ZAGREB


Zagreb is de hoofdstad en de grootste stad van Kroatië. Het ligt in het noorden van het land op de zuidelijke hellingen van de Medvednica berg, langs de Sava rivier en niet ver van de grens met Slovenië. De stad ligt op een hoogte van ongeveer 122 meter boven zeeniveau. De geschatte bevolking van Zagreb is ongeveer 1.1 miljoen.

 

De stad heeft een geschiedenis die dateert uit de Romeinse tijd tot nu. De oudste nederzetting in de buurt van de stad was een Romeinse std genaamd Andautonia, nu Scitarjevo, die bestond tussen de 1ste en de 5de eeuw na Christus. De eerste geregistreerde verschijning van de naam Zagreb dateert uit 1094, toen de stad bestond uit twee verschillende stadsdelen; de oostelijke Kaptol, die voornamelijk bewoond werd door geestelijken van de kathedraal van Zagreb en de grotere westelijke Gradec, voornamelijk bewoond door ambachtslieden en handelaars.

Gradec en Kaptol werden in 1851 verenigd door Josip Jelacic, die hiervoor werd geëerd door het belangrijkste stadsplein naar hem te benoemen, het Ban Jelacic-plein.

Tijdens de periode van voormalig Joegoslavië bleef Zagreb een belangrijk economisch centrum van het land en was het de tweede grootste stad. Nadat Kroatië onafhankelijk werd van Joegoslavië, werd Zagreb uitgeroepen tot hoofdstad.

Lees verder Wikipedia