.00 uur. Volgens een legende hadden tijdens de Dertigjarige Oorlog de binnenvallende Zweden beloofd, dat ze hun aanval op Brno zouden afblazen als ze er niet in zouden slagen om de stad tegen de middag in te nemen op15 augustus. Terwijl de strijd aan de gang was, besloten enkele slimme burgers om op deze datum de klokken een uur eerder te luiden om de Zweden voor de gek te houden en het beleg te breken. 

Info: www.nl.wikipedia

 

Street Art

Street Art in Brno is moeilijk online te vinden. Hier onder enkele straten/onderdoorgangen/viaducten/gebouwen die ik online tegenkwam waar muurschilderingen te vinden zijn. Niet altijd worden huisnummers aangegeven. Ook worden muurschilderingen soms weer overgeschilderd.

 

Murals                   Tram,stadhuis enz.          Binnenplaats        Vacklavská straat

Mural                                                               Binnenplaats        Lidicka 9

Mural                     Pater Noster                                                  Stara Ulice

Mural                   "Heartbeat of the City"                                    IBC Gebouw

Mural                     Dieren -  Centrum,  tussen  Meninska en    Novobranská

Mural                     Meisje in slaapzak                                         Bratislava straat

Mural                     Meisje met mobiel                                        Bratislava straat 76

Murals                   Diverse murals                                              Mendlovo Namesti

Mural                     Uil en Kind,  op een middelbare school     Obranská straat

Mural                     Karikatuur op oude huurkazerne               Ponavká         

Mural                     Onderdoorgang station                              Reckovice

Mural                     Op vier schoolgebouwen                            Kamenomlýnská st.

Murals              Tramhaltes/bruggen bij, Rackovecka-Fügnorov-Svermova-Dunajska

 

Later komen er nog murals in de straten, Koliste, Cacovická, Cejl, Videnská

 

 


 

Slag bij Austerlitz

Naspelen van de slag
Naspelen van de slag

Slag bij Austerlitz

De Slag bij Austerlitz, ook wel bekend als de Slag om de Drie Keizers ( Bitva u Slavkova) vond plaats op 2 december 1805, tijdens de Derde Coalitieoorlog. Napoleon versloeg de Oostenrijkse en Russische legers bij Austerlitz ( Slavkov u Brna ). De Slag bij Austerlitz wordt algemeen beschouwd als de grootste overwinning van Napoleon. De Slag is ook wel bekend als Driekeizerslag omdat Napoleon hier twee keizers versloeg, Alexander I van Rusland en Franz I van Oostenrijk. Dat Napoleon bij Austerlitz zegevierde was bijzonder, in de strijd vochten namelijk 75.000 Fransen tegen 90.000 Russen en Oostenrijkers. 

Info: historiek.net

Info: tracesofwar.com

 

 

Monument Slag bij Austerlitz

Het vredesmonument herdenkt de Slag bij Austerlitz. Het monument is een vierkant bouwwerk van 26 meter hoog met vier vrouwelijke standbeelden die Frankrijk, Rusland, Oostenrijk en Moravië voorstellen. Binnenin bevindt zich een kapel met een ossuarium. Achter het monument herinnert een klein museum de Slag bij Austerlitz.

Adres: K Mohyle miru 200, Prace

Info: tracesofwar.com

 

Monument Slag bij Austerlitz  te Prace
Monument Slag bij Austerlitz te Prace

 

Museum Slag bij Austerlitz - Prace ( Muzeum Brnenska - Památnik Mohyla Miru )

Dit museum bevindt zich bij het herdenkingsmonument. In het museum kunnen bezoekers een permanente multimediatentoonstelling zien van de Driekeizersslag. In het museumpaviljoen kunnen bezoekers kennismaken met de manier waarop de Slag bij Austerlitz werd weerspiegeld door de hoofden van de schrijvers, muzikanten, filmmakers of met de traditie van het naspelen van de slag. Aanvullingen op vaste tentoonstellingen zijn tijdelijke tentoonstellingen die in de museumuitbreiding zijn geinstalleerd. 

 

Er is een souvenirwinkel voor bezoekers met een brede selectie van thema-souvenirs. Ook is er een stijlvolle café met een buitenterras.

Info: muzeumbrnenska.cz

 

Slavkov u Brna

Slavkov u Brna is een stad in Zuid-Moravië, 20 km ten oosten van Brno.

De stad is bekend van de Slag bij Austerlitz die enkele kilometers ten westen van de stad plaatsvond.

 

Kasteel Slavkov  is een kasteel in barokstijl met 115 kamers en een tuin in Franse stijl. 

In de salon van dit kasteel werd na de Slag bij Austerlitz de wapenstilstand tussen de Oostenrijk en Frankrijk ondertekend. In het kasteel bevindt zich een klein museum.

 

 

Op de heuvel Zurán bevond zich het hoofdkwartier van Napoleon. Een monument op de heuvel laat een overzicht van het slagverloop zien.

 

Bij de Oude Wijnberg ( Staré vinohrady ) bij het dorp Blazovice vond het treffen van de Russen en Fransen plaats. Hier staat nu het "Driekeizermonument".

 

 

De Oude Post ( stará posta ) in Kovalovice is een gebouw uit 1785, dat tegenwoordig een hotel-restaurant is. Op 28 november 1805 richtte de Franse generaal Joachim Murat hier zijn hoofdkwartier in. Op de dag voor de slag had de Russische generaal Pjotr Bagration hier zijn hoofdkwartier. 

Napoleon heeft de nacht na de slag in de Oude Post overnacht en onderhandelingen voor de wapenstilstand gevoerd. Naast het hotel bevindt zich een klein museum in het gebouw.

Info: nl.wikipedia.org

Heuvel Zurán.   Monument met slagverloop. Hier bevond zich het hoofdkwartier.