Bad Frankenhausen


Panorama Museum

Panoramamuseum - Bad Frankenhausen
Detail Panorama ( Bauernkrieg ) - Bad Frankenhausen

Het Panorama Museum in Bad Frankenhausen herbergt een enorm schilderij ( 123 meter lang en 14 meter hoog ) dat is gewijd aan de Boerenoorlog ( Bauernkrieg ), een van de belangrijkste veldslagen dat op deze locatie plaats vond in 1525. Er werd gevochten voor meer rechten en vrijheid onder leiding van Thomas Münzer, een priester en voormalige aanhanger van Martin Luther. Door zijn deelname aan deze oorlog en zijn radicale ideeën verbrak Martin Luther alle contacten met Münzer. Na de verloren strijd werd Thomas Münzer onthoofd.

Info:  www.panorama-museum.de

detail panorama ( Bauernkrieg )
detail panorama ( Bauernkrieg )

Kyffhäuser Monument

Het Kyffhäuser monument, ook wel bekend als de "Barbarossa Denkmal" of als "Kaiser Wilhelm Denkmal" is een monument op de top van het Kyffhäuser gebergte in de buurt van Bad Frankenhausen. Het 81 meter hoge monument werd gebouwd tussen 1890-1896 boven op de ruïnes van het middeleeuwse "Reichsburg Kyffhausen". 

 

Het heeft een 6,5 meter hoge zandstenen figuur van de middeleeuwse keizer Frederik I van Hohenstaufen, beter bekend als Barbarossa ( rode baard ).

Boven hem staat een 11 meter hoge bronzen ruiterbeeld van keizer Wilhelm I, de eerste keizer van het Tweede Duitse Rijk. 

Door het beklimmen van 247 treden kan men de top van de toren bereiken en genieten van een panoramisch uitzicht over de Kyffhäuser gebergte.

 

Het monument is de derde grootste van Duitsland, na de "Völkerslachtdenkmal" in Leipzig en de "Kaiser-Wilhelm Denkmal" in Porta Westfalica. Alle drie monumenten zijn ontworpen door Bruno Schmitz.

Info:  http://www.bad-frankenhausen.de/index.php?id=51

Barbarossa
Barbarossa