Moravië


Vesting Olomouc

De vesting Olomouc is in twee fases in en rond de Moravische stad Olomouc gebouwd. De grootste ontwikkeling maakte de vesting door vanaf de 16e tot en met de 19e eeuw, toen zij vooral gebruikt werd als verdediging van de Oostenrijkse grens met Pruisen. In het midden van de 19e eeuw werd het versterkte stadscentrum omringd door een verdedigingsring  van geavanceerde forten ( Krelov, Radikov, Fort nr. XIII enz. ) , waardoor de verdedigingslinie van de stad werd verschoven. Tegenwoordig zijn deze structuren open voor het publiek. 

Info: lees meer op wikipedia.nl

Info: visitczechrepublic-com

Olomouc
Olomouc

Olomouc, gelegen aan de rivier de Morava, is altijd een van de belangrijkste steden in het koninklijk Bohemen geweest. Het was de historische hoofdstad van Moravië, voordat het werd geplunderd door het Zweedse leger tijdens de dertigjarige oorlog. 

 

De historische binnenstad is goed bewaard gebleven en is wettelijk beschermd als stedelijk monumentenzone.  Het heeft veel indrukwekkende bouwwerken en vele mooie pleinen met fonteinen. Met name het grootste plein, de Horni Namesti, laat zien hoe mooi de stad is.

 

Astronomische klok / Stadhuis

De astronomische klok bevindt zich in de noordelijke gevel van het stadhuis, dat gelegen is aan het centrale plein, de Horni Namesti. De stadhuis is een monument uit de Renaissance. Vanaf de toren heb je een mooi uitzicht over het plein. De astronomische klok is geplaatst in een 14 meter hoge spitsboognis. Het huidige uiterlijk van de klok dateert uit de jaren vijftig van de 20e eeuw. De klok is uniek in zijn soort doordat de vormgeving in communistisch socialistische-realistische stijl is. In tegenstelling tot het uurwerk van Praag loopt de aarde rond de zon. Dit is later veranderd. De buitenkant is versierd met een mozaïek. Aan de voorkant zijn twee traditionele feesten te zien. Elke dag om 12 uur speelt de klok een aantal lokale liedjes en hierbij bewegen de figuren. Aan het eind kraait de haan. 

Info: wikipedia.nl 

 

De Zuil van de Heilige Drie-eenheid

De Zuil van de Heilige Drie-eenheid, aan het plein Horni namesti , is de grootste groep barokke sculpturen in Centraal-Europa. De kolom meet 32 meter en er is een kapel aan de onderkant. De sculpturale decoratie bestaat uit 18 standbeelden van heiligen, 12 figuren en lichtdragers, 12 reliëfs met halve figuren van de apostelen, een sculptuur van de Hemelvaart van de Maagd Maria in het midden van de zuil en het bovenste beeldhouwwerk van de Heilige Drie-eenheid. Beide sculpturen zijn van koper en verguld. De individuele levensgrote figuren zijn gehuld in lichte en luchtige draperieën. 

Info: tourism.olomouc.cz

 

Hercules Fontein

De Hercules fontein, gelegen aan de Horni namesti, stamt uit 1687 en is versierd met een standbeeld van de legendarische oude held Hercules. Het levensgrote beeld met een knots in de rechterhand is op een voetstuk in het midden van de fontein geplaatst. In zijn linkerhand houdt Hercules een schaakadelaar- een symbool van de stad, die hij beschermt tegen de zevenkoppige hydra. ( veelkoppig slang of draakachtig monster ) 

Info: tourism.olomouc.cz

 

Caesars Fontein

Ook de Caesar fontein is te vinden aan de Horni namesti. Het is de beroemdste en artistiek meest veeleisende fontein in Olomouc. De sculpturale decoratie vertegenwoordigt de legendarische stichter van de stad - keizer Gaius Julius Caesar.

Op de nagemaakte rots in het midden van de fontein staat een beeld van een ruiter op een steigerend paard. Aan zijn voeten liggen twee mannelijke figuren met cartouches- dit zijn personificaties van de Morava en de Donau- en een zittende hond- een toespeling op de loyaliteit van de stad aan de vorst. Het standbeeld van Caesar is zo geplaatst dat het wegkijkt van het stadhuis van Olomouc naar de Michalsky-heuvel, waar naar verluidt een kamp van Romeinse troepen stond. 

Info: tourism.olomouc.cz

 

Wenceslas-heuvel

Het kasteel van Olomouc is gelegen op de Wenceslas-heuvel. Het was hier dat de Tsjechische koning Wenceslas III  in 1306 werd vermoord. Je kunt het bisschoppelijk paleis met beroemde romaanse ramen bewonderen, de gotische koepel van St. Wenceslas, de zetel van de aartsbisschop van Olomouc, of het aartsbisdom museum, opgericht op initiatief van paus Johannes Paus de III. 

 

Het voormalig kasteel Pfemyslid is sinds 1962 een nationaal cultureel monument. Het kasteelcomplex met de kathedraal van St. Wenceslas is sterk gewijzigd door latere aanpassingen en reconstructies. Tot op heden is er weinig zichtbaar bewijs van de betekenis en kracht van dit kasteel, dat in de loop van tijd is omgeven met religieuze gebouwen en de kathedraal. Het belangrijkste deel is de gotische koepel en een gedeeltelijk bewaard romaans paleis met architectonisch waardevolle raamopeningen.

Op het Wenceslasplein zijn delen van de romaanse muren ten zuiden van de kathedraal bewaard gebleven. De overblijfselen van het kasteel zien er vanaf de noord en noordoostkant nog indrukwekkend uit. Boven op een rots zijn torenhoge stenen muren, een restant van de buitenmuren van het romaanse paleis met ramen, gotische erkers, een ronde toren en andere gebouwen die elementen van het kasteel dragen.

Info: tourism-olomouc.cz 

 

St. Wenceslas kathedraal

De St. Wenceslas kathedraal met zijn twee torens is een integraal onderdeel van de skyline van de stad. De zuidelijke toren van 100,65 meter hoog, is de hoogste kerktoren van Moravië.

Gotische pilaren van de driebeukige zaal stammen uit de 13e eeuw. Als onderdeel van een vroegbarok gebouw is een grote pastorie met afmetingen van 35x23 meter gecreëerd. Het kreeg, net als het hele interieur en exterieur van het gebouw, eind 19e eeuw een neogotisch aanzien. Onder de pastorie bevindt zich een crypte die toegankelijk is via twee zijtrappen. Aan de zuidkant van de kerk is een ingang naar de Sint Stanislaus kapel. Aan weerszijden van deze ingang zijn grafstenen uit de 16e en 17e eeuw.

Info: tourism-olomouc.eu

 

Aartsbisschoppelijk Paleis

Het aartsbisschoppelijk paleis is een mooi voorbeeld van barokke paleisarchitectuur in Moravië. Het is de zetel van de aartsbisschoppen van Olomouc. 

Het twee verdiepingen tellende gebouw met een rijk versierde gevel en drie barokke portalen is gerangschikt rond twee omsloten binnenplaatsen. Op de eerste verdieping van het paleis zijn verschillende zalen met rijke Rococo, Empire en  neobarokke decoraties bewaard gebleven. Deze kamers waren het toneel van een  aantal belangrijke historische gebeurtenissen, zoals in 1805 toen vóór de Slag bij Austerlitz de Russische tsaar Alexander en de Oostenrijkse keizer Franz hier samenkwamen voor overleg.

Info: arcibiskupskypalac.cz

 

Primavesi Gallery

Deze art nouveau villa is gebouwd in de Weense Secessionstijl. Villa Primavesi is vernoemd naar de familie Primavesi, een bankiers en ondernemersfamilie met Noord Italiaanse wortels die zich aan het eind van de 18e eeuw in Olomouc vestigden. De villa is sinds 2010 een nationaal cultureel monument. 

Primavesy Gallery is te vinden in een tuin boven de stadsmuren, aan de Univerzitni.

Info: wikipedia.nl

 

Theresiapoort

De Theresiapoort dankt zijn naam aan Maria Theresa die een bezoek bracht aan Olomouc. De poort heeft de vorm van een triomfboog en staat alleen sinds de aangrenzende muren zijn afgebroken. Het is een gebouw van barokke baksteen en heeft gebeeldhouwde decoratie uit de 18e eeuw. In het midden van de poort bevindt zich een brede gewelfde doorgang met aan weerszijden twee lagere doorgangen voor voetgangers.

Info: wikipedia.nl

Info: turism-olomouc.eu

 

Jupiter fontein

De Jupiter fontein werd gemaakt als laatste van een reeks barokke fonteinen van Olomouc, en siert sinds 1735 het benedenplein ( Dolni namesti ). Het beeld van de oude heerser van de goden Jupiter met een bliksemstraal aan de rechterkant en een adelaar aan zijn voeten is gemaakt door de beeldhouwer Sattler. Het beeld staat op een ander, iets te groot voetstuk, waarop oorspronkelijk het beeld van St. Florian stond. Het beeld van St. Florian is verplaatst naar de stadsboerderij in Skrben.

Info: turism-olomouc.eu

 

Neptunus fontein

De Neptunus fontein werd in 1683 opgericht als een onderdeel van een unieke reeks barokke fonteinen met antieke motieven. Het toont de Romeinse god van de zeëen, Neptunus, die ook bekend staat als de Griekse god Poseidon. Hij vocht tegen zijn vader Kron en zijn zwaard werd in de beroemde drietand gesneden. 

De Neptunus fontein staat op de benedenplein ( Dolni namesti )

Info: turism-olomouc.eu

 

Marian Zuil

Het dominante kenmerk van het benedenplein ( Dolni namesti ) is de Mariazuil, die na de pestepidemie in Olomouc ( 1713-1715 ) werd gebouwd. De basis van de zuil is een variatie op de plaagzuilen in Praag en Wenen. Het onderste deel van de zuil met een ovaal gat in het midden is versierd met beelden van acht heiligen in twee hoogteniveaus. Dit zijn beschermheren tegen de pest. Op de top staat een beeld van de maagd Maria. 

Info: turism-olomouc.eu

 

Mercurius fontein

De Mercurius fontein uit 1727 wordt artistiek beschouwd als de beste van de collectie barokke fonteinen van Olomouc. Het beeld van de oude patroonheilige van kooplieden en beschermer van de reizende Mercurius is het werk van beeldhouwer Sattler. Mercurius houdt een vergulde caduceus ( staf ) in zijn rechterhand - een van zijn attributen. Het verticale concept van de figuur met een vervallen draperie ligt dichtbij het werk van de leidende figuur van de Romeinse hoogbarok-Bernini. De fontein is zeer succesvol geintegreerd in de omgeving van ee druk kruispunt. 

Te vinden is de fontein op, 8 Kvetna, tram 2 halte koruna

Info: turism-olomouc.eu

 

Triton fontein

De Triton fontein werd opgericht na de brand van de stad in 1707 en behoort tot de reeks barokke fonteinen van Olomouc. Oorspronkelijk stond de fontein op een andere plaats, maar werd in 1890 verplaatst naar de huidige locatie op het plein van de republiek. De fontein is versierd met een levensgrote beeldengroep: twee zeemannen-Tritons- dragen schelpen met een jongen op hun schouders. De jongen houdt een paar waterhonden aan kettingen vast, Twee dolfijnen aan de zijkanten fungeren als watertuiten. Het fonteinreservoir is rijk geprofileerd en heeft een rechthoekige bassin met segmentsgewijs gebroken zijkanten. 

Info: turism-olomouc.eu

 

Kroonfort

Het Kroonfort is gebouwd als onderdeel van de verdedigingswerken van Olomouc en diende als de belangrijkste  toegang tot de Tsjechische stad. Het kroonfort werd gevormd door een vijfpuntige bastion geflankeerd door twee halve bastions. Op het terrein zijn een barok kruithuis, het torso van een in empirestijl gebouwde wachtpost en twee 19e eeuwse militaire artilleriearsenalen. Tegenwoordig wordt het gebruikt voor culturele acties, zijn er twee musea en is er een amfitheater.

Info: tourism-olomous.eu

 

Fort no. 2 Radikov

Fort no.2 in Radikov ligt ongeveer 10 km  ten noordoosten van Olomouc. Radikov is een uniek fort, gebouwd in 1871-1876 . Nergens anders in Tsjechië is een vergelijkbaar fort gebouwd.  Het is een van de kleine forten van de Royal Olomouc Fortress en is  ingebed in de heuvels achter de toren van Radikov. De ingang is te vinden aan het einde van de asfaltweg tussen de toren en het chalet onder de toren ( chata pod vezi ).

Radikov is een cultureel monument. 

Met de auto vanuit Olomouc richting Svaty Kopecek, aan het einde linksaf een doodlopende straat in richting Radekov.

Info: turism-olomouc.eu

Info: www-hrady-cz

 

Street Art

Gigantische muurschilderingen, murals genaamd, hebben al een traditie in Olomouc. Het siert bijvoorbeeld de gevel van een huis , hoek Lafayette en Svoboda Avenue.

Info: streetart--festival-cz

Info: isupportstreetart.com

Info: novinky.cz

 

Enkele straten in Olomouc waar muurschilderingen zijn:

Gouden ringen,                                       Zimni stadion, Hynaisova, Nova Ulice.

Godzilla,                                                  Zimni stadion, Hynaisova, Nova Ulice.

Het Blinde Meisje,                                  Hynaisova 554/11,  Nova Ulice

Telegraaf,                                                Jungmannova,  Telegraph Gallery.

Verliefd zijn op iemand,                        Denisova, Lomená Gallery.

De Opluchting,                                       Denisova.

Beroemdheden in de stad,                    Uhelna.

Melpomené,                                           Horni Namesti, Moravské divadlo.

Blast Harmony,                                      Smeralova.

Ontgrendel de Lucht,                             Smeralova.

Hommel,                                                 Smeralova.

Huilende Masaryk,                                 Smeralova.

Batman,                                                  Fakulti Nemocnice ( gebied Faculteit ziekenhuis )

 

Info: www.olomouc.streetartcities.com

 

 


Trebic


Trebic is een kleine Moravische stad, gelegen aan de rivier de Jihlava, ongeveer 65 km ten westen van Brno. 

 

De geschiedenis van Trebic gaat terug tot de oprichting van een benedictijnenklooster in 1101. De eerste vermelding van de stad dateert echter uit 1277.

De Joodse nederzetting in het gebied zou zijn begonnen in de eerste helft van de 14e eeuw. 

In de 19e eeuw kwam de industrialisatie van de stad, evenals van de Tsjechische nationale heropleving. 

De Tweede Wereldoorlog en de Holocaust betekende het einde van de Joodse gemeenschap in de stad. 

In de jaren negentig, na de Fluwelen Revolutie, werd de voormalige Joodse wijk gerenoveerd.

Samen met de Sint Procopiusbasiliek werd het 2003 opgenomen op de Unesco werelderfgoed, als zevende plaats in Tsjechië. 

 

Bazilika svatého Prokopa ( St. Procopius-basiliek )

De basiliek bevindt zich op de noordelijke oever van de Jihlava-rivier. Het werd gebouwd op een heuvel net buiten de Joodse wijk, op de plaats van een kapel van het benedictijnenklooster uit de 13e eeuw.

Het is gemaakt van graniet en zandsteen en heeft zowel Romaanse als vroeg gotische kenmerken. Het best bewaarde deel van de basiliek is de crypte.

 

Joodse wijk

De Joodse wijk ligt ten oosten van de St. Procopius-basiliek in de wijk Zámosti, tussen de rivier en de heuvel. De oorsprong van de Joodse wijk gaat terug tot de 14e eeuw en het begin van de Joodse vestiging in de stad. Eeuwenlang leefden de Joden van Trebic gescheiden van hun christelijke buren, zoals op vele andere plaatsen in Europa.

 

In 1867 kregen Joden gelijke rechten in het Oostenrijks-Hongaarse Rijk. Sommige Joden uit Trebic maakten van deze gelegenheid gebruik en verhuisden naar grotere steden. Niet-Joden trokken hun huizen in. 

Aan het begin van de 20e eeuw was de buurt etnisch gemengd.

 

De Tweede Wereldoorlog en de Holocaust hebben geleid tot de vernietiging van de lokale Joodse gemeenschap. Slechts enkele overlevende Joodse families keerden na de oorlog terug naar de stad.

De overgrote meerderheid die tegenwoordig in de wijk wonen is niet Joods. 

De pittoreske Joodse wijk is een labyrint van smalle straatjes met dicht op elkaar gebouwde huizen. De meeste zijn vrij klein. 

Info: amazingczechia.com

 

Er zijn nog meer dan honderd gebouwen in de Joodse wijk van Trebic, waaronder twee synagogen, het Joodse stadhuis, het huis van de rabbijn, de school en het ziekenhuis. 

Het hele gebied is zeer goed aangegeven met borden.

 

De Joodse begraafplaats is indrukwekkend. Het is gelegen op een heuvel en er zijn meer dan 2000 graven.

Info: visitczechrepublic

Info: en-wikipedia


Zamek Jaromerice 

npu.cz    ( Bron: National Monument Institute )
npu.cz ( Bron: National Monument Institute )

Jaromerice nad Rokytnou ( Het Moravische Versailles )

Dit is een barok juweel met originele interieurs, versterkt door een barokke tuin, waar de rivier Rokytná doorheen stroomt, en een natuurlijk openluchttheater. Met zijn pracht overtreft het alle barokke herenhuizen in Vysocina vele malen.

 

Oorspronkelijk was het een renaissancekasteel, gebouwd op de plaats van een middeleewuws fort, dat werd vervangen in hoog-barok door het monumentale kasteel Jaromerice nad Rokytnou. 

Een van de vleugels is verbonden met de ovale kerk van St. Markten. Het landgoed Jaromerice behoorde toe aan de familie Quertenberk. De werken duurden van 1700 tot 1737. Tegelijk met de werken aan de gebouwen werd een Franse tuin aangelegd,  die zich zuidwaarts uitstrekt van het kasteel tot aan de andere oever, waar het verder gaat als een Engels park.

 

Het twee verdiepingen tellende gebouw bestaat uit een centraal gedeelte met drie vleugels dat in de richting van het stadsplein wordt begrensd door een paar dubbele vleugels, afgewerkt met vierzijdige paviljoen die een ceremoniële binnenplaats afsluiten. Aan de oostzijde ligt het voormalige theater. Het kasteel, dat de stad domineert, is gescheiden van een aangrenzend plein door een gracht met een gewelfde brug.

Adres: Námestí Miru 1 ( 15 km. ten zuiden van Trebic )

Info: zamek-jaromerice.cz/en

Info: kudyznudy.cz