Upper Town ( Gornji Grad of Gradec )

 

De Bovenstad van Zagreb strekt zich uit tussen twee heuvels, Kaptol en Gradec. Het is het oudste deel van Zagreb en heeft de toerist veel te bieden, zoals de Sint Marcuskerk en plein, de Dolac Markt, het Museum voor Verbroken Relaties, het Stadsmuseum, de Stenen Poort, het Kroatische Museum voor Naïeve Kunst, de Promenade met Lotrsaktoren en de Kathedraal ( Kaptol ).

 

Er zijn meerdere manieren om de bovenstad te bereiken, vanaf Ban Jelacic plein ( Trg bana Josipa Jelacica ) via de trappen bij de Dolac Markt, of met de Funicular

( Kabelbaantje ) in de Tomicevastraat ( een zijstraat van de Ulica ) naar de promenade, of vanaf het plein richting de kathedraal ( Kaptol ) en vanaf daar via kleine straatjes naar de Dolac enz. 

 


Lotrscak Tower ( Kula Lotrscak )

De Lotrscak-toren is een versterkte toren in Zagreb, in het oude deel van de stad genaamd Gradec, of Gornji Grad ( bovenstad ). De toren werd gebouwd om de zuidelijke poort van de stadsmuur Gradec te bewaken. De naam is afgeleid van het Latijnse campana latrunculorum, wat "de bel van de dieven" betekent, verwijzend naar een klok die in 1646 in de toren hing om de sluiting van de stadspoorten aan te geven. Sinds 1 januari 1877 wordt iedere dag om 12 uur precies het kanon vanaf de top van de toren afgeschoten om de middag te markeren.

De toren bevindt zich direct bij de uitgang van het kabelbaantje,


St Mark Church - St Mark Square ( Crkva Svetog Marka - Trg Svetog Marka )

Het middelpunt van Gornji Grad ( Bovenstad ) is het Sint Marcusplein met in het midden de Sint - Marcus kerk.  Toen gilden zich in Gradec ontwikkelden in 15e en later 17e eeuw,  als de vereniging van ambachtslieden, kwamen  hun leden, waaronder meesters, gezellen en leerlingen, regelmatig samen in de kerk van Sint - Marcus.

 

Het romaanse raam in de zuidgevel is het bewijs dat de kerk al in de 13e eeuw gebouwd moet zijn, evenals het halfronde plattegrond van de kapel van St - Mary

( later aangepast ) In de tweede helft van de 14e eeuw werd de kerk gereconstrueerd.

De kerk heeft originele gotische sculpturen op het zuidelijke portaal.

Op de noordwestelijke buitenmuur van de kerk is het oudste wapenschild van Zagreb met het jaar 1499 gegraveerd, het origineel is in het Stadsmuseum van Zagreb te zien.

Op het dak van de kerk liggen gekleurde dakpannen met daarop het staatswapen van het oude koninkrijk van Kroatië, Dalmatië en Slavenië uit 1880 en het stadswapen van Zagreb

 

Op de hoek van het plein en de huidige Cirilometodska straat ligt het oude stadhuis. Aan de andere kant van het plein, op de hoek van de Basaricekova straat,  bevindt zich het parochiebureau van De Sint - Marcuskerk.

De vroeg 19e eeuwse, barokke Banski Dvori, de voormalige residentie van het verbod

( onderkoning ) van Kroatië, wordt nog steeds gebruikt door de regering van Kroatië en bevindt zich aan het westelijke uiteinde van het plein.

Sinds 1734 heeft het Kroatische parlement elkaar ontmoet aan de oostkant van het plein.

Lees meer op wikipedia

 

 


Croation Museum of Naïve Art 

 Het Kroatische Museum van Naïeve Kunst is een kunstmuseum, gewijd aan het werk van naïeve kunstenaars uit de 20e eeuw. Het museum bezit meer dan 1900 kunstwerken - schilderijen, sculpturen, tekeningen en prenten, voornamelijk van Kroatische schilders, maar ook bekende internationale naïeve kunstenaars.

 

In Kroatië was de naïeve kunst in eerste instantie verbonden met het werk van boeren en gewone mannen en vrouwen, van wie de meest succesvolle in de loop van de tijd professionele kunstenaars werden. Naïeve kunst veronderstelt het werk van kunstenaars die min of meer autodidact zijn, schilders en beeldhouwers zonder formele kunstopleiding, maar die hun eigen creatieve stijl en een hoog niveau van kunst hebben bereikt. 

In Kroatië wordt naïeve kunst ook gezien als een democratische beweging, omdat de beweging bewijst dat iedereen ongeacht de formele opleiding waardevolle kunst kan creëren.

 

Het museum is gevestigd op de eerste verdieping van het Raffay Palace in de Upper Town ( Gornji Grad ) op Sv. Cirila i Metoda 3

Lees meer op wikipedia

 


Museum of Broken Relationship ( Muzej Prekinutih Veza )

Het Museum van Verbroken relaties is gevestigd in een barok paleis in de bovenstad van Zagreb en is opgericht door twee kunstenaars uit Zagreb, Olinka Vistica, een filmproducent en Drazen Grubisic, een beeldhouwer. 

Nadat hun liefdesrelatie van vier jaar in 2003 afliep, maakten de twee grapjes over het opzetten van een museum om de overgebleven persoonlijke spullen te huisvesten. Drie jaar later nam Grubisic contact op met Vistica met dit idee, maar deze keer in ernst. Ze begonnen hun vrienden te vragen om voorwerpen te doneren die zijn achtergebleven bij hun breuken, en de verzameling was geboren.  Het werd voor het eerst vertoond in 2006. Nu zijn er voorwerpen inclusief verhalen te zien en te lezen uit verschillende landen. 

 

Het museum ontving de Kenneth Hudson Award voor Europa's meest innovatieve museum in 2011.


Zagreb City Museum ( Muzej Grada Zagreba )

Het Stadsmuseum werd opgericht in 1907 door de Vereniging van de Kroatische Draak. Het museumgebouw is een voormalig klooster van de nonnen van de "Poor Clares" ( arme Clarissen ). 

Het museum geeft een portret van de stad in al zijn aspecten, van politiek, de kerk, geschiedenis, economische zaken, stadsplanning en architectuur, de geschiedenis van kunst en literatuur, entertainment en het dagelijkse leven.


Opatovina-Park

Muurschildering van een 30 meter lange Gulliver, gemaakt door de kunstenaars Bare en Vukovic op een muur in het Opatovina-park.


Stone Gate ( Kamenita Vrata )

 

De Stenen Poort is de oostelijke poort en de enige bewaard gebleven poort naar de middeleeuwse stad. Het is voor de inwoners van Zagreb een heilige doorgang en een soort bedevaartsoord. Men komt regelmatig naar de poort om een kaarsje aan te steken.

 

De poort bestaat sinds 1266. Sindsdien is het vier keer beschadigd door brand, in 1645, 1674, 1706 en 1731. De stad was voornamelijk gemaakt van hout en branden kwamen dan ook vaak voor. Tijdens het laatste vuur ( 1731 ) was de stenen poort zwaar beschadigd, maar het schilderij van de Maagd Maria bleef bewaard.

Lees meer op reisreport.nl


Dolac Market

De Dolac Markt is een boerenmarkt in Gornji Grad. Het is de meest bezochte en de bekendste boerenmarkt in Zagreb, bekend om zijn combinatie van traditionele open markten met kraampjes en een beschutte markt beneden. Het bevindt zich op slechts enkele tientallen meters van het stadsplein Trg Ban Jelacic, tussen de oudste delen van de stad Gradec en Kaptol.

De dagelijkse markt is sinds 1926 de belangrijkste handelsplaats van de stad. Boeren uit omliggende dorpen komen hun zelfgemaakte levensmiddelen en zeer verse groenten en fruit verkopen. In de overdekte markt zijn slagers, vis verkopers en dames die de lokale specialiteit Sir i Vrhnje ( kaas en room ) verkopen. Bloemen en kant zijn ook op grote schaal verkrijgbaar.

Meer info: learncroation

 

 


Tkalciceva Street ( Tkalciceva Ulica )

Tkalciceva is een zeer levendige straat in de bovenstad met winkeltjes en veel restaurantjes en cafés met terrasjes. 

Aan het begin van de straat zie je een oude zonnewijzer die altijd de juiste tijd aangeeft en een standbeeld van Maria Juric Zagorka, een journaliste uit Zagreb.

 

In de periode van 1899-1941 was bijna elke huis in deze straat een bordeel. Alle huizen moesten ondoorzichtig glas in hun ramen en rode lantaarns hebben.

Lees verder op visitzagreb


Catherina Square ( Katarinin Trg )

Aan het einde van het Katarina-plein heeft men  een prachtig uitzicht over een gedeelte van Zagreb, met o.a. de kathedraal.

Naast de trap, die naar de promenade leidt, vindt je een gebouw met daarop "The Whale", een prachtige muurschildering van Etien.


This photo of Zagreb Urban Adventures is courtesy of TripAdvisor

Zagreb Cathedral ( Zagrebacka Katedrala )

 

De Kathedraal van Zagreb op Kaptol, het hoge stadsdeel van Zagreb, is een rooms-katholieke instelling en het meest sacrale gebouw in de gotische stijl ten zuidoosten van de Alpen. Het is opgedragen aan de Hemelvaart van Maria en de koningen Stefanus I van Hongarije en Ladislaus I van Hongarije. De prominente torenspitsen

( 108 meter ) worden beschouwd als herkenningspunten die vanaf de meeste delen van de stad zichtbaar zijn. 

De gotische kerk is van het midden van de 13e eeuw en werd van 1880 tot 1906 grondig gerestaureerd en uitgebreid na de aardbeving van 1880.

Lees meer op wikipedia


Advent in Zagreb

Onderstaande is overgenomen uit de folder ( 2018 ) , Advent in Zagreb.

Advent in Tunnel ( Advent u Tunelu )

Winter Garden, a magical world of an imaginary castle from a fairy tale.

( Gric Tunnel )

 

Advent on Stross Vranyczany Plateau ( Advent na Strossu Vranyczanyjeva Poljana )

The Advent dream lives in the Upper Town. Enjoy the Christmas atmosphere with a view of the city. ( Strossmayer Promenade-west )

 

Caffe de Matos 

Experience the old Zagreb with the charming cafes and chill out in the warm atmosphere in the company of street bands, dancers, and comedian entertainers. We continue to spread love and the romantic spirit in the Upper Town. ( Strossmayer Promenade-east ) 

 

Advent at the Klovicevi Dvori ( Advent u Klovicevim Dvorima )

In the idyllic ambiance of the Upper Town, Advent in Kloviceva Dvori offers a genuine advent attraction: experience unforgettable moments and create the most wonderful advent memories. ( Jesuit Square 4 - Gradec Plateau )

 

Advent in Tkalca ( Advent Stara Tkalca )

Visit the traditional artisan workshops and listen to the sounds of Zagreb chansons. Become part of the past of old Zagreb and send your special photo to your loved ones. ( Tkalciceva street )

 

Info: www.adventzagreb.com