Lower Town ( Donji Grad )

De Benedenstad van Zagreb wordt gezien als het centrum van de handel met winkels en kunst en cultuur. 

De meeste winkels zijn te vinden rond de straat Ilica, te beginnen bij het Ban Jelacica plein, het centrale plein van de stad.

 

Voor kunst en cultuur zijn er meerdere musea en galeries in Zagreb, zoals het Archaeological Museum, Ethnographic Museum, Mimara Museum, Strossmayer Gallery of Old Masters in the Academy of Arts and Sciences, Modern Gallerie en Art Pavilion. 

In de maanden juli en augustus vindt er in Zagreb het zomerfestival plaats.

 

Verder vindt je in het centrum van de benedenstad zeven parken en pleinen, met fonteinen, monumenten of paviljoens, deze parken en pleinen worden samen het "Hoefijzer" genoemd

( op het plattegrond van Zagreb is duidelijk een groene U vorm te zien ). Het hoefijzer werd bedacht door de Kroaat Milan Lenuci.

De vierkanten waaruit het hoefijzer bestaat zijn gerangschikt in drie rechte lijnen en vormen de west, zuid en oostkant van het hoefijzer.

De benedenstad is aangelegd in de Hongaars-Oostenrijkse periode van het land en dat zie je ook terug in veel van de gebouwen langs de hoefijzer.

 

Veel sfeer is er tijdens de adventsperiode in het Zrinjevac Park, je vindt er een van de vele kerstmarkten van Zagreb. Iets verderop, aan de King Tomislav Square, bevindt zich een schitterende ijsbaan.

Zagreb is al drie jaar op rij uitgeroepen tot de beste kerstmarkt van Europa !


Ban Jelacic Square ( Trg bana Josipa Jelacica )

Ban Jelacic-plein is het centrale plein van de stad en verbindt de oude stadskernen Gradec en Kaptol. Het plein is vernoemd naar het verbod Josip Jelacic ( In Kroatië regeerde een verbod in naam van de heerser, de eerste staatsburger na de koning, en de wettelijke vertegenwoordiger van de koning ). Er staat  op het plein een groot standbeeld van Jelacic op een paard.

 

Het plein bestaat al sinds de 17e eeuw en het oudste gebouw aan het plein dateert uit de 18e eeuw. In 1848 werd het plein omgedoopt tot de huidige naam. 

Vanaf 1891 liep langs de zuidelijke kant van het plein een paardenwagenlijn die in 1891 vervangen werd door elektrische trams. 

In 1946 werd het plein omgedoopt tot Trg Republike ( Plein van de Republiek ). Het standbeeld van Jelacic werd in 1947 verwijderd toen de nieuwe communistische regering van Joegoslavië hem veroordeelde als dienaar van buitenlandse belangen 

 

In 1975 werd het plein een autovrije zone.

Lees verder op wikipedia


Street Art in Zagreb

Verspreid over Zagreb tref je prachtige muurschilderingen aan, waarvan de meeste te vinden zijn bij het studentencentrum ( Student Center - Studentski centar ) en het onafhankelijke culturele centrum Medika. ( voormalige farmaceutische fabriek - omgeving Westin Hotel ) Verder zijn er schilderingen te zien op een muur langs de Branimirova ( omgeving station ) en tussen de beneden en bovenstad in het Art Park ( Upper en Lower Town )

Maar de populairste is toch "The Whale" van kunstenaar Etien ( Upper Town ), een enorme walvis die, als je op een speciale plek ervoor gaat staan, lijkt te zwemmen.

Info Etien


Archaeological Museum ( Arheoloski Muzej u Zagrebu )

 

Het Archeologisch Museum in Zagreb heeft meer dan 45.000 voorwerpen en monumenten verzameld, vooral uit Kroatië en in het bijzonder uit Zagreb.

 

Er zijn vijf hoofdafdelingen: Prehistorie, Egypte, Oudheid, Middeleeuwen, Munten en Medailles.

Het gedeelte "Prehistorie" heeft 78.000 objecten, variërend van het paleolithicum tot het late ijzeren tijdperk.

Het gedeelte "Egypte" toont ongeveer 600 objecten in de permanente tentoonstelling.

Het gedeelte "Oudheid" bevat een verzameling Griekse vazen en stenen met inscripties. De Romeinse oudheid wordt vertegenwoordigd door vele standbeelden, militaire uitrustingen en kunstvoorwerpen uit het dagelijks leven, verkregen door archeologische opgravingen in verschillende Kroatische gebieden in veel Kroatische steden gesticht tijdens het Romeinse Rijk.

Het gedeelte met Munten en Medailles is een van de grootste collecties van dit type in Europa.


Arts and Crafts Museum Zagreb ( Muzej za Umjetnost i Obrt )

Het Museum van Kunsten en Ambachten Zagreb werd opgericht in 1880, op initiatief van de Arts Society en haar voormalige president Izidor Krsnjavi. Het doel van dit museum is om de traditionele waarden van ambachten te behouden.

Het museum is ondergebracht in een historische paleis in de stijl van de Duitse renaissance.

 

De collectie telt zo'n 100.000 artikelen met fijne en toegepaste kunst uit de 14e eeuw tot heden. Het museum toont ongeveer 3000 objecten verdeeld over drie verdiepingen.

De tentoonstelling illustreert een chronologische stilistische periode van Gotiek tot Art Deco.

De collectie bestaat uit: 

Meubelen-Glas-Metaal-Keramiek-Beeldhouwwerk-Schilderijen-Grafische kunst-Klokken en Horloges-Architectuur-Fotografie en Fotografisch apparatuur- Stof en Mode-Muziekinstrumenten-Geschilderd leer-Ivoor-Printen en Boekbinden.


Croation National Theatre ( Hrvatsko Narodno Kazaliste u Zagrebu )

Het Kroatisch Nationaal Theater is een neo-barok meesterwerk en opgericht in 1895. Franz Joseph I, keizer van Oostenrijk en  koning van Hongarije, nam aan de inhuldiging deel. 

 

Het gebouw werd ontworpen door de beroemde Weense architecten Ferdinand Fellner en Hermann Helmer. Voor het theater vindt je de sculptuur "Well of Life",

ontworpen door Ivan Mestrovic in 1905. ( het beeldt mensen af in verschillende levensfasen die hun lichaam buigen en draaien rond een put die symbool staat voor het leven, de jeugd en de bron van de eeuwige schoonheid. ( wikipedia )

 

Talloze Kroatische en internationale beroemdheden zoals, Franz Liszt-Franz Lehár en Richard Strauss hebben hier opgetreden.

Lees meer op wikipedia


Modern Galery ( Moderna Galerija )

The Modern Galery bezit de meest uitgebreide collectie schilderijen, sculpturen, tekeningen en grafische voorstellingen van Kroatische kunstenaars uit de 19e en 20e eeuw. 

De verzameling telt ongeveer 10.000 kunstwerken en is gehuisvest in het historische Vranyczany-paleis. ( Ulica Andrije Hebranga 1 - tegenover het Zrinjevac-park )

 

Lees verder op wikipedia


Advent in Zagreb ( Advent u Zagrebu )

Onderstaande is overgenomen uit de Folder (2018 ) , Advent in Zagreb.

 

Christmas Tale

Christmas magic in the very heart of Zagreb. Visit the Christmas Tale and enjoy the festive atmosphere ( Ban Josip Jelacic Square )

 

Advent on European Square

Have fun in the company of young creative artists, get warm with the unavoidable mulled wine or find a Christmas souvenir for yourself. ( European Square )

 

Advent in the Sisters Bakovic Passage

Wonder into an old films studio, where you will feel like a star at a Christmas film set, while the European cinema will present Christmas films for all ages. ( The Sisters Bakovic Passage )

 

Advent in Maric Passage

Embrace your loved one while walking through this hidden passage. Intertwined white branches adorned with scattered LED lights point the way to the splendor of other attractions. ( Maric Passage )

 

Advent on Zrinjevac

Holiday tradition in one of the most beautiful parks in Zagreb ( Nikola Subic Zrinski Square )

 

Fooling Around

Fuliranje turns imagination into reality and makes dreams come true. ( Josip Jurja Strossmayer Square ) 

 

Ice Park

Close your eyes, imagine that you are performing an impressive pirouette in the spectacular Ice Park, the largest and most beautiful skating rink in this part of Europe. ( King Tomislav Square )

 

Info: www.adventzagreb.com