München


München is de hoofdstad en grootste stad van de Duitse deelstaat bayern. 

De wijken van München zijn zeer divers en een ontdekking waard. Er zijn talloze mogelijkheden om de stad te beleven tussen Opera en het Olympisch Park , Graffiti en Kunstgalerijen , Paleizen en Rockmuseum enz. enz. 

Info: muenchen-travel

 

 

De stad werd in 1158 gesticht door hertog Heirich der Löwe als handelspost nabij een klooster ( Münichen ). 

 

In de periode na de Tweede Weredoorlog werd de stad het toneel van politieke onrust. in de strijd tussen links en rechts was even sprake van een socialistische , zogenoemde radenrepubliek , maar uiteindelijk werd München de plaats waar de NSDAP van Adolf Hitler ontstond en groot werd. Adolf Hitler hield regelmatig toespraken in de bierkelders van de stad. In 923 vond onder zijn leiding een 'putsch' plaats. Deze poging tot machtsovername strandde bij de Odeonplatz , de plek wordt tegenwoordig gemarkeerd door een bronzen gedenksteen , waarop de namen van de vier gesneuvelde politiemensen staan gegraveerd. 

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog was de stad voor een groot deel platgebombardeerd. bij de wederopbouw na de oorlog werd besloten het historisch centrum in oude luister te herstellen.

Info: wikipedia.nl

 

Residenz München

De Müncher Residenz was een stadsresidentie in classicistische-stijl gebouwd. 

Met Bronzenzalen met sculpturen , de Herculeszaal , die tot op de dag van vandaag als concertzaal wordt gebruikt , de Allerheiligenhofkerk , de Schatkamer en natuurlijk de koninklijke appartement van de Beierse koning Ludwig 1.  

Het was ooit de regeringszetel van de Beierse hertogen , keurvorsten en koningen. 

 

Bronzenen Saal

De Bronzen zaal van de Residenz bevat meer dan 40 originele bronzen sculpturen uit de late 17e eeuw , die ook meerdere keren per jaar voor bezoekers worden geopend.

 

Herkules Saal

De nieuwe Herculesaal is gebouwd op de plaats van de voormalige Troonzaal. Een monument van neoclassicisme.

 

Schatzkammer

De Schatkamer van de Residenz is ingericht als museum. Hier bewaart men gouden kunstschatten uit de middeleeuwen tot het classicisme , decoraties , juwelen , tafelservies , kerkelijke kunst , kunstwerken uit ivoor , bergkristal en edelstenen. 

 

Antiquarium

Het Antiquarium is een van de mooiste kamers van de Residenz. Onder Albert V van Beieren ( 1550-1597 ) werd een kunstkamer ingericht in het gebouw van de koninklijke stallen. Om de grote collectie beeldhouwwerken een plaats te geven werd het Antiquarium gebouwd tussen ( 1568-1571 ). Dit museum kreeg een plaats net buiten het kasteel omdat de plaats ontbrak binnen de Neuveste. 

Info: residenz--muenchen

Info; wikipedia.de

 

 

 

Marienplatz

Marienplatz

De Marienplatz van München is het wereldberoemde centrum van de Beierse hoofdstad. Het machtige Nieuwe Stadhuis aan de noordkant domineert het plein. 

 

Het Oude Stadhuis sluit de Marienplatz naar het oosten , met de Mariazuil in het midden ter herdenking van het einde van de Dertigjarige oorlog. 

 

De Sankt Peterkirche , waarvan de toren in de volksmond Alter Peter wordt genoemd , is de oudste parochiekerk van München , ligt op een steenworp afstand en biedt vanaf de 91 meter hoge toren een geweldig uitzicht op de stad. 

 

Er zijn winkels en restaurants rond de Marienplatz , het voetgangersgebied begint hier en de Viktualienmarkt en de Frauenkirche liggen op slechts een steenworp afstand.

 

Evenementen zoals de Kerstmarkt vinden op de Marienplatz plaats.

Info: wikipedia.en

 

Rathaus

Met zijn versierde , neogotische gevel ziet het nieuwe stadhuis op de Marienplatz er ouder uit dan het is. Het nieuwe stadhuis werd pas in 1905 voltooid. Meer dan 600 stadsmedewerkers werken in 400 kamers van het gebouw. 

 

Veel historische zalen zijn open voor het publiek, Een van de belangrijkste attracties is het klokkenspel in de toren van de hal , waarvan de dagelijkse optredens om 11.00 en 12.00 uur ( en 17.00 uur in de zomer ) publiek van over de hele wereld trekken. De dansers walsen op vier verschillende liedjes en het programma verandert maandelijks. Elke avond om 21.00 uur speelt het klokkenspel Richard Wagners "Meistersinger von Nürnberg" en Johannes Brahms "Lullaby" om het symbool van München "de Müncher Kindl" , naar bed te sturen.

Een stanbeeld van de Müncher Kindl staat boven de toren en waakt over de stad. 

 

Je kunt met de lift naar het 85 meter hoge uitkijktoren , hier heb je een prachtig uitzicht over de stad. Tickets hiervoor zijn online te boeken.

 

Op de hoek van de Weinstrasse en de Wurmeck , herinnert een machtige draak aan de dreiging van de pest. Andere originelen uit München zijn te vinden tot aan de Weinstrasse waaronder , waterspuwers , grimassen , maskers , allegorische afbeeldingen , heiligfiguren en legendes.

Info: muenchen.de

Info: wikipedia.de

 

Hofbräuhaus München

Het Hofbräuhaus is de bakermat van de Beierse tavernecultuur , de oorsprong van traditie , "gemütlichkeit" en gastvrijheid.

 

Het historische Schwemme , dat zich op de begane grond waar ooit het bier werd gebrouwen , kunnen tot 1300 gasten plaatsnemen onder de kruisgewelven aan tafels , waarvan sommige al sinds 1897. 

 

Onder eeuwenoude kastanjebomen en omringd door de historische muren van het Hofbräuhaus is er de zomerse ontmoetingsplaats voor iedereen die de drukte van binnenstad wil ontvluchten. De biertuin biedt plaats aan 400 personen. 

 

Op de eerste verdieping , in de Bräustüberl , vind je Beierse sfeer en moderne gastvrijheid. Vooral inwoners van München waarderen de aangename sfeer van rond de eeuwwisseling. 

Info: Hofbräuhaus.de

Info: hofbräuhaus--Muenchen.de

 

Karlsplatz ( Stachus )

De Karlsplatz , ook wel Stachus genoemd , is een van de belangrijkste pleinen van München. De westelijke toegang tot het voetgangersgebied is een belangrijke knooppunt in het bestemmingsverkeer. 

 

Officieel heet het plein Karlsplatz , genoemd naar keurvorst Karl Theodor. Officieus noemen de inwoners van München het echter al eeuwen "Stachus" , naar de herberg Eustachius Föderl. 

 

Tegenwoordig rijden er geen auto's meer over het plein. Vrijwel elk vervoermiddel in München gaat naar de Stachus. Bijna elke bestemming is vanaf hier te bereiken. 

De Karlstor sluit de Stachus af in de richting vanaf het voetgangersgebied en is niet alleen mooi om naar te kijken , maar heeft ook een historische betekenis. Het is een van de laatste overgebleven stadspoorten van München. Het werd gebouwd in de loop van de tweede stadsversterking in de 14e eeuw. In de boog steken de zogenaamde kraagkoppen uit de hoeken. Naast de legendarische koetsier krenkl , kijkt ook de laatse hofnar van Beieren neer op de voorbijgangers. 

 

Odeonplatz

Het grote stadsplein Odeonplatz vormt de noordelijke grens van de Altstadt. Op het prachtige terrsas van café Tambosi kun je genieten van de bijna Italiaanse sfeer en kijken naar de drukte op het plein. 

Het classicistische gebouw van de Feldherrnhalle ( veldmaarschalkhal ) is niet te missen , aangezien het het zuidelijke uiteinde van de Odeonsplatz domineert. Het biedt een prachtig uitzicht op Odeonsplatz en Ludwigplatz en de trappen zijn een perfecte ontmoetingsplaatsop zonnige dagen. Het gebouw zelf is een replica van deL oggia dei Lanzi in Florence. Twee grote marmeren leeuwen houden de wacht bij de trap. 

Info: muenchen.de

 

Königsplatz
Moderne levenshouding , classicisme en oudheid ontmoeten elkaar op de Königsplatz. Duizenden jaren oude kunst , architectuur en meer zijn te ontdekken. 

 

Aan het begin van de 19e eeuw werd de Königsplatz gebouwd naar het model van de Akropolis in Athene en uiteindelijk voltooid in de stijl van de Europese classicisme. 

 

De nationaal socialisten gebruikten het onder meer voor feestevenementen en boekverbrandingen. 

 

Tegenwoordig wordt de Königsplatz gebruikt voor openluchtconcerten en  evenementen zoals de zomer in de stad en festivals of demonstraties. 

 

De Königsplatz is een plein gebouwd in de stijl van Europees neoclassicisme in de 19e eeuw , toont het de Propyleeënpoort en de tegenover elkaar liggende Staatliche Antikensammlung en de Glyptothek. 

Info: muenchen.de

 

 Alte Pinakothek

De Alte Pinakothek is een museum dat deel uitmaakt van het Kunstareal München , met vooral schilderijen van kunstschilders uit de renaissance en de barok.

Info: alte pinakothek

 

Glyptothek München

Het oudste openbaar museum van München; het enige museum ter wereld dat uitsluitend is gewijd aan oude beeldhouwkunst..

Hier worden Griekse en Romeinse marmeren beelden van de hoogste kwaliteit getoond in een ideale setting. De oudheden staan vrij voor de eenvoudige bakstenen muren  van de gewelfde museumzalen. 

Info: antike--am--koenigsplatz

Info: weltkunst-glyptothek

 

Städtische Galerie im Lenbachhaus

De Städtische Galerie im Lenbachhaus und Kunstbau is een internationaal opererend museum in München , waarin de presentatie van kunst en het bijbehorende discours samenkomen om een betekenisvolle eenheid en identiteit te creëren. Het Lenbachhaus verzamelt , bewaart , onderzoekt en presenteert de Münchense kunst van de 19e eeuw , de kunst van de Blauwe Ruiter en de Nieuwe Zakelijkheid , maar vooral ook internationale hedendaagse kunst. Collectie en tentoonstellingsactiviteiten zijn op elkaar afgestemd en vullen elkaar aan. 

Info: lenbachhaus-de

 

Propyläen

Propyleeën is een stadspoort in München aan de westkant van de Königsplatz. De poort is gemaakt als een gedenkteken voor de troonsbestijging van Otto van Griekenland , een zoon van koning Ludwig I van Beieren. 

 

Elk van de twee torens van de poort is een krachtig blok met een groot portaal en een open kamer boven. De twee portalen van de torens werden gebruikt voor goederenvervoer. De monumentale poort in het midden van de Propyleeën was gereserveerd voor ruiters en stadsauto's. De plafonds van de toren waren verzonken. Terwijl de buitenkant Dorische zuilen toont , ondersteunen de Ionische zuilen de Propyleeën binnenin de structuur. 

Info: wikipedia.en

 

Schloss Nymphenburg

Schloss Nymphenburg is een barok kasteel , dat vroeger de zomerresidentie vormde van het Beierse Hof.

Het kasteel was al in de 18e eeuw in heel Europa bekend. 

 

Keurvorst Ferdinand Maria van Beieren schonk het kasteel aan zijn vrouw Henriette Adelaide van Savoye voor de geboorte van hun langverwachte zoon Max Emanuel. De bouw begon in 1664. Destijds lag Nymphenburg in een open veld , twee uur rijden van de Residenz München , nu nauwelijks voorstelbaar. Tegenwoordig is het een groene oase voor iedereen midden in de stad. 

 

Nymphenburg , dat is niet alleen het ruime paleiscomplex van de Beierse heersers , maar ook het uitgestrekte beschermde park met zijn unieke waterpartijen , een rijk beeldenprogramma en de buitengewone parkkastelen. 

 

De oorspronkelijke barokke siertuin is in de loop der jaren veranderd en uitgebreid en is nu een Engelse landschapstuin uit de 19e eeuw. 

 

In een symmetrische opsteling kunnen de Parkschlösschen Badenburg met zijn indrukwekkende zwembad , de Azië-geinspireerde Pagodenburg , de Magdalenenklause die verschijnt als een kunstmatige ruïne , en de Jagdschlösschen Amalienburg worden verkend. 

Info: muenchen-travel

Info; schloss--nymphenburg-de

 

 Marstallmuseum

Door zijn rijke collectie is het Marstallmuseum een van de belangrijkste in zijn soort ter wereld. Het is gelegen in de historische "Leibpferde-Stallung" in de zuidelijke cavalier - gebouwen van Nymphenburg Palace. In het stalgebouw , dat in 1740 onder keurvorst Karl Albrecht werd voltooid , stonden ooit de kostbare Wittelsbach-paarden tijdens de zomermaanden. In de winter werden de prinselijke paarden en koetsen gehuisvest in de belangrijkste stallen en koetshuizen op de Marstallplatz in de buurt van de residentie van München. In 1923 opende daar het eerste marstallmuseum in de voormalige manege van Klenze.

 

De overdracht van de collectie aan Schloss Nymphenburg eind 1939 en de vernietiging  van het uitgebreide Marstallcomplex in het centrum van München leidden in 1950 tot de opening van het huidige Marstallmuseum. 

Met meer dan veertig representatieve rijtuigen , sleeën , en rijaccessoires uit Wittelsbach bezit documenteert het museum driehonderd jaar prinselijke koetsbouw en rijcultuur. Het hoogtepunt van het museum is altijd de koningswagen van keizer Karl VII geweest , een van de mooiste staatswagens van de Franse rococo. 

Info: lees verder schloss-nymphenburg.de

 

Amalienburg

Tegenover de Magdalenenklause liet keurvorst Karl Albrecht vanaf 1734 het lust en jachtpaleis Amalienburg bouwen voor zijn vrouw Maria Amalia , een keizerlijke dochter. In 1739 werd het gebouw , ontworpen als een onafhankelijk klein paleiscomplex , voltooid. De Amaliaburg is een van de kostbaarste creaties van de Europese Rococo. 

Info: lees verder schloss-nymphenburg

Info: Magdalenenklause

 

Badenburg

Het Thermenhuis is een waar meesterwerk van kunst , aldus Pierre de Bretagne. De plattegrond van de begane grond bestaat uit een rechthoekige hal met afgeronde hoeken. in het zuiden is er een rechthoekige vleugel met de badkamer en het electorale appartement ( voorkamer ,slaapkamer , kast en garderobe ) Terwijl de balzaal twee verdiepingen beslaat , liggen kleine gezellige kamers ( vernietigd in 1944 ) boven de reeks kamers in de zuidelijke uitbreiding. 

De balzaal is prachtig ingericht met stucwerk en een gewelffresco ( gerenoveerd na verwoesting in 1944 ) 

Info: lees verder schloss-nymphenburg

 

Pagodeburg

Op basis van het totaalconcept  liet keurvorst Max Emanuel van 1716 tot 1719 de Pagodenburg ten noorden van het hoofdkanaal bouwen. Ten zuiden van het kasteel was een tuin en in het noorden was een baan voor een soort golfspel. Dit Indiaase gebouw is een plek voor de edellieden om daar te rusten nadat ze op de baan hebben gespeeld. onderaan is er een hak en twee kasten , de panelen zijn gemaakt op de Arabische en Indiase manier met Chinese figuren en pagoden. 

Info: lees verder schloss-nymphenburg

 

                                                       STREET-ART

StreetArt

MUCA ( Museum of Urban and Contempary Art )

Een geweldig museum dat in het hart van de oude binnenstad ligt , op een steenworp afstand van de Marienplatz. MUCA is het eerste museum voor straatkunst van Duitsland en is gevestigd in een voormalig gemeentelijk onderstation van in totaal 2000 vierkante meter. 

MUCA is open woensdag tot zaterdag van 10.00 - 20.00 uur en zondags van 10.00 - 18.00 uur. Adres: Hotterstrasse 12

Info: lees meer op muca-eu

 

Schilderingen op de metromuur onder de Friedensengel ( rondom Hauptbahnhof ). 

O.a. een schildering van verzetsstrijder Georg Elser , hij pleegde op 8 november 1939  in de Burgerbräukeller in München een bomaanslag op Adolf Hitler en de leidinggevende figuren van de NSDAP.

Adres: Bayernstrasse 69

 

Muurschildering bloemen ,  aan de Paul Heyse Strasse , naast Hotel Atlas City ( rondom Hauptbahnhof ) 

 

Voetgangerstunnel onder de Luitpoldbrücke, aan de kant van de Friedensengel , is van verschillende kanten te betreden. Onderdoorgang Prinzregentenstrasse/luitpoldbrücke. 

 

Isarbrücken , muurschilderingen te vinden in tunnels en op straatniveau langs de Isar. 

Muurschildering Isarspass 1 , voetgangerstunnel Reichenbachbrücke , West Zijde. 

Muurschildering Isarspass 2 , zellstrasse , Isarinsel/Muffathalle Oost Zijde.

 

Muurschildering van Shepard Fairley is te vinden op Landshuter Allee 54. De schildering ,  Paint it Black , is een uiting tegen vernietiging van natuur en Milieu. 

 

Een grote muurschildering is te vinden aan de Dachauerstrasse , hoek Dachauer Ecke/ Lothstrasse. 

 

Werksviertel-Mitte , achter Ostbahnhof , hier vind je een schatkamer aan muurschilderingen en straatkunst. 

 

Kultfabrik-club , omgeving Ostbahnhof , ingang Grafingerstrasse 11 ,

 

Donnersbergerbrücke

Mooie muurschilderingen zijn te vinden onder de Donnersbergerbrücke 1.

Als je de Anulfstrasse oversteekt , zie je de nieuwe werken van bevriende kunstenaars . De Graffiti strekt zich nu uit vanaf de hoek van de Landshuter allee/Arnulfstrasse en de betonnen pilaren tot in de Landshuter allee. Wat je hier ziet , tussen de kebabkraam en de geparkeerde auto's , is echte kunst. 

 

Met de auto kun je naar de Richelstrasse 10 , in je GPS ingeven en daar gelijk parkeren en beginnen.  Een openluchtgalerij met meer dan 2000 vierkante meter schilderoppervlak opent zich voor iedereen die onder het donkere dak  niet alleen oog heeft voor parkeerplaatsen. 

Ook te bereiken met o.a. S-Bahn 1-7 of Buslijn 53 en 63 halte Donnersbergerbr:ucke. 

Info: merkur.de

 

Rondom de Alter Viehhof  ( Een gebied langs de Tumblingerstrasse  en Zenettistrasse ) vind je krachtige muurschilderingen . ( Alter Schlachthof )

 

Galerij onder de Brudermühlbrücke , grote muurschilderingen onder de brug.

 

Westend  staat vol met prachtige straatkunst. Loop gewoon rond en ontdek de muurschilderingen bijvoorbeeld  aan de Ligsalzstrasse 8 - Tulbeckstrasse 34 - Westendstrasse 99. 

 

Giesing - Een van de meest spectaculaire schilderingen  van beroemde verzetsstrijders is te vinden aan de Zehenbauernstrasse 8. In de buurt zijn meer grote schilderingen te zien , o.a in Untergiesing ( onder de brug ). 

 

 

Ludwigstrasse en Van der Tann-Strasse , als je de trap neemt naar de overkant van de weg , kom je een tunnel tegen met verschillende op Beieren geinspireerde motieven. 

Voetgangerstunnel Ludwigsbrücke Oost Zijde , Muurschildering Beierse Leeuw.

 

Schyrenstrasse -  Voorbeeld van stencilgraffiti. Met een sjabloon schilderde een anonieme straatkunstennar deze zwarte katten. Het lijkt alsof de katten zich uitstrekken om de witte "melk" van de grond te likken.

Info: goethe-de

 

Olympiadorf- Middenin het Olympisch Park gelegen. Muurschilderingen met Beierse motieven en enkele met een knipoog naar de popcultuur en verdere eenvoudige gevels  ( studentencomplex ).

 

info: duerst.eu

info: boredinmunich-com

Info: amp.abendzeitung-muenchen.de

Info: sueddeutsche.de

Info: uberding-net

Info: goethe.de

Info: werksviertel

Info: mein-muenchen.de

Info: werksviertel-mitte