Mirogoj Cemetary Zagreb

De Mirogoj-begraafplaats, gelegen op de hellingen van de berg Medvednica, is een van de opvallendste monumenten in Zagreb en zeker een plek die je moet hebben bezocht.

Het hoofdgebouw en zijn 500 meter lange rij renaissance arcades met koepels zijn een ontwerp van Hermann Bollé.

Je vindt er graven van alle religieuze en niet religieuze groeperingen. 

Veel kunstenaars-sporters-dichters-componisten enz. hebben hier op de begraafplaats hun laatste rustplaats.

Het bekendste graf is van de op 10 december 1999 overleden Franjo Tudjman, de president van Kroatië gedurende de jaren '90.

 

Buslijn 106 vertrekt vanaf de bushalte bij de kathedraal, uitstappen bij de begraafplaats. ( Tickets te verkrijgen in kiosk bij bushalte )

Graf van Franjo Tudjman
Graf van Franjo Tudjman

New Zagreb ( Novi zagreb )

Novi Zagreb is een district in Zagreb ten zuiden van de rivier de Sava. Het bestaat grotendeels uit torenblokken en flatgebouwen die werden gebouwd tijdens het socialistische tijdperk ( 1945-1990 ). In deze wijk ligt Mamutica, die werd gebouwd als het grootste gemeenschappelijk woonblok in Zuidoost Europa. Het gebouw is 240 meter lang, 70 meter hoog en telt 20 verdiepingen. Er bevinden zich 1263 appartementen in het woonblok.

Zie ook website Yomadic

 

In het noorden van Novi Zagreb ligt Bundek, een oorspronkelijke grindgroeve maar nu weer een natuurgebied met bossen en vijvers enz. 

 

Sinds 1998 is op de hoek Van de straten Dubrovnik en Veceslav Holjevac het

Museum voor Hedendaagse Kunst gevestigd.

Het gebouw heeft een oppervlakte van 14.600 m², waarvan 3.500 m²voor een permanente tentoonstelling en 1500 m² voor tijdelijke tentoonstellingen. 

Verder heeft het gebouw een bibliotheek, een multimediahal, een boekwinkel, een café en restaurant.

Lees verder op wikipedia


Maksimir - Park

Maksimir-park werd opgericht in 1787 en was het eerste grote openbare park in Zuidoost-Europa en oudste openbare park in Zagreb.

 

Het park bestaat uit honderd jaar oude eikenbossen, meren en beekjes en uit weilanden en biedt onderdak aan meer dan 100 vogelsoorten. 

In het park bevindt zich een paviljoen ( Lantern-Tempel ) het Zwitserse huis, de St. Jurja-kapel, de Obelisk en tal van sculpturen.

 Zagreb Zoo ligt ook in het park en grenzend aan het park ligt het voetbal stadion van Dinamo Zagreb.

 

Tram vertrekt vanaf het Trg Ban Jelacicplein. ( Uitstappen bij Dinamo stadion )

Lees meer Maksimir-Park