Cesky Raj ( Boheems Paradijs )

Cesky Ráj is een 700 km. groot natuurgebied en ligt tussen de steden Jicin, Turnov en Mnichovo Hradiste. 

Op het 100 km. lange Zlatá stezka Ceského ráje ( Gouden weg ) ziet men het mooiste gedeelte van dit gebied.

 

De route gaat vanuit Jicin over de bergen Tábor, Kozákov en Malá Skála en over Frystejn en Turnov, Hrubá Skála, Trosky en Kost naar Mnichovo Hradiste.

 

Onderweg ziet men o.a. zandsteengebergtes, burchten, kastelen en vele gemarkeerde wandelwegen. Ook de plaatsen Jicin, Turnov en Mnichovo Hradiste zijn de moeite waard.

 

Sinds 2005 is Cesky Ráj opgenomen in de lijst van de Unesco.

 


Jicin

Jicin wordt ook wel de poort naar het Boheemse paradijs genoemd. Het is een stadje met een prachtig historisch centrum en nog vele monumentale gebouwen.

 

Jicin is vernoemd naar Jitka, de vrouw van koning Wenceslaus II. Na haar dood schonk Wenceslaus II de stad aan adelijke leenheren.

 

Albrecht von Wallenstein maakte de stad, die hij in 1633 kocht van keizer Ferdinand II, de hoofdstad van het hertogdom Friedland ( Frydlant ).

Hij liet o.a. de Jicinsky Slot bouwen. Het slot werd gebouwd na 1608, maar na 12 jaar werd het door brand zwaar beschadigd. Albert von Wallenstein liet het slot in 1633 herbouwen in de barokstijl.

 

In het jaar 1813 werd hier door de Pruisische koning Wilhelm III, de Oostenrijkse koning Franz I en de Russische Tsaar Alexander I de heilige alliantie tegen Napoleon gehouden.

 

In het slot is een regionaal museum en galerij met meer dan 120.000 items ondergebracht. De galerij bevindt zich in de voormalige stallen van Wallenstein. ( www.muzeumhry.cz )

Valdstejn Lodzie
Valdstejn Lodzie

Rond het plein in het centrum vindt men verder de St. Jacobskerk, met bijzondere wandschilderingen, en de Klokketoren ( Valdická Brána ) Vanaf de Klokketoren heeft men een prachtig uitzicht over Jicin en omgeving. 

 

Ook kan men vanaf het plein in drie minuten naar de Lindenlaan lopen. Deze laan is ongeveer twee kilometer lang en aangelegd door Italiaanse architecten voor Wallenstein. Aan het einde van de laan bevindt zich de Wallenstein loggia ( Libosad ). Deze wandelpad, met borden, leidt naar een lustslot uit de 17e eeuw. ( Kijk voor agenda op www.valdstejnskalodzie.cz ). 

Vanaf hier kan men nog verder lopen richting de heuvel van Zebin.

 


Turnov

Turnov
Turnov

Turnov is opgericht in 1250 en ligt in het noorden van Tsjechie, in het Boheemse Paradijs  ( Cesky Ráj ).

Vanaf het begin ontwikkelde zich er een traditie van handel en ambachten en de stad begon snel te bloeien.

Turnov is al sinds mensenheugenis een centrum voor productie van juwelen en edelstenen. De oorsprong van de stenen komt van de hellingen van de heuvel Kozákov, de hoogste berg van het Boheemse Paradijs.

 

Het "Museum van het Boheems Paradijs" heeft een belangrijke collectie edelstenen en sieraden, maar ook tentoonstellingen over genealogie, archeologie en folklore. ( www.muzeum-turnov.cz

Het museum bevindt zich op Skalova Ulica nr. 71

 

Kasteel Rohozec is één van de oudste bezienswaardigheden en monumenten van Turnov. Het werd opgericht in de tweede helft van de 13e eeuw en is in het verleden meerdere malen verbouwd.

Het is gelegen aan de noordelijke stadsrand van Turnov en diende als residentie van Wartenberg. 

Adres is Hruby Rohozec - Rohozec nr. I

 

Kasteel Hruby Rohozec
Kasteel Hruby Rohozec

De Joodse Synagoge van Turnov stamt uit de 18e eeuw en is de enige synagoge in Noord-Bohemen die de nazi-bezetting overleefde.

Volgens bronnen is dit het derde gebouw van de joodse synagoge in Turnov, de eerste twee werden gemaakt van hout en werden door brand verwoest.

Adres - Krajirova 2199

 

De joodse begraafplaats is het enige bewaard gebleven joodse begraafplaats in de wijk Semilské. De oudste grafstenen dateren uit de 17e eeuw.

 

3 km. van Turnov verwijderd ( richting Zeleny Brod, aan de E65 ) ligt de Dlask boerderij, een typisch en zelden bewaard gebleven boerderij uit het Jizero regio.

Adres - Dlaskuv statek - Dolánsky nr. 12

 

 

 

Dlaskuv Statek
Dlaskuv Statek